Industrien prøver at smugle GMO ind ad bagdøren
Ny definition af genmodificering skal bruges til at omgå restriktioner for GMO
Biotek-industrien prøver at få en helt ny generation af genteknologiske teknikker – en såkaldt generation 2,0 – udelukket fra de eksisterende europæiske bestemmelser om GMO. Man afventer en afgørelse fra EU-Kommissionen om, hvordan sådanne nye GMO’er skal reguleres.
EU’s GM-regler har længe været en torn i øjet på biotekindustrien. For deres lobbyister giver Kommissionens beslutning dem en unik mulighed for at vride fortolkningen af disse regler – herunder selve definitionen på GMO – så de nye genteknikker falder uden for reglerne. Samtidig angriber industrien anvendelsen af forsigtighedsprincippet, som er grundlaget for EU’s GM-regler.
Nye genteknikker, der er opstået siden Europas GMO-lov blev indført i 2001, benyttes i øjeblikket af producenter af fødevareafgrøder, træer, husdyr og insekter. Hvis industrien får succes med sin lobby-kampagne, vil nye GM-organismer og fødevarer – produceret fx med teknikker som oligonucleotid mutagenese (ODM), agroinfiltration og zink finger nuklease (ZFN) – kunne komme ind i miljøet og fødekæden uden tests, sporing og mærkning. Snesevis af patenter er allerede blevet indgivet på dette område af de store agrokemiske virksomheder som Bayer, BASF, Dow AgroSciences og Monsanto.
På grund af forbrugernes afvisning af GMO'er, er usynlighed afgørende for den kommercielle succes for ethvert nyt gensplejset produkt i Europa. Men ureguleret massefrigivelse kan få vidtrækkende konsekvenser for miljø, fødevaresikkerhed og forbrugernes valgmuligheder. Derfor er der stigende krav fra landmænd og miljøorganisationer om at regulere de nye GMO’er. Tekniske rapporter og juridisk analyser udført af statslige organer og ngo'er har konkluderet, at GM 2,0 ikke skal slippe uden om EU’s GM-regler.
For at fremme sin sag har industrien oprettet en dedikeret lobbyvirksomhed – the New Breeding Techniques Platform – med den mission at have så mange af de nye GM-teknikker som muligt udelukket fra EU’s GMO-regler. Denne platform drives af Schuttelaar & Partners, et hollandsk lobby- og PR-firma med et tvivlsomt ry for pro-GM lobbyvirksomhed. Samtidig har individuelle virksomheder presset forskellige europæiske regeringer til at afklare den juridiske status for de nye genteknikker, mens de har annonceret deres planer om at lave markforsøg i disse lande. Desuden har visse regeringer været aktive fortalere for deregulering af nye GM-teknikker på EU-plan.
De igangværende forhandlinger om TTIP er en yderligere kilde til politisk pres på de europæiske beslutningstagere. I den forbindelse har industriens lobbygrupper præsenteret regulering af nye genteknikker som et handelsanliggende både for USA’s og EU’s embedsmænd, idet de hævder, at de innovative muligheder og konkurrenceevnen i den europæiske planteforædlingssektor (læs: bioteksektor) er på spil.
Miljøgrupper og lobbyer for naturens rettigheder må op på dupperne!!
21/2/2016 CR
Skriv et svar