Støt dit velbefindende ved at beskytte celler, væv og meget mere med denne kraftfulde antioxidant
Af Dr. Mercola. (Artikel fra hans webshop, så der er i slutningen reklame for hans eget produkt.)
Mange antioxidanter – selv nogle af de mest potente – er ikke i stand til at krydse både blod-hjerne- og blod-retinalbarrieren [barriere i øjet] for at nå frem til hjernen, nervesystemet og øjnene. En banebrydende undersøgelse afslører imidlertid astaxanthins forbløffende sjældne evne til at kunne lige præcis det.
For hvert år, der går, bliver det stadig vigtigere at beskytte sine vitale organer, især hjernen. Mod hvad? Frie radikaler og andre stoffer, der kan forårsage oxidative skader og hurtigere celleforældelse.
Den bedste måde at få beskyttelse på er ved hjælp af antioxidante næringsstoffer, der findes i sunde fødevarer, når det er muligt. For at være effektive skal næringsstofferne dog kunne passere den såkaldte blod-hjerne- og blod-retinalbarriere.
Din blod-hjernebarriere, eller den tætte samling af endotelceller i hjernens kapillærer, adskiller hjernens blodkar fra hjernevævet. Den tillader ilt og glukose at passere, så vævet kan fungere korrekt, men begrænser andre molekyler for at beskytte dine hjerneceller. På samme måde beskytter blod-retinalbarrieren vævet i dit øjes nethinde.
Disse vigtige barrierer beskytter hjernen, centralnervesystemet og øjnene mod uønskede stoffer, som f.eks. toksiner og patogener, der kan være i blodet. De hjælper også med at opretholde et konstant niveau af næringsstoffer, hormoner og vand.
Det er dog kun visse næringsstoffer, der kan passere gennem blod-hjerne- og blod-retinalbarrieren. Mange vigtige antioxidanter, der beskytter mod frie radikaler og andre skadelige iltmolekyler, kan ikke så let slippe igennem.
Lige før århundredeskiftet bekræftede en forsker fra Johns Hopkins University en vigtig egenskab ved den måske vigtigste antioxidant, der nogensinde er blevet opdaget – astaxanthin. Astaxanthin var faktisk i stand til at krydse både blod-hjerne- og blod-retinalbarrieren for at komme ind i hjerne- og øjenvævet – en sjælden evne for en antioxidant.
Hvordan denne lidet kendte carotenoid giver ekstraordinær støtte
Hvad mere gør astaxanthin til enestående blandt andre antioxidanter ud over dets unikke evne til at krydse blod-hjerne- og blod-retinalbarrieren?
Astaxanthin er beslægtet med betacaroten, lutein og canthaxanthin – alle meget stærke carotenoide antioxidanter i sig selv. Men på grund af dets unikke molekylære struktur er astaxanthin endnu kraftigere og adskiller sig fra andre antioxidanter på følgende måder:
- Det har langt flere elektroner at donere til at neutralisere frie radikaler end de fleste andre antioxidanter, hvilket gør det muligt at forblive aktivt og intakt længere.
- Det kan håndtere flere frie radikaler, nogle gange mere end 19 på én gang, i modsætning til de fleste andre antioxidanter, der typisk kun kan håndtere én ad gangen.
- Det kan beskytte både vand- og fedtopløselige dele af cellerne, herunder cellernes mitokondrier.
- Det kan ikke virke som en pro-oxidant eller forårsage oxidation, som mange antioxidanter, selv ikke i højere doser.
- Det virker på mindst fem forskellige inflammationsveje og støtter kroppens allerede sunde normale inflammatoriske respons.
- Fordi det er lipidopløseligt og større og længere end andre carotenoider, kan det blive en del af din cellemembran og spænde over hele dens tykkelse for at hjælpe med at stabilisere og beskytte både den indre og ydre cellemembran mod oxidativ skade.
Astaxanthin beskytter også dine mitokondrier mod skader fra frie radikaler. Mitokondrier er energifabrikkerne i hver eneste celle i kroppen – de fabrikker, der producerer energi og giver liv til cellerne. De har også brug for beskyttelse mod disse frie radikaler. Plus, når man sammenligner med andre næringsstoffer og antioxidanter, der fjerner frie radikaler og neutraliserer potentielt skadeligt singlet oxygen i celler og væv, er astaxanthin helt enestående.
