Mad og politik … på bekostning af sundheden?
af Oscar Umahro Cadogan, kok, forfatter, kostvejleder, foredragsholder, 2004
Jeg ville egentlig have skrevet om stenalderkost og syre-base-balancen i denne omgang, men det er jeg kommet væk fra. Der er nemlig noget andet du bør forholde dig til…lige nu! Mad og politik på bekostningen af din sundhed.
Det lyder måske lidt paranoidt, men læs videre og bedøm selv. Da du læser Naturli, går jeg ud fra, at du er interesseret i sundhed og en naturlig ”genvej” til dette. Jeg tror desværre du vil blive lettere rystet…
Faktum er at sådan som tingene udvikler sig herhjemme, i EU og muligvis også i FN, så bør man være bekymret om, det ikke snart bliver ”fortid” m.h.t. mad og sundhed. Ikke ”fortid” i den forstand, at vi kommer til at spise som i tiden før den industrielle revolution; det ville jo være en stor gavn. Næ ”fortid” i den forstand, at vi risikerer at komme ind i en slags Mørk Alder m.h.t. information om kost, næringsstoffer og sundhed. En Mørk Alder lidt lig med perioden før Middelalderen.
For dem der endnu ikke ved det, så har EU jo indført et kosttilskudsdirektiv, der vil lede til en væsentlig indskrænkning af, hvilke kosttilskud der er tilgængelige og i hvilke mængder. Mange af de produkter folk bruger med stor glæde, og som behandlere der går andre veje end blot de farmakologiske og kirurgiske anbefaler, produkter der faktisk er videnskabeligt belæg for at bruge.
Det kan også få økonomiske konsekvenser for helsekostforretninger og producenter af kosttilskud, da det jo er deres produkter og varer, der ”forsvinder”. Direktivet er allerede indført, men træder først i kraft om et år.
Det er dog blevet anfægtet af The Alliance For Natural Health (se nedenfor), der har indbragt en sag om kosttilskudsdirektivets validitet for EU domstolen.
Dette er blot begyndelsen.
Det er meningen at kosttilskudsdirektivet skal udvides inden 2007, så det også dækker andet end vitaminer, mineraler og sporstoffer, som det er tilfældet nu. Man vil også have aminosyrer, fedtsyrer, mælkesyrebakterier o.l. ”dækket ind”. Ydermere skal der laves et direktiv, der regulerer sundhedsanprisninger.
En af byggestenene i dette direktiv, er at en ”almen, varieret kost” er fyldestgørende. Derfor kan det blive nærmest umuligt, at sige at specielle fødevarer, diæter/kure/spisevaner eller kosttilskud; er gavnlige; har sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende effekter eller lignende.
Selvom dette direktiv ikke er færdigudarbejdet, kan man se i hvilken retning det peger i England. Tesco, der er en supermarkedskæde, havde lavet en kampagne sammen med Cancer Research UK, for at få folk til at spise mindst 5 portioner grøntsager og frugter dagligt. Det gjorde de, ved at sætte klistermærker med denne information på samtlige frugter og grøntsager i Tesco.
Resultatet: Tesco blev indklaget for det engelske fødevaredirektorat for ulovlige sundhedsanprisninger. Sagen er stadig verserende.
Hvad sker der så i FN? En del af FN kaldes for Codex Alimentarius. Codex Alimentarius er en underafdeling af *1) FAO (Food and Agriculture Organization, FNs fødevareorganisation) og dets rolle er at udarbejde internationale direktiver *2) for kost, fødevarer og kosttilskud. Direktiver alle medlemmer af FN skal følge. Hvad menes der så med direktiver? Jo, det er nogle ”love” m.h.t. kvalitet og indhold for fødevarer og kosttilskud, samt en masse om hvad der må siges og ikke siges om disse.
Der er bare et problem. Formanden for denne komite, Rolf Grossklaus, mener som udgangspunkt, at mad ikke har nogen effekt på sundhed og sygdom. Mad og næringsstoffer kan i hvert fald ikke have nogen forebyggende eller helbredende effekt i følge Rolf Grossklaus. Derfor bør det, i følge ham, på ingen måde være muligt at komme med anprisninger. Det er jo et meget betryggende udgangspunkt for al aktivitet i Codex Alimentarius.
Derfor kan det ikke komme som nogen overraskelse, at Codex Alimentarius sigter efter voldsomme restriktioner på kosttilskud og sundhedsanprisninger på både kosttilskud og fødevarer. Rolf Grossklaus har f.eks. forsøgt at få gennemtrumfet, at C-vitamin max. måtte sælges i doser á 60 mg, da det er daglig anbefalet tilførsel.
Hvad kan du selv gøre?
Hvis ikke det skal gå helt galt, så er det på tide du involverer dig og aktivt tager del i at beskytte dine og andres rettigheder til overhovedet at kunne købe kosttilskud eller få informationer om hvilken indflydelse kosten har på sundhed og sygdom.
Sundhedspartiet
Sundhedspartiet er blevet stiftet, for lige præcis at sætte fokus på ovennævnte problemer, så der kan gøres noget ved dem. For at Sundhedspartiet kan stille op til næste valg, kræver det 20.000 vælgererklæringer (altså underskrifter fra dig, dine nærmeste og alle andre du kender, der ønsker det reelt er muligt at have adgang til naturlige sundhedsfremmende tiltag).
Du kan læse mere om Sundhedspartiet på deres hjemmeside: www.sundhedspartiet.info. Derfra kan du også downloade en vælgererklæring. Ellers kan du ringe på tlf 44 91 40 25 og få en tilsendt.
May Day
May Day er en organization, der er blevet dannet for at fremme folkesundheden. De er på ingen måde glade for udviklingen herhjemme, i EU eller i FNs Codex Alimentarius. May Days mål er,at der er fri tilgang til de mest effektive behandlinger og at folk selv kan vælge hvilken behandling, de ønsker, på baggrund af reel viden.
Se May Days hjemmeside: www.May Day-info.dk for yderligere informationer og overvej at melde dig ind.
Alliance For Natural Health (ANH)
ANH er dannet for specifikt at modarbejde de tiltag der har været og er i EU på at begrænse tilgangen til naturstoffer i form af kosttilskud, sunde fødevarer o.l.
De har præsteret at få indklaget EUs kosttilskudsdirektiv for EU domstolen m.h.b. at få det omstødt eller ændret. ANH ”kæmper” også med Rolf Grossklaus i Codex Alimentarius.
Læs mere om ANH på deres website: www.alliance-natural-health.org og overvej evt. at donere lidt penge, da det koster en mindre formue at køre en retssag ved EU domstolen.
(En delvist ændret version af artiklen blev udgivet i Naturli’ i august 2004).
Noter:
-
WHO, World Health Organization
-
Anbefalinger og retningslinier
Skriv et svar