Bestyrelsens årsberetning for 1999
Af Bente Frithioff Nørgaard,
forkvinde,
2000
Da jeg indtrådte i May Days bestyrelse for tre år siden – og senere blev forkvinde for foreningen for to år siden, var jeg helt bevidst om, hvad jeg gik ind til. Jeg vidste, at det ville kræve hårdt – ubetalt – arbejde, et dybt engagement, fighterånd og ildsjælsmentalitet at være med.
Den tidligere formand Jørgen Abrahamsen og ikke mindst initiativtageren Kristin Bielke, som kørte sekretariatet og kampagnerne, samt Ole Vestergaard, som stod for regnskab og medlemskartotek, var alle kørt trætte efter to års ihærdigt arbejde.
Ligeledes var resten af "græsrodsbestyrelsen" kørt trætte – simpelthen fordi det kræver enorme ressourcer at starte en forening op!
På generalforsamlingen for tre år siden, skete der imidlertid det, at nye bestyrelsesesmedlemmer med fornyede kræfter kom til. Nu skulle foreningen:
have en stabil, kontingentindbetalende medlemsskare på mindst 1.000 medlemmer. |
sætte et tydeligt fingeraftryk på den politiske debat og de politiske beslutninger i folketinget. Altså i nærkontakt med politikerne. |
opnå at modtage Tips og Lotto midler. |
godkendes ifølge § 8 A (skattemæssig fradragsberettigelse for gaver og bidrag fra kr. 500 op til kr. 5.000) |
‘s holdninger synliggøres via kampagner og folkemøder. |
samarbejde med andre foreninger i det omfang, man måtte have analoge interesser. |
‘s synspunkter blive synlige i medierne. |
Vi besluttede, at hvis ovennævnte mål blev nået indenfor disse to år, var det værd at fortsætte arbejdet. Målene er stort set nået:
Ad 1. Foreningen har pr. 01.05.2000 1.500 kontingentbetalende medlemmer. |
Ad 2. Foreningen har været primus motor vedr. påvirkning af folketingsmedlemmerne, hvad angår oprettelse af videns-og forskningscenter for alternativ behandling. Foreningens slogans og argumentbanker ses oftere og oftere næsten direkte citeret i indlæg og artikler fra politikerne i de forskellige relevante udvalg: Sundhedsudvalget, Miljøudvalget og Fødevareudvalget. Fødevareminister Ritt Bjerregaad har netop godkendt May Day som høringsberettiget ved den relevante arbejdsgruppe i Codex Alimentarius – et internationalt organ under WHO og FAO, som danner retningslinier for såvel kosttilskud som tilsætningsstoffer i fødevarer. |
Ad 3. Foreningen modtog i 1998 kr. 35.000,- og i 1999 kr. 88.000 i tips- og lotto midler. |
Ad 4. Foreningen er netop blevet godkendt i følge § 8A! |
Ad 5 og 6. Foreningen har – i samarbejde med bl.a Tidslerne og Landsorganisationen Natursundhedsrådet (LNS) – afholdt borgermøder og lavet kampagner om alternativ cancerforebyggelse og behandling samt imod gen-modificeret mad og de såkaldte "bagatel"-grænseværdier i vore fødevarer. |
Ad 7. Netop nu oplever vi, at vi har fået nærkontakt med en del jounalister på en måde, som giver os et begrundet håb om, at May Day’s mærkesager fremover vil blive behandlet seriøst i dagspressen. Dagbladet Aktuelt er allerede begyndt at sætte fokus på problemerne omkring kvaliteten af vores fødevarer, kostens indflydelse på vores helbred og alternative behandlingsmetoder. |
Gennem to år har May Days sekretariat haft adresse hos lægen Henrik Langgaard og behandleren Aase Drejer. Begge lagde en stor indsats, et engagement og ret mange arbejdstimer og kærlighed i at respondere på medlemshenvendelser, åbne deres hjem for mødevirksomhed – for ikke at tale om opmagasinering af papkasser med foldere, dokumenter og alt det andet, som følger med et sekretariat og dets funktioner.