Op til 6.000 gange den ”slukkende” effekt i forhold til andre velkendte antioxidanter
Singlet oxygen er en form for oxygen (ilt) med et højt energiniveau og en af de reaktive oxygenarter (ROS), der er forbundet med påvirkning af hjerte- karsystemet.
Ved at fjerne eller ”slukke” for disse meget reaktive iltmolekyler kan man forhindre de skadelige oxidative virkninger af ROS på sine celler og især sine mitokondrier, de små energifabrikker inde i cellerne.
Astaxanthin har vist sig at være mere effektivt end andre antioxidanter til at slukke for singlet oxygen ved at være op til:
- 6.000 gange bedre end C-vitamin.
- 800 gange stærkere end CoQ10.
- 500 gange stærkere end E-vitamin.
- 10 gange stærkere end betacaroten.
- 4 gange mere effektiv end lutein.
Forestil dig disse bemærkelsesværdige virkninger på dine celler, væv og organer. Er det underligt, at astaxanthin har fået titlen “Kongen af carotenoiderne”? Undersøg dets ORAC-værdi, eller potentiale til at beskytte mod angreb fra frie radikaler sammenlignet med andre:
Hvorfor stærke antioxidanter er et must i dagens verden
Oxidation i kroppen svarer meget til det, der sker med et stykke metal, når det ruster. Når der sker oxidation, kan det føre til dannelse af endnu flere frie radikaler – ikke ønskværdigt.
Skader forårsaget af frie radikaler og oxidation kan vise sig som betændelse i kroppen, linjer og rynker i huden og endda tab af muskelstyrke og fleksibilitet. Oxidation kan også skade celler, væv, organer og det genetiske materiale, DNA. Typisk producerer kroppen antioxidanter for at hjælpe med at kvæle de frie radikaler, der dannes i kroppen under vejrtrækning og andre normale funktioner som f.eks. fordøjelse.
Når man så tilføjer ekstra angreb fra forurening, EMF’er [elektromagnetiske felter som fx wifi], stress, forarbejdede fødevarer og giftstoffer som herbicider og pesticider, kan kroppens eget forsvar blive overvældet.
Husk, at et ufleksibelt stofskifte og ikke at kunne forbrænde fedt som det primære brændstof er en vigtig kilde til oxidativ stress. Man kan dog bevare kontrollen. Ved at ændre sit valg af fødevarer kan man begynde at udnytte sit fedt som brændstof.
Når stofskiftet er fleksibelt, har det vist sig, at en kraftig antioxidant som astaxanthin effektivt fjerner frie radikaler fra vævet og hjælper med at reducere singlet oxygen, den særligt skadelige form for oxidation.
10 måder, hvorpå astaxanthin kan hjælpe dig med at styre dit helbred
Da astaxanthin kan nå næsten alle celler i kroppen og hjælpe med at beskytte mitokondriernes membran og interne systemer, kan det også hjælpe på:
1. Boost af cellulær energiproduktion.
2. Reducering af oxidative skader på mitokondrier og celle-DNA.
3. Fremme af et allerede sundt normalt inflammatorisk respons, hvilket potentielt kan føre til større komfort, fleksibilitet og mobilitet.
4. Immunfunktion og cellulær sundhed.
5. Kognitiv og psykomotorisk funktion.
6. Fremme af sunde blodsukkerniveauer, der allerede er i det normale område.
7. Øjets sundhed og energiniveauer.
8. Et ungdommeligt udseende, bevarelse af hudens elasticitet og reducering af de synlige tegn på hudens aldring.
9. Sunde blodlipidniveauer, der allerede er i det normale område.
10. Forebyggelse af ledsmerter efter træning.
Fordi astaxanthin beskytter mitokondriernes membraner, kan de dele af kroppen, der er mest mitokondrietætte, som hjerte, hjerne, lever og muskler, have særlig gavn af det.
Lad os tage et nærmere kig på nogle af de vigtige potentielle fordele…
Astaxanthins evne til at krydse blod-hjerne-barrieren giver potentielle fordele for kognitiv sundhed
Som tidligere nævnt er astaxanthin en af de få antioxidanter, der effektivt kan krydse blod-hjernebarrieren.
