Der er vist nogen der har mistet overblikket
Af Claus Hancke, speciallæge, 1996
Under stor mediebevågenhed er store supermarkedskæder nu i vild panik ved at rydde hylderne for ”dødspillerne” – også kaldet betacaroten eller gulerods-piller, som mange danskere har brugt i vintertiden for at forberede huden lidt på den solrige tid. Hvad er nu årsagen til al denne virak?
Det har vist sig, at mennesker med et stort indhold af betacaroten i blodet (fra frugt og grøntsager) har en lavere forekomst af lungecancer, og i videnskabens hellige enfold har man så villet undersøge om industrielt fremstillet betacaroten givet som tabletter (uden alle de andre stoffer, der også findes i frugt og grøntsager) havde samme beskyttende effekt mod lungecancer hos rygere og asbest-eksponerede. Altså en gruppe, hvoraf en stor procentdel formodentlig har forstadier til cancer.
Hvis man kritikløst giver en sådan gruppe monoterapi, altså behandling med blot et enkelt vitamin eller mineral, så kan man påvirke cellestofskiftet uhensigtsmæssigt. Et rent tilskud af f.eks. zink eller calcium vil således være uheldigt.
Den orthomolekylære medicin har altid arbejdet med symbiosen/ kombi-nationseffekten af disse stoffer, og helst fra naturlige kilder.
Trods dette har man gennemført flere forsøg med betacaroten til store befolkningsgrupper, i håb om at finde aflad for fortsat skørlevned med ringe ernæring og rigeligt med nydelsesmidler og tobak.
Helt aktuelt er ovennævnte panik udløst af to studier af betacarotens effekt på rygere. Det ene studie var det finske, og det andet er nyligt publiceret fra National Cancer Institute (NCI) i USA.
I USA-studiet har deltaget 18.000 personer, som har været meget udsat for asbeststøv (4.000), samt nuværende og tidligere rygere (14.000) med et gennemsnitligt forbrug på ”50 pack years”, hvilket vil sige et forbrug på 20 cigaretter daglig i 50 år eller 40 cigaretter daglig i 25 år.
De blev opdelt i en gruppe, der fik betacaroten 30 mg + vitamin-A 25.000 i.e. og en gruppe, der fik placebo. I betacaroten/A-vitamin-gruppen viste der sig efter 4 år 28 % flere lungecancere og 17 % flere dødsfald end i placebogruppen.
Rapporten udsendt fra NCI skriver, at disse tal ikke er statistisk signifikante (tilstrækkelig sikre ud fra statistiske beregningsmetoder), men da de ligner tallene fra den finske undersøgelse, har man afbrudt forsøget, da man finder det sandsynligt, at betacaroten og A-vitamin kan virke skadeligt på rygere.
Konklusionen er da også, at hvis man vil sikre sig mod lungecancer, så skal man holde op med at ryge.
Det understreges i rapporten, at disse tal (ligesom de finske) intet siger om effekten på ikke-rygere.
Jamen, hvorfor fjerner man så betacaroten fra hylderne i supermarkedet?
Når man nærmer sig kasseapparaterne, så bugner hylderne jo af cigaretter og alskens fristelser på tobaksområdet.
Vi har altså her en undersøgelse, der tyder på, at kombinationen af mangeårig storrygning og betacaroten/A-vitamin er uheldig.
Var det så ikke nærliggende at forsøge at finde ud af, hvad der er farligt: Mangeårig storrygning eller betacaroten?
Og så kunne supermarkedskæden jo fjerne det, der var farligt fra hylderne. – Se det ville være logik.
Vi har nemlig en undersøgelse til. En undersøgelse på 22.000 læger i USA, som i 12 år (!) har taget 50 mg betacaroten eller placebo.
Denne undersøgelse viste ikke nogen som helst virkning, hverken gavnlig eller skadelig på hverken rygere eller ikke-rygere.
Konklusionen på et sådant studie må retfærdigvis være, at betacaroten i sig selv er ufarligt.
Jamen, er det da tobaksrygning, der er farlig? – Ja mon ikke.
Det er der ca. 50.000 videnskabelige undersøgelser, der tyder på.
Jamen, er det så ikke cigaretterne, der skal fjernes fra hylderne i supermarkedet. Nej da. Dem er der alt for godt salg i.
And the rest is silence…
– Læs også artiklen Ny viden og forskning om betacaroten
Skriv et svar