I sensommeren sidste år flyttede sekretariatet til min private adresse i Virum. I den forbindelse blev et nyt mål sat:
Inden to år skulle medlemsgrundlaget, støtte bidrag fra tips og lotto, samt fonde m.v. meget gerne gøre os i stand til, at etablere et kontorlokale og lønne en medarbejder til at svare telefon, kopiere, sende breve etc.
Der er nu gået knapt et år og det ser ikke helt umuligt ud at nå dette mål inden for det næste års tid.
Konsulent ErikKirchheiner, biopat Henrik Dilling, læge Claus Hancke, forsker Rachel Santini, kostvejleder Eva Lydeking-Olsen, læge Henrik Langgaard og mange andre har alle bidraget på en unik måde, ved at bruge en stor del af deres fritid på at holde foredrag for, skrive artikler til, råde og vejlede May Day og dets medlemmer uden vederlag – men for "sagens" skyld.
Hans Find Andersen har bidraget med en kæmpeindsats ved opbygningen af May Days hjemmeside.
Internt i og omkring bestyrelsen har aktiviteten også været stor. Alle har bidraget udfra hver deres kompetence, og det er grunden til, at May Day udvikler sig, som det gør.
Tamara Thérèsa Mosegaard har – udover at være en af de flittigste skribenter i vores medlemsblad, været primus motor i gennemførelsen af en stor kampagne imod genmodificerede organismer på et niveau, som normalt ville have krævet et sekretariat på 10 ansatte og et budget på omkring 1 million kr.
Det lykkedes faktisk Tamara Thérèsa – i samarbejde med blot et par stykker – at få over 120 foreninger, svarende til et medlemsgrundlag på ca. halvanden million mennesker, til at underskrive en protest imod GMO-mad. Vi afholdt desuden et borgermøde, hvor interesserede fra hele landet mødte op. GMO-Kampagnen har naturligvis kostet penge. Omkring 30.000,- kr.
Hjemmesiden har naturligvis også kostet penge. Omkring 3.000,- kr. May Day har lavet et promotionblad og det har naturligvis også kostet penge. Omkring 40.000, – kr.
Alex Dybring har her – som i forbindelse med vores medlemsblad, været grunden til, at ingen af delene har ruineret May Day. Han er en kapacitet uden sidestykke, som ikke alene har bidraget indholdsmæssigt , men også afset en stor del af sin fritid til at layoute vores medlems- og promotionblad.
Det er en væsentlig fordel for foreningen, at vi har to bestyrelsesmedlemmer i Jylland: Mads Vedel Ibsen og Jesper Ibsen – samt lokalgruppeledere rundt omkring i hele landet.
Det skal dog siges, at trods den store indsats fra ovennævnte personer, ville May Day ikke have eksisteret – hvis ikke May Day’s medlemmer også havde været aktive. Rigtig mange har sendt ekstra bidrag, og rigtig mange har skaffet nye medlemmer ved at argumentere for sagen eller lægge brochurer og foldere på strategisk rigtige steder.
Jeg håber og ønsker, at medlemmerne fortsat vil være aktive. Det ville være dejligt, hvis flere også fandt på at skrive læserbreve eller indlæg til vores medlemsblad.
Den kommende tid skal vi bruge temmelig mange ressourcer – både økonomiske og arbejdsmæssigt – på arbejdet i Codex Alimentarius. Vi sender en delegation til møde i Berlin til juni.
De væsentligste emner på dette møde er: Maksimumgrænser for og tilladte vitaminer og mineraler i kosttilskud samt diskussioner vedr. Funktionelle Fødevarer.
Vi er i gang med at etablere en ekspertgruppe, hvor foreløbig Jørgen Abrahamsen og Rachel Santini har sat sig ind i dagsordenspunkterne – og flere vil støde til.
Til slut vil jeg pointere, at det er vigtigt, at vi bliver mange nok, til at udøve en virkelig pression på det etablerede samfund, så borgernes krav om reel oplysning og frit valg på det sundhedspolitiske område fortsat og for alvor kan fremmes.
Skriv et svar