Det er ikke nogen lille bedrift… og det giver et spændende potentiale for unikke fordele for hjernen og nerverne. Når først astaxanthin krydser denne beskyttende barriere, mætter og beskytter det hjernecellerne mod oxidativ skade.
Du tænker måske… hvor meget er for meget astaxanthin? En undersøgelse på mennesker, der fik 20 mg i løbet af fire uger, rapporterede ingen bivirkninger. Jeg tror, at astaxanthin er en antioxidant, som man kan bruge i højere niveauer for at opnå øgede potentielle fordele uden bivirkninger.
Hvorfor Astaxanthin er godt for hjerte, vener og arterier
Mange mennesker, der kender til det, er afhængige af en bestemt blodprøve for at kende deres kredsløbs sundhedstilstand. Testen, en såkaldt CRP, måler et stof kaldet C-reaktivt protein i blodet (CRP). CRP produceres i leveren og kranspulsårerne og frigives i blodet, når der er en inflammation. Selv om inflammation er en normal sund reaktion på en skade, vil man gerne have den til at gøre sit arbejde og derefter aftage. Den skal helst ikke fortsætte ude af kontrol.
I den første omfattende undersøgelse af astaxanthins evne til at påvirke immunrespons, inflammation og oxidative skader hos mennesker fik raske unge deltagere enten 0, 2 eller 8 mg astaxanthin. En daglig dosis på så lidt som 2 mg reducerede CRP-niveauerne med 20 % på blot otte uger. Desuden reducerede astaxanthin en DNA-skade-biomarkør dramatisk efter kun fire uger.
En anden undersøgelse viste, at astaxanthin hjalp 43 % af deltagerne med at holde deres CRP-niveauer inden for det gennemsnitlige risikoområde, hvilket tyder på, at astaxanthin kan være med til at fremme et normalt inflammatorisk respons og mindske kroppens behov for at producere CRP.
Andre undersøgelser tyder på, at astaxanthin kan:
- Beskytte karforingen i hele hjerte-kar-systemet
- Fremme fleksible og bøjelige arterier.
- Fremme en sund blodgennemstrømning.
Hvorfor Astaxanthin kan være det første valg for hurtig genopretning
Motion, eller endda arbejde i haven, kan kræve sin pris på en krop i alle aldre, især hvis man ikke gør det regelmæssigt. Astaxanthin kan øge styrke og vitalitet og reducere ømhed af muskler og led takket være dets evne til at beskytte mitokondrie- og cellemembraner og samtidig støtte en allerede sund inflammatorisk reaktion i kroppen.
Det har også vist sig at forbedre atletisk præstation og fremme muskeludholdenhed, hvilket ikke bør være nogen overraskelse, når man tænker på, hvor mange mitokondrier der findes i muskelvæv.
Som man ældes, kan oxidative skader ødelægge de røde blodlegemers evne til at ilte vævene. På grund af astaxanthins evne til at gavne cellemembraner kan det have en positiv indvirkning på de røde blodlegemer.
I et dobbeltblindet klinisk forsøg med 32 raske voksne i alderen 50 til 69 år tog forsøgspersonerne enten 6 mg eller 12 mg astaxanthin om dagen i 12 uger. Begge doseringsniveauer påvirkede oxidative skader på røde blodlegemer. En anden 10-dages undersøgelse med doseringsniveauer på 6 mg om dagen viste signifikant forbedring af en allerede sund blodgennemstrømning.
Bedre blodgennemstrømning forbedrer iltforsyningen i hele kroppen, og det kan gøre hele forskellen, når man selv og ens muskler er trætte. Astaxanthin støtter også mobiliteten.
Tag tennis, for eksempel… Det gentagne slag mod tennisbolden kan føre til problemer med styrken i ketsjergrebet. I en undersøgelse med tennisspillere tog astaxanthin-gruppen 12 mg hver dag i otte uger, mens den anden gruppe kun tog placebo. For dem, der tog astaxanthin, blev deres grebsstyrke næsten fordoblet i løbet af kun otte uger. Den gennemsnitlige stigning var 93 %.
Hvordan Astaxanthin kan have potentielle fordele for øjnene
Nethinden [retina] indeholder to carotenoider, der minder meget om astaxanthin: lutein og zeaxanthin. Især astaxanthin ser lovende ud i forhold til nogle af de mest almindelige aldersrelaterede øjenforandringer. Husk på, at astaxanthin kan krydse blod-retinalbarrieren i modsætning til andre antioxidanter.
