Æteriske Olier – hvad kan vi bruge dem til?
Af Brian Barth
Syntetiske dufte er out, aromaterapi er in. Ligegyldig om det drejer sig om skønhedsprodukter, insektmidler eller duftspray, så hælder folk til duftstoffer fra naturen – ikke fra laboratorier. Men hvad præcist er disse tilsyneladende mystiske stoffer kaldet æteriske olier? Dyrker man dem, eller indsamler man dem? Hvilken del af planten kommer de fra? Kan jeg producere min egen? Her besvarer vi de mest almindelige spørgsmål om æteriske olier.
Hvad er æteriske olier?
Æteriske olier er aromatiske forbindelser, der findes i mange planter. Rent kemisk beskrives de som “flygtige organiske forbindelser”. Flygtighed betyder i denne sammenhæng, at de let omdannes fra væske til dampform ved stuetemperatur. Med andre ord, det vi dufter, er små molekyler af fordampet olie, der er lettere end luft, hvilket gør dem i stand til at svæve ind i vores næse og påvirke vores lugtesans.
Det har vist sig, at duften af forskellige æteriske olier kan ændre hjernekemien på måder, der påvirker vores følelsesmæssige og mentale tilstand, og dermed har de terapeutisk potentiale. Æteriske olier absorberes også let i blodbanen gennem huden eller maven, hvilket skaber en fysiologisk effekt med potentiale for medicinsk anvendelse.
BEMÆRK: Det er generelt ikke sikkert at indtage rene æteriske olier eller anvende dem direkte på huden. De skal først fortyndes kraftigt. Brug aldrig rene æteriske olier på nogen anden måde end den, der er angivet på etiketten. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer, er det bedst at tage det op med din læge før brug.
Hvad er formålet med en æterisk olie i naturen?
Planter producerer æteriske olier af forskellige grunde: for at tiltrække bestøvere, frastøde insekter og dyr, afværge sygdom eller endda gøre jorden omkring dem giftig for andre planter, som de ellers skulle konkurrere med om lys, vand og næringsstoffer. Afhængig af deres biologiske formål kan æteriske olier være samlet i blomster, blade, rødder eller bark.
Hvordan udvindes æteriske olier fra planter?
Der er flere metoder. En af de ældste og stadig den mest almindelige er dampdestillation. Ved denne metode tvinges varm damp gennem plantematerialet og opsamles derefter i en kondensatoranordning, der får dampen til at vende tilbage til væskeform. I oldtiden blev en teknik kaldet enfleurage også brugt, især for sarte blomsterolier som rose: kronbladene blev dækket med animalsk fedt, som absorberede den æteriske olie; alkohol blev derefter brugt som et opløsningsmiddel til at udtrække de æteriske olier fra fedtet. I moderne tid udvindes essentielle olier ofte i et højtrykssystem ved hjælp af flydende kuldioxid eller med kemiske opløsningsmidler såsom hexan og acetone.
Hvor produceres de?
USA, Indien, Kina, Frankrig og Brasilien er verdens fem største producenter. Der er dog nogle enkelte olier, der typisk kun produceres i nogle få lande, afhængigt af hvor arten vokser bedst og andre faktorer, såsom lokale lønomkostninger.
For eksempel produceres frankincense og myrraolie, som begge kommer fra barken på ørkentræer, i de mellemøstlige og nordafrikanske lande, hvor træerne vokser vildt. Ylang ylang (prøv at google) kommer fra blomsterne på et tropisk træ, der findes på øerne i det sydlige Stillehav. Sydfrankrig producerede traditionelt meget af verdens rosenolie, men de høje omkostninger på jord og arbejde i denne region har flyttet størstedelen af rosenolieproduktionen til Tyrkiet og Bulgarien. Æteriske olier produceret på et kommercielt niveau i USA omfatter pebermynte (nordvestlige Stillehav), cedertræ (Texas) og forskellige citrusolier (Florida).
Skal jeg overveje selv at dyrke planter til æterisk olieproduktion?
Sandsynligvis ikke, medmindre du er villig til at gøre det på industrielt niveau eller bor i et land med billig arbejdskraft – det kræver nemlig enorme mængder plantemateriale, der ofte håndplukkes, for at lave en lille mængde olie og fortjenesten er ret lav. En undtagelse er, hvis du skal lave produkter med tilsætning af æteriske olier, såsom sæbe eller skønhedsprodukter. I så fald er der kun brug for små mængder olie, der måske blot kræver en hektar jord (ca. 10.000 m2). Nogle lavendelbrug i Nordamerika har haft succes med denne model.
Kan jeg lave mine egne æteriske olier derhjemme?
Ja, men du skal bruge et destilleringsapparat til destilleringen – i lighed med, men ikke helt det samme, som til alkohol, og de er ikke lette at få fat i. Nogle få producenter tilbyder dem online med en startpris på omkring 400 dollar (2.400 kr.), eller du kan kigge på eBay for en god pris. (Se mere her om selvfremstilling.) Mange af de æteriske olier, der findes i butikkerne, kommer fra almindelige haveplanter, herunder lavendel, oregano, pebermynte, basilikum, salvie, citronmelisse, geranium, citrongræs, rosmarin, timian, røllike og kamille. Afhængigt af art skal man bruge alt fra en enkelt plante til planter fra op til 2000 m2 for at producere en lille flaske olie. Plantemateriale til nogle olier kan også indsamles fra nærliggende skove, herunder eucalyptus, gran, cedertræ, cypres, fyr.
Hvordan kan jeg som forbruger identificere æteriske olier af god kvalitet?
Desværre er æteriske olieprodukter ikke underlagt regulering, og anprisninger bør mest betragtes som markedsføringsmateriale. Hvis en behagelig duft er alt, hvad du er ude efter, skal du bare bruge din egen næse som vejledning. (Se dansk lovgivning her.)
Æteriske olier af terapeutisk kvalitet (dem der anvendes af aromaterapeuter), er dog næsten umulige at vurdere uden særlig træning og videnskabeligt udstyr. (Se mere om kvalitet her.)
Hvorfor er det så kompliceret?
Den samme art dyrket i forskellige typer jord, i forskellige højder, høstet på forskellige måder og udtrukket med forskellige metoder vil frembringe olier med væsentligt forskellige kemiske sammensætninger, hvoraf nogle er mere ønskværdige end andre til terapeutisk brug. Anerkendte leverandører sælger kun olier, der er analyseret med henblik på optimal kemi. Mange af disse virksomheder er opført på National Association for Holistic Aromatherapy.
Testning sikrer også, at produktet ikke er forurenet med pesticidrester eller andre tilsætningsstoffer, uanset om det er fra kemiske opløsningsmidler, der anvendes i ekstraktionsprocessen, eller olie af lav kvalitet, der er blevet brugt i stedet for en dyr olie af hensyn til prisen. For eksempel vil 10 ml dampdestilleret rosenolie koste omkring 500 dollar (3000 kr.) på grund af det enorme antal rosenblade, der skal til for at producere den – mens 10 ml rosenduftende geraniumolie produceret i rigelige mængder fra bladene på en let dyrket plante koster omkring 25 dollar (150 kr.). Begge dufter godt, men har meget forskellige aromaterapeutiske anvendelser.
Kilde: https://www.ecowatch.com/what-are-essential-oils-2532805956.html
Oversat og redigeret af CL 21/2/2018
Skriv et svar