Blodtypen afgør om mælk er gift eller balsam for kroppen
af Birthe Straarup, sundhedspædagog
Kommentar til Alex Dybrings "Græd ikke over spildt mælk"
Jeg ku’ ikke lade være med at reagere på Dybrings udmærkede indlæg, da jeg siden årsskiftet har arbejdet med blodtype-diætrådgivning og har rigtig glimrende resultater. Det giver pludselig mening, at nogen f.ex. trives på mælk, og andre ikke gør.
Det er tankevækkende at læse Alex Dybrings samling af citater om mælk og mælkeprodukter forfattet af mange velmenende og uden tvivl seriøst arbejdende forskere på såvel praktisk som teoretisk plan.
Det understøtter i høj grad mistanken om, at der er noget om snakken. Den amerikanske naturopat, dr. Peter J.D Adamo har måske givet svaret eller en del af det.
Han hævder, at lektiner (sammenklæbningsstoffer) i diverse fødeemner er ansvarlige for intense reaktioner i vores immunforsvar, og at forskellige blodtyper reagerer forskelligt på specifikke lektiner. Således reagerer savel blodtype O som A negativt på mælkeprodukter, mens mennesker med blodtype B og AB både tåler og for flere produkters vedkommende ligefrem profitterer af mælkeprodukter.
På samme måde kan man ved at iagttage blodets reaktion på andre fødeemner, forudsige hvorvidt en persons vil reagere på alle andre undersøgte fødeemner. Og det er lige netop, hvad denne forsker har gjort.
Resultaterne har han fremlagt i sin bog "Eat Right For Your Type" eller som den næste udgave er blevet kaldt "The Eat Right Diet" Her redegør forfatteren for sin forskning i blodtypernes specifikke reaktioner overfor enkelte fødeemner og kategorier.
Således konkluderer han, at vi er produkter af vores genetiske arv helt tilbage til vore forfædre og nogle af os af den blodtype, som opstod som følge af menneskets livsvilkår for 20-40.000 år siden, og at vi, hvis vi vil leve længe og holde os raske, står os i at overholde de simple regler, som ligger oplagret i immunforsvarets evne til at sige ja tak og nej tak.
Fx trives blodtype 0 med næsten alt kød. mens A’er ikke tåler andet end lidt kylling og lidt kalkun, når det går højt. Det giver mening at forestille sig, at de første mennesker var jægere og samlere, og at vi, som har arvet denne blodtype med dens særpræg disse mange tusinde år til trods må adlyde blodets signaler og behov for at have det godt.
Senere udviklede menneskeracen blodtype A, da kulturmennesket var begyndt at dyrke jorden. Senere kommer type B og senest, inden for de sidste 1000 år type AB, som er en blanding af A og B med fordele og ulemper fra begge sider. Den historiske udredning af kulturers primære fødevalg og beskrivelsen af folkevandringers betydning giver et fingerpeg om vores indviklede arv.
Så kære læser, det er måske helt naturligt, at du ikke kan tale mælk, Og det kan du ikke, hvis du har blodtype A og det kan du ikke, hvis du er blodtype 0!
Princippet gælder for alle fødevaregrupper: fisk, kornprodukter, olier. nødder, bælgfrugter, grøntsager. frugter. krydderier og drikkevarer, alt indeholder lektiner og har en virkning på vores blod.
Enten fordøjes og optages føden ordentlig og man udskiller ingen eller få toksiske biprodukter, eller også sker der en vedvarende forgiftning af kroppen, som immunsystemet skal tage sig af. Graden af toksitet kan ifølge dr. D’Adamo måles på en såkaldt Indian Scale.
Bogen kan anbefales på det varmeste, hvis man er interesseret i allergiproblemer, blodsukker, balance, kredsløbsproblematikker og fedtforbrænding. Eller hvis man blot vil styrke sit immunforsvar eller sin generelle sundhed ud fra den nyeste viden, og som for de fleste, jeg har præsenteret den for, synes mere logisk end diæt-teorier, som tidligere har været fremsat.
Afsluttende kan jeg referere fra bogen, at den stærkt forædlede hvede, som de fleste mennesker indtager hver dag i skiftende mængder og variationer, ser ud til at skabe problemer hos alle blodtyper! Så det er ikke mærkeligt, at de fleste mennesker mærker et større velbefindende, når de kvitter hveden, selv om de ikke er egentlige allergikere Derimod kan alle blodtyper forliges med urhveden, spelt.
Interesserede er velkomne til at kontakte forfatteren på tlf.: 4643 7028 for mere information.
Tanja
Hej
Jeg undrer mig over at gluten netop ikke er godt heller for blodtype O men speltmel som er fyldt med gluten er godkendt. Desuden er soya slet ikke sundt i store mængder heller og det er soya der skal erstatte mælkeprodukter. Havergryn er et stort nej, men det er den der anbefales til granola. Sennepskål er et stort nej, men en del af menuen der foreslåes for O. Og her tænker jeg på “ spis efter din blodtype “. Hvis man intet negativt mærker ved mælkeprodukter osv så giver det ingen mening at erstatte dem.