Denne egenskab kan være nøglen til astaxanthins virkning. Rotteundersøgelser tyder på, at tilskud med astaxanthin kan yde nervebeskyttelse mod nethindeskader. Astaxanthin ser ud til at beskytte nethindeceller mod oxidativ stress, og det blev vist, at det i betydelig grad kunne styre destruktiv ny blodkarvækst.
Her er et hurtigt resumé af nogle afslørende undersøgelser af astaxanthins virkning på synet, især når man bruger en computer eller anden slags skærm:
- 6 mg om dagen i fire uger forbedrede træthedssymptomer, herunder svækket syn og stive skuldre og ryg i forbindelse med skærmbrug.
- 6 mg om dagen i fire uger forbedrede symptomer på øjenbelastning og sløret syn, lejlighedsvis dobbeltsyn og generel hovedpine.
- 5 mg om dagen i fire uger forbedrede medarbejdernes evne til at genfokusere på en skærmterminal under arbejdet.
- 12 mg om dagen i fire uger forbedrede både øjenbelastning og evnen til at fokusere igen under nærarbejde og computerarbejde betydeligt.
Hvis du bruger tid hver dag på at kigge på en computerskærm eller en anden form for visuel visning, så prøv at se, hvordan astaxanthin måske kan hjælpe dig med at undgå teknologiens potentielt skadelige virkninger på dit syn.
Hjælp med at beskytte og forynge din hud indefra og ud med astaxanthin
Hudforandringer er blandt de første synlige tegn på, at kroppen ældes. Selv om de forandringer kan føles nedslående, er det det, du ikke ser i spejlet, der kan være en endnu større trussel mod dit generelle velbefindende. Tab af hudens elasticitet og en større tendens til, at hudens øverste lag skaller af, kendt som corneocyte desquamation, kan få huden til at se ældre og bleg ud.
En synder, der kan fremskynde hudens ældning, er oxidation, der er resultatet af overskydende frie radikaler fra rygning, luftforurening, Wi-Fi og mobiltelefonstråling, som kan nedbryde de kollagenfibriller, der får huden til at se fast og ungdommelig ud. Ifølge flere undersøgelser kan astaxanthin hjælpe mod disse ændringer, da det påviseligt kan reducere oxidativt stress og hjælpe med at reducere forekomsten af ændringer i det øverste hudlag i forbindelse med hudens aldring.
Hvor meget astaxanthin var nødvendigt for at producere de omtalte virkninger? I alle disse undersøgelser blev der anvendt doser på mellem 4 og 8 mg astaxanthin fra mikroalgen Haematococcus pluvialis.
Hvor finder man den bedste kilde til Astaxanthin?
Som jeg sagde tidligere, foretrækker jeg at få antioxidanter og andre vigtige næringsstoffer fra friske, økologisk dyrkede fødevarer med høj næringsindhold. Men mange mennesker får ikke de næringsstoffer, som deres krop har brug for, enten på grund af deres madvalg eller fordi maden ikke kan levere nok af visse næringsstoffer.
Tag f.eks. vildfanget Alaska Sockeye laks, som er den allerbedste animalske kilde til astaxanthin.
Astaxanthin er en naturligt forekommende fedtopløselig carotenoid, der findes i laks, rejer, hummer, krabber, krill og visse alger. Det er faktisk det, der giver disse havdyr deres strålende orange farve. Den højeste koncentration findes i musklerne i vildlaks (ikke opdrættet laks). Forskere mener, at det ikke er en tilfældighed… De høje niveauer kan være nødvendige for at give laksene styrke til at svømme op mod strømmen under gydningen.
Den anden kilde til naturligt forekommende astaxanthin er en kilde, som kun få mennesker kender til… en meget unik type mikroalge kaldet Haematococcus pluvialis. Havdyr som laks og krill får netop deres røde pigmentering ved at spise den mikroalge.
Man kan få naturligt forekommende astaxanthin på to forskellige måder: Spis en stor portion vild sockeye laks hver dag, eller få det på samme måde som laksene – find og spis mikroalgen selv. Men
i virkelighedens verden er det ikke sandsynligt, at man vil lykkes med nogen af de to muligheder.
