EU-borgere bag politisk krav
En indsamling af underskrifter er i gang på internet. Miljøfolk i 10 lande vil have EU’s myndigheder til at trække en rapport tilbage.
Af Ulla Danielsen, journalist, april 2008
Borgere i 10 EU-lande forlanger med en indsamling af underskrifter på tværs af grænser, at en officiel EU-rapport trækkes tilbage.
Forfatterne til den omstridte rapport anklages for at have tætte bånd til dentalindustrien.
Derfor er deres budskab farvet, når de i rapporten slår fast, at det kviksølvholdige amalgam ikke udgør nogen sundhedsmæssig risiko, mener miljøfolkene.
Rapportens amalgamvenlige konklusion har bl.a. været formidlet via et globalt nyhedsmedie. Også Tandlægebladet har trykt EU-rapportens konklusioner om, at amalgam er ufarligt.
Borgerprotesten vedrører den såkaldte SCHENIHR-rapport, der handler om sikkerheden ved dental amalgam.
Kommiteen bag rapporten består af syv medlemmer, heraf er fire tandlæger og de har alle deklareret, at de har tilknytning til dentalindustrien.
Leder af gruppen, professor D.F. Williams fra Storbritannien, hvis CV kan findes på internet, kan imidlertid næppe heller deklarere at være uden tilknytning til dentalindustrien.
Det vurderer praktiserende læge Helge Volkmann, Amager, der har sat sig ind i SCHENIHR-rapporten.
Helge Volkmann er med i det internationale foum, som nu med en indsamling af protester vil sætte pondus bag kravet om, at EU trækker sit skrift tilbage.
Underskriftindsamlingen finder sted i regi af den almennyttige Luxembourg-baserede miljøorganisation AKUT.
”Det er vores erfaring, at det offentlige sundhedsvæsen i EU-landene ikke har tilegnet sig kompetent viden om diagnosticering og behandling af amalgam- og kviksølvforgiftning, skriver miljøfolkene på AKUTs hjemmeside.
De peger på, at forfatterne til den omstridte rapport hverken besidder ”kompetent lægelig viden” som det udtrykkes eller har amalgamforgiftede patienter i behandling. – Vi protesterer hermed mod indholdet og konklusionerne i EU-rapporten, skriver AKUT bl.a. på hjemmesiden, hvor der fremsættes krav om, at rapporten trækkes tilbage så den kan blive skrevet om af en ny ekspertgruppe af uvildige og kompetente personer.
Miljøorganisationen AKUTs underskriftindsamling finder sted i henholdsvis en fransk, engelsk, tysk, dansk, norsk, svensk, hollandsk, italiensk, portugisisk og spansk version.
Derudover har ni navngivne eksperter, der enten er læger eller forskere fra henholdsvis Sverige, Tyskland, Frankrig Norge, USA og Danmark klaget til EU over SCHENIHR-rapportens konklusioner og kvalitet.
SCHENIHR er en forkortelse for rapportens titel på engelsk: Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks:”The safety of dental amalgam and alternative dental restoration materials for patients and users.”
SCHENIHR-RAPPORT FORTIER OBDUKTIONSRESULTATER
EU-rapport kritiseres for udeladelser og for at være 30 år bagud i forhold til gyldig videnskab
I en klage til EU’s myndigheder over SCENIHR-rapporten, der frikender det kviksølvholdige tandmateriale amalgam, undrer en af klagerne, dr. Joachim Mutter fra Freiburg Universitetshospital i Tyskland sig over, at rapportens forfattere undlader at referere til resultater fra obduktioner.
”Dental amalgam er uden sammenligning hovedkilden til den totale menneskelige belastning med kviksølv. Det er bevist med mange obduktionsrapporter. Her har man fundet 2-12 gange mere kviksølv i kropsvæv fra individer med amalgam.
Obduktionsstudier er de vigtigste og mest værdifulde, når det handler om at undersøge for kviksølvbelastning forårsaget af amalgam. Det er vanskeligt at forklare, hvorfor netop SCHENIHR ikke refererer til obduktionsresultater,” skriver den tyske læge.
Docent Mats Hanson, Sverige, udtrykker en lignende undren over SCHENHIR-rapporten, ”der i højere grad gør sig bemærket ved, hvad den har udeladt end ved, hvad den indeholder”.
”Rapporten afspejler ikke nuværende viden om kviksølv og amalgam og synes at være 30 år bag ud for sin tid. Den synes at reflektere industriens og tandlægeskolernes meninger og ønsketænkning,” skriver docent Mats Hanson.
Den britiske professor D.F. Williams og hans seks medforfattere til SCHENHIR-rapporten fraråder på deres side EU at iværksætte yderligere forskning omkring sikkerheden ved tandfyldninger med amalgam.
Appellen kan underskrives her: www.akut.lu/protest/protest_en.htm
Skriv et svar