Stop TTIP – hvad kan vi gøre?
(Læs længere nede, hvis du vil vide mere om TTIP)
Flere europæiske organisationer er gået sammen om at prøve at samle 1 million underskrifter til EU-Kommissionen med protest mod TTIP.
May Day er sammen med den danske miljøforening NOAH gået med i det europæiske netværk. Vi skal i Danmark tilsammen skaffe 9.700 underskrifter, for at vi kan tælle med som gyldigt land med vore underskrifter. Det kan vi garanteret godt, men vi har brug for hjælp.
Underskriftindsamlere
Reglerne er sådan, at mindst syv lande skal indlevere underskrifter. Det er ikke nok, hvis kun seks lande er repræsenteret, selvom de tilsammen har fået 1 million. De vil blive afvist af Kommissionen.
Desuden skal underskrifterne samles på 1 år. Starten går i september, og så går det ellers bare løs. Så det, vi har brug for er underskriftindsamlere. De nærmere regler for, hvad og hvordan man skal gøre, følger snarest, men i første omgang skal vi bare høre fra en hel masse, der vil være med til at hjælpe med at samle underskrifter. Jo flere vi er, jo lettere. Den stiftende organisation i Tyskland ordner det praktiske og laver materiale. May Day og Noah sørger for at få det oversat og trykt osv., så vi kan få det uddelt på dansk.
Vi tror på, det kan lade sig gøre. Vil du være med, så kontakt os snarest på cr@mayday-info.dk
Vi glæder os til at høre fra dig.
Bedste hilsner fra
May Day
Charlotte Ryø
Ansvarlig kampagneleder
Mere info om TTIP
TTIP står for Transatlantic Trade and Investor Partnership. Det er en frihandelsaftale, der skal fjerne handelshindringer mellem de to kontinenter, så de frit kan handle med hinanden uden en masse barrierer og toldsatser på varer frem og tilbage. For at det kan ske, skal der være fælles varestandarder, miljøregler, mærkningsregler osv., så de store virksomheder frit kan etablere sig overalt og frit sende varer over alle grænser.
Men hvad betyder det for de forholdsvis høje fødevarestandarder, vi har i Europa som fx mærkning om GMO, forbud mod giftstoffer i maden, ingen hormonopdrættede køer? Sådanne regler vil af de amerikanske producenter blive opfattet som handelshindringer, og det vil de ikke acceptere. Du kan som forbruger selvfølgelig lade være med at købe varerne, men så skal du vide, hvor de kommer fra, og hvad de indeholder. Det kan du måske ikke, for den slags oplysninger kan også blive opfattet som en handelshindring, og et land der tillader den slags mærkning, kan blive sagsøgt. Der nedsættes nemlig en uafhængige domstole til såkaldt ”investor-stats-tvistbilæggelse”, hvor virksomheder kan sagsøge regeringer/lande, hvis de ødelægger virksomhedens mulighed for profit – det kan fx være med mærkning om GMO. Domstolen ligger uden for de nationale domstole og altså uden for landenes kontrol – i et slags vakuum, hvor den selv råder og dømmer uden appelmuligheder.
Forhandlingerne om traktaten holdes hemmelige, men lidt er sivet ud, og til nu har der været massive protester fra NGO’er, forbrugerorganisationer, miljøorganisationer og IT-virksomheder. Manglende demokrati, udvanding af regler, dårligere forbrugerbeskyttelse, manglende gennemsigtighed er nogle af kritikpunkterne. Traktaten er til fare for forbrugersundheden og vil kraftigt underminere forbrugernes mulighed for at træffe et informeret valg, når de lægger varer i indkøbskurven. Den varsler det totale virksomhedsdiktatur.
Nogle danske links:
http://www.information.dk/504561
http://www.information.dk/478201
https://www.mayday-info.dk/globalt-virksomhedsdiktatur-maaske-paa-vej.aspx
Her kan du læse mere på engelsk. Teksten er taget fra en igangværende underskriftindsamling om TTIP
The European Commission is seeking views from Europeans on the controversial investor-state dispute settlement (ISDS) proposals in the Transatlantic Trade & Investment Partnerhip or TTIP. ISDS would give corporations the power to sue our governments if they thought a law hurt their profits — this could be on anything from environmental rules, anti-smoking laws or rules on corporate taxes.
"Investor-state dispute settlement" is bad news. It's always better if you can put things in your own words, but here are a few of the problems with ISDS.
1. It bypasses national court systems, establishing special tribunals that only corporations can access.
2. It allows corporations to overturn democratically agreed rules and laws.
3. It makes democracy more remote from the people.
4. It could be a threat to our environment, public health laws, food standards rules, restrictions on hazardous chemicals and many other policy areas.
More Information:
EU Commission Trade Public Consultation on Investor-State Dispute Settlement, European Commission, Jun 2014.
Business v state investment disputes in EU spotlight, BBC News, 12 June 2014.
Skriv et svar