Bestyrelsens årsberetning for 2003
af Bente Nørgaard, forkvinde, 26. maj 2004
De fleste May Day-medlemmer vil vide, at foreningen i november 2003 blev tildelt prisen Årets Helse Award for vores oplysende arbejde om EUs kommende restriktive direktiver på det alternative område.
Siden da har vi oplevet en stigende interesse for vores forenings arbejde, og vi vil gerne sige velkommen en ny lokalforening i Sorø og til de mange nye medlemmer og tilmeldte på vores websites mailingliste. Tak for fleres tilbud om være mere aktive medlemmer.
Vi har oplevet at der har været lidt mere fokus på May Day, eftersom vi har været inviteret til rundbordsinterview i Informationscenteret for Miljø og Sundhed om mobiltelefoni, til økologi-rundvisning i EU i Bruxelles af JuniBevægelsen som er en samarbejdspartner omkring Urtedirektivet.
Kræftforeningen Tidslerne har bedt os holde foredrag om alternativ medicin og cancer og på Brønshøj Helsemesse havde vi en stand i to dage her i marts, hvor vi fik mulighed for at holde et lille foredrag om (den manglende) helsefrihed i Europa.
Som tidligere omtalt har en gruppe på RUC produceret en glimrende TV-spot for os, som appellerer til at seeren tager stilling til GMO. Vi søger med lys og lygte efter økonomiske tilskud, som kan gøre det muligt for os, at få vist denne spot på de landsdækkende kanaler.
Vi vil gerne igen gå meget mere aktivt ind på gensplejsningsområdet (GMO) samt lægge mere arbejde i hele problematikken om amalgam (kviksølvfyldninger i tænderne).
Der er så meget at tage fat på, når det gælder arbejdet for folkesundheden og vi har brug for mange flere aktive, hvis vi skal nå hele vejen rundt.
Heldigvis findes der også andre organisationer, som arbejder inden for May Days områder.
Vi orienterer så grundigt og så bredt, som det er os muligt, på vores hjemmeside, og anbefaler, at I også løbende orienterer jer via vores Links til andre foreningers hjemmesider.
Vi håber at flere og flere af vores medlemmer benytter vores hjemmeside. Vi har hver måned omkring 1.500 til 2000 besøgende på siden, men vi kan jo ikke vide i hvor høj grad, det er vores medlemmer, som er inde og kigge på den. Det vil jeg gerne hermed opfordre jer til at gøre.
Siden bliver hele tiden opdateret med artikler og sidste nyt på sundhedsfronten. Jeg vil også opfordre jer til at tilmelde jer mailinglisten, så I hurtigt kan orientere jer om sidste nye May Day-spørgsmål.
Det giver mig anledning til at takke Tamara Theresa Mosegaard for hendes store arbejde, som webmaster for May Days website, som næstforkvinde i foreningen og ikke mindst for hendes sundhedspolitiske arbejde nationalt og internationalt. Dette kommer I til at høre meget mere om lige om lidt, når jeg giver ordet videre til hende.
Ligeledes vil jeg gerne takke Ella Rytkjær for et godt samarbejde. Det har været en stor gevinst for foreningen og en stor hjælp i det daglige arbejde, at hun passer vores telefon og alle de administrative opgaver så professionelt. Ella er jo også foreningens kasserer, og det job håber jeg meget, at hun vil fortsætte med at forvalte, på samme forbilledlige vis som hidtil.
May Day har p.t. over 1.000 medlemmer, men desværre har ikke alle betalt deres kontingent indtil videre (maj 2004).
May Day har siden april 2002 samarbejdet tæt med the Alliance for Natural Health (ANH, Storbritannien) om helsefrihed i EU og siden sommeren 2003 med the National Health Federation (NHF, USA) om Codex Alimentarius og global alternativ helsefrihed, som bliver udfordret ganske meget i disse år.
Og så er det vist her, at jeg skal give ordet videre til vores næstforkvinde.
Ved Tamara Theresa Mosegaard
Urtedirektivet
Et dokumentationskrav om 10 eller 15 års anvendelse i Europa vil udelukke megen traditionel etnisk plantemedicin fra at komme ind i EU i fremtiden. Urtemedicin benyttet i hundrede til tusinde år inden for ayurvediske, kinesiske, sydamerikanske og tibetanske traditioner vil hverken kunne afprøves eller indføres, og altså blive udelukket fra det europæiske marked, hvis man ikke kan dokumentere 10/15 års anvendelse.
Det homøopatiske direktiv
Samtlige ændringsforslag far den internationale homøopatiske organisation ECHAMP til Direktivet for Homøopatiske Lægemidler er blevet nedstemt. De homøopatiske kredse protesterer stadig til EU-parlamentarikerne, fordi over 100 mio. europæere vil blive negativt berørt af den nye restriktive homøopati-lovgivning i EU.
Kosttilskudsdirektivet
Direktivet, der blev endelig vedtaget i marts 2003, bliver nu udfordret retsligt af Alliance for Natural Health (www.alliance-natural-health.org), som forsøger at stoppe direktivet i sin nuværende form.
May Day opfordrer alle kosttilskudsbrugere og alternative behandlere til at støtte ANH økonomisk, fordi det koster mange penge at føre sag imod EU. Da ANH’s jurister, som leder den retslige udfordring, er de eneste advokater, det tidligere er lykkedes for at stoppe et EU-direktiv, så det indgyder håb.
Det er indtil lykkedes May Day at indsamle kr. 25.000 til ANH’s arbejde. May Day har i sinde at fortsætte ”Red Vores Vitaminer”-kampagnen til fordel for ANH’s retssag, ligesom vi arbejder mere og mere internationalt med at skabe netværksalliancer af ligesindede, der ønsker at bevare friheden til selv at vælge både i og udenfor Europa.
Foreløbig tæller vi repræsentanter i denne alliance fra lande som: Sverige, Norge, England, Irland, Italien, Frankrig, Spanien, Holland, Tyskland, Portugal, USA, Canada, New Zealand og Australien.
Det er også vigtigt at nævne
Codex Alimentarius
som vi stadig holder øje med via vores observatørstatus og NGO-status i den amerikanske organisation National Health Federation’s delegation, som er den eneste reelle brugerorganisation, der har taleret ved disse møder.
Jeg kan henvise til at læse mere om alt dette på vores website under Temaer > Kosttilskud / Urter > Kosttilskudsdirektivet og Urtedirektivet samt under Temaer > Codex Alimentarius.
Skriv et svar