Et af vore trofaste medlemmer og suppleant til bestyrelsen, Erik Ove Andersen, var igen i år med på Den Nationale Alkoholkonference 2019, og her får I hans indtryk af dagene:
Eriks rapport fra
Den Nationale Alkoholkonference 2019
Jeg repræsenterede igen i år May Day på den Nationale Alkoholkonference. Jeg tror jeg har deltaget i disse konferencer i ca. 10 år, først som medarbejder i firmaet Din Sundhed, og de sidste to år som repræsentant for May Day. Den Nationale Alkoholkonference bliver afholdt af foreningen Alkohol & Samfund og er blandt andet støttet af Trygfonden.
Jeg blev for ca. 20 år siden hjulpet fri af en svær alkoholisme ved hjælp af orthomolekylær alkoholterapi, det vil sige behandling med næringsstoffer, der nedsætter den fysiske afhængighed eller fjerner den helt. Inden da var jeg helt opgivet af vores officielle sundhedsvæsen efter utallige afrusninger og behandlingsforsøg. Jeg har siden da følt det som min pligt at gøre, hvad jeg kan, for at oplyse om denne behandlingsform, der næsten er ukendt i Danmark.
Jeg kommer på disse alkoholkonferencer for at integrerer mig i det professionelle behandler- og forskningsmiljø, netværke her og fortælle om mine erfaringer. Jeg har på denne måde skabt mange vigtige kontakter og en anerkendelse af, at her er noget, man nok burde se lidt nærmere på.
Da der ikke er forsket i sammenhængen mellem næringsstoffer og afhængighed i Danmark, vil man ikke betragte det som såkaldt evidensbaseret videnskab eller som en officiel anbefaling fra Alkohol & Samfund. Men på siden alkopedia vises min historie som en enkeltstående såkaldt casestory med diverse henvisninger til engelsk og amerikansk forskning.
Lederen af misbrugsforskning på Syddansk Universitet Anette Søgaard Nielsen åbnede som sædvanlig konferencen.
Den første taler var Professor Ulrik Becker, Statens Institut for Folkesundhed og Hvidovre Hospital. Her fik vi en status over de nyeste tal og statistikker og fik taget pulsen på den danske alkoholkultur. Den gode nyhed er, at de helt unge faktisk er begyndt at drikke mindre. Men ellers drikker 585.000 stadig så meget, at de risikerer at blive syge af det, og 140.000 danskere er direkte afhængig af alkohol. Nogenlunde stabile tal.
Det mest bekymrende ved dette er måske, at kun ganske få, mindre end 10% af disse afhængige, ender med at komme i behandling i dag. Dette er der også meget fokus på at finde en løsning på, så langt flere vil komme i behandling.
Dette års konference havde især fokus på kvinders alkoholproblemer nu og op igennem historien. Konklusionen er, at ligestillingen desværre også er slået igennem her. Kvinder drikker i dag stort set lige så meget som mænd, især unge kvinder mellem 16 og 24 år, hvilket jo er en sørgelig udvikling. Det omvendte havde jo været mere ønskværdigt, hvis mænd var begyndt at drikke, som kvinder gjorde engang.
Professor Gunnel Hensing fra Göteborg kunne dog fortælle, at et stort svensk studie viser, at kvinder har et andet drikkemønster end mænd. Kvinder erkender i langt større grad end mænd deres misbrug og føler meget mere skyld og skam. Flere kvinder end mænd udvikler angst og depression af alkohol, men forklarer, at de drikker for at dulme nerverne. Man mener, at de samme forhold gør sig gældende i Danmark.
En personlig beretning af en ung kvinde, Rikke Winther, var et stærkt og følelsesladet indslag. Rikke fortalte om, hvordan hun langsomt, men sikkert gled længere og længere ned i sit alkoholmisbrug, som hun i første omgang hårdnakket benægtede. Til sidst blev det dog så slemt, at hun måtte søge hjælp, og hun blev hjulpet. Rikke Winther arbejder i dag som freelance-journalist og har produceret en podcast om sit misbrug, der kan hentes på alkohologsamfund.dk
På konferencens sidste dag kom vi til at høre om nogle visioner om fremtidens alkoholbehandling. Nogle visioner, jeg personlig synes, lød temmelig skræmmende, og som jeg inderligt håber kun forbliver visioner.
Professor Antoni Gual fra Hospital Clinic Barcelona kunne fortælle os, at fremtidens misbrugsbehandling måske meget snart vil blive overtaget af apps og robotter. Argumentet for dette skulle være, at det både er tids- og pengebesparende. Jeg personligt kan overhovedet ikke se, at dette vil give nogen mening, når alle, der har erfaringer med misbrugere jo godt ved, at det må være den personlige kontakt og fortrolighed, der i den sidste ende nok er den vigtigste. At påstå at man bare kan overlade det til en robot, virker på mig mest af alt som en smart forretningsfidus. Trist, at Alkohol & Samfund vil eksponere den slags.
Snakkede med flere deltagere i den efterfølgende pause, der lige som jeg var en smule forargede over dette indslag. Jeg talte med flere om vigtigheden i at afholde en anden form for misbrugskonference, hvor vi kan oplyse om mere komplementære behandlingsformer, som mange behandlere har gode erfaringer med, selvom de måske ikke i Danmark er evidensbaserede endnu.
May Day har planer om en sådan konference i efteråret 2020, hvor vi vil have fokus på orthomolekylær alkohol- og anden misbrugsbehandling. Vigtigheden af en sådan skal ses i lyset af, at Alkohol & Samfund helt klart har meddelt mig på konferencen, at man ikke officielt vil eksponere denne behandling, da den ikke betragtes som evidensbaseret.
Jeg har efterfølgende haft en mailkorrespondance med forskningsleder Anette Søgaard Nielsen, hvor jeg har gjort opmærksom på den store forskning, der ligger bag orthomolekylær misbrugsbehandling. Forskeren, der opdagede denne sammenhæng mellem afhængighed og næringsstoffer, var biokemikeren Roger John Williams fra Austin Texas. En af de bedste bøger til dato om dette, How To Quit Without feeling Shit, er skrevet af Patrick Holford UK.
Anette Søgaard Nielsen har svaret, at hun er utrolig glad for, at jeg har gjort hende opmærksom på dette, som hun ingen kendskab havde til. Hun har lovet mig at tage min mail til efterretning, og se, om der var noget man skulle se på her.
Jeg skal mødes med Patrick Holford i London 9. april og snakke med ham om at komme og holde oplæg på May Days misbrugskonference til næste år.
Desuden arbejder jeg på at etablere et fast behandlingstilbud i Danmark, hvilket på nuværende tidspunkt desværre ikke findes. Jeg har alligevel haft succes med at hjælpe patienter i samarbejde med psykiater Susanne Gydesen fra IOM i Lyngby og Lab1 i Oslo.
Indtil videre bliver orthomolekylær misbrugsbehandling så ikke officielt betragtet som en evidensbaseret behandlingsform i Danmark. Men min historie om min egen helbredelse findes fortsat på Alkohol & Samfunds side.
Se mere om konferencen her Konferenceavis DNA19.pdf
ejblottilblues@gmail.com 24/3/2019
Skriv et svar