Pluk fra aviser og tidsskrifter
Refereret og kommenteret af Alex Dybring, bragt i May Days medlemsblad 4-1998
Ernæringsrådets enevælde
Det statslige ernæringsråd præsideret af Arne Astrup har begået et – for offentligheden – nyt organ ved navn Udvalget for redelig Ernæringsformidling.
Dette udvalg skal udarbejde forslag til, hvad Ernæringsrådet anser som god skik, når enkeltpersoner eller institutioner (som f.eks. May Day) finder på at fremlægge data ang. levnedsmidler, kosttilskud og naturlægemidler m.v
Udvalget skal også udarbejde forslag til sanktionsmuligheder, såfremt rådet finder, at de fremkomne oplysninger er vildledende. Når dette implementeres, vil Ernæringsrådet i praksis både være en lovgivende og dømmende magt. Så mangler vi bare, at rådet også bliver udøvende.
Med beta-caroten sagen og C-vitaminsagen i frisk erindring samt Ernæringsrådets holdning til mælk som en god ernæringskilde på trods af utilstrækkelig videnskabelig dokumentation for dette og det faktum, at rådet fraholder befolkningen den videnskabelige dokumentation for kosttilskuds gavnlige virkning på forskellige lidelser, kan man kun frygte det værste.
May Day anbefaler at man læser hele den artikel, der danner grundlag for dette resumé! (Helge Volkman i tidsskriftet Mit Helbred nr. 7/98).
Opfandt europæere akupunkturen?
En 5.200 år gammel mumie, der blev fundet i en alpegletcher og som er prydet med 15 grupper af linier på dets arme og ben, var ikke tænkt som en dekoration, men er et kort over akupunkturpunkter, hævder formanden for det tyske akupunkturakademi, dr. Frank Bahr. (Jyllandsposten 23.11. 98)
Rigshospitalet forsker i urtemedicin
Nogle forskere, bl.a. fra Rigshospitalet, har sat sig for at undersøge hvilke aktive stoffer, der findes i blandt andet hyben, lakridsrod og ginseng. Forskningen skal på længere sigt føre til udviklingen af nye lægemidler. Forskellige danske svampe skal også undersøges for deres indvirkning på kræft. (Aktuelt 27.11.98)
Kommentar til ovenstående
Nej det er ikke nemt at hælde kemikalier i en kolbe for at frembringe nye stoffer med forudsigelige, gunstige virkninger på sygdomme. Naturen har derimod frembragt den slags stoffer siden tidernes morgen.
Du kan gøre forskerne kunsten efter. Her følger en opskrift på, hvordan du laver en pille med cirka en halv snes bivirkninger ud fra en bivirkningsfri lægeplante:
- Find en jungle med en medicinmand i.
- Køb en lægeplante af ham for en pose glasperler.
- Tænd for chromatografen.
- Udvælg et par af plantens tusinder af indholdsstoffer.
- Giv stofferne til rotter.
- Vælg det stof som færrest rotter dør af.
- Smid resten væk.
- Lav en syntetisk opkoncentreret pille af stoffet.
- Hæld glasur over den.
- Kald den noget der begynder med Z og ender på X.
Apropos bivirkninger
Læger har ikke pligt til at indberette bivirkninger ved medicin til Bivirkningsnævnet. Det medfører, at kun 5 – 10 % af medicins bivirkninger indberettes. Der er eksempler på, at selv dødsfald ikke indberettes som bivirkning. Åsagen til det lille antal indberetninger angives at være travlhed hos lægerne. (Jyllandsposten 1.12.98).
Helsetilsynet i Norge advarer imod amalgam
Statens Helsetilsyn i Norge har i en rapport fastslået, at amalgamfyldninger i tænderne kan give nogle mennesker helbredsskader. Tilsynet advarer specielt folk med nyresygdom, allergikere, gravide og de, der er under 18 år mod at få amalgamfyldninger i tænderne.
Rapporten er ikke et totalforbud mod amalgam, som Sverige har indført. Den anbefaler blot et stærkt reduceret forbrug i fremtiden. www.Lichtenberg.dk
Skriv et svar