Og du skal ikke engang tænke på at få dit astaxanthin fra opdrættet laks. De indeholder 400 gange mindre astaxanthin end vildlaks og fodres med petrokemisk fremstillet astaxanthin og ikke med naturligt astaxanthin fra mikroalger.
Da mange af de nyere undersøgelser foreslår, at man tager en højere dosis for at opnå større potentielle fordele, anbefaler jeg, at du i stedet får dit astaxanthin fra et kosttilskud af høj kvalitet. Det er langt nemmere og meget mere rentabelt.
Økologisk astaxanthin til alle dine behov for antioxidanter
Indtil for nylig blev selv astaxanthin af høj kvalitet kun fremstillet på konventionel vis. Heldigvis har mit team været i stand til at skaffe USDA-certificeret økologisk astaxanthin. Vores økologiske astaxanthin er dyrket under forhold, der opfylder den hårde auditering [jævnligt kvalitetstjek] af USDA National Organic Program (NOP) og opfylder alle krav til mineraler, næringsstoffer og ikke-obligatoriske beskyttelsesmidler.
Det betyder, at du får økologisk astaxanthin af høj kvalitet, der ikke er forurenet med herbicider, pesticider og gødningsstoffer, der ikke er godkendt af NOP. Og vores leverandør tager den et skridt videre. De dyrker den økologiske astaxanthin i glasrør for at beskytte mod miljøforurening og forbinder glasrørene med fleksible rør uden PVC. Typisk tilsættes blødgøringsmidler til PVC for at gøre det fleksibelt. Disse blødgørere er ofte giftige hormonforstyrrende stoffer, som kan sive ind i algemediet og forurene astaxanthin.
Mange faktorer indgår ved produktion af økologisk astaxanthin af høj kvalitet. Det sidste, vi ønsker, er tilsatte blødgøringsmidler. Vi sørger for, at du kun får den reneste astaxanthin, der findes i dag – vores økologiske astaxanthin produceret i forseglede rør.
Hvad man skal kigge efter, når man køber astaxanthin
Når du køber astaxanthin, anbefaler jeg, at du husker nogle vigtige kriterier:
Sørg for, at astaxanthinen kommer fra mikroalgen, H. pluvialis, og ikke en anden form for svamp. Køb piller med mindst 4 mg, så du ikke skal tage for mange dagligt, og prøv at få fat i økologisk astaxanthin i sin reneste form.
Du vil måske blive overrasket over, at over 95% af astaxanthin på markedet i dag er syntetisk fremstillet, meget af det til fodring af opdrættede laks. Petrokemisk fremstillet astaxanthin er meget billigere end astaxanthin fra H. pluvialis.
Naturlig astaxanthin fra H. pluvialis udgør mindre end 1% af kommercielt produceret astaxanthin, så man kan ikke være for forsigtig, når man køber astaxanthin.
Hvad gør astaxanthin fra H. pluvialis så overlegent? Syntetisk astaxanthin har 20 gange lavere antioxidantkapacitet end astaxanthin fra mikroalger.
For at spare dig for arbejdet har mit team og jeg undersøgt nogle af de bedste astaxanthin-formler derude for at give dig vores økologiske astaxanthin i to doseringsniveauer – 4 mg og 12 mg.
Protect and Protect Your Overall Health with Organic Astaxanthin Today
In the approximately 80 years, scientists have known about astaxanthin, its benefits continue to exceed expectations.
Even today, many people still don’t know about and fully appreciate the key role astaxanthin can play in how you feel and look as your cells age.
Beskyt dit generelle helbred med økologisk astaxanthin i dag
I de ca. 80 år, som forskerne har kendt til astaxanthin, har fordelene ved astaxanthin fortsat overgået forventningerne. Selv i dag er der stadig mange mennesker, der ikke kender til og forstår den vigtige rolle, som astaxanthin kan spille for, hvordan man føler sig og ser ud, når ens celler ældes.
https://products.mercolamarket.com/astaxanthin/
Oversat og redigeret af May Day august 2022
Jens Trentemøller
Hvor køber man de bedste Astaxanthin i Danmark
Jens
Jesper
Det bedste sted hvor der er et stort udvalg er her:
https://www.amazon.de/-/en/gp/bestsellers/drugstore/5979167031/ref=zg_b_bs_5979167031_1