Når du drikker din morgenkaffe, spekulerer du så på, om du skal drikke mere vand for at opveje den vanddrivende virkning af koffeinen?
Dr. Mercola, 12. september 2022
Ingen ved præcis, hvornår kaffen blev opdaget, men ifølge National Coffee Association er der mange legender om kaffens oprindelse. Den historie, der gentages hyppigst (1), er historien om en gedehyrde, der opdagede bønnernes potentiale, da han bemærkede, hvordan hans geder opførte sig, efter at de havde spist bærrene.(2)
Fra denne ydmyge begyndelse voksede en enorm industri. Ifølge data indsamlet af World Atlas (3) har Finland det største kaffeforbrug, hvor borgerne drikker 12 kg kaffe pr. person om året. Norge kommer på andenpladsen med 9,9 kg, efterfulgt af Island med 9 kg pr. person pr. år. [Danmark 8,7 kg. pr. år = 4. pladsen.]
USA er nr. 25 på sidstepladsen, hvor indbyggerne indtager 4,2 kg pr. indbygger efter Portugal, Libanon, Kroatien, Grækenland og Brasilien. Ifølge de seneste data indsamlet af National Coffee Association (4), som rapporteret af Daily Coffee News (5), er mængden af kaffeforbrug i USA uændret i det seneste år, men der serveres mere gourmetkaffe i USA.
For første gang i 69 år, hvor der er blevet offentliggjort kaffetrends, har det rapporterede forbrug af gourmetkaffe overhalet ikke-gourmetkaffe, oplyser Daily Coffee News. En anden interessant oplysning: Hvis du besøger et lokalt kaffehus for at få din morgenkaffe, kan du bruge op til 45 timer om året på at vente på dit skud koffein.(6)
Men uanset om du står i kø for at få din kaffe eller brygger den derhjemme for at booste dig gennem morgenen, har du så nogensinde tænkt på, om den milde vanddrivende effekt, du oplever, kan udløse dehydrering?
Tro ikke på rygtet om, at kaffe er dehydrerende
Det startede måske som et rygte, men videnskaben har siden bevist, at selv et moderat indtag af kaffe hver dag ikke medfører dehydrering.(7) Der har været en historisk antydning af, at kaffe og andre koffeinholdige drikkevarer kan forårsage dehydrering og derfor bør undgås for at opretholde en optimal væskebalance.
For at evaluere fysiologiske faktorer inddrog forskerne (8) 50 mænd, som havde en vane med at drikke mellem tre og seks kopper kaffe hver dag. Gruppen blev testet med vand eller koffeinholdig kaffe. Forskerne kontrollerede deltagernes aktivitet, mad, væske og kaffeindtag under undersøgelsen.
De målte den samlede mængde kropsvand og brugte urin- og blodhydratmarkører til at vurdere hydratationsstatus [vandmætningsstatus]. Interessant nok konkluderede de, at “der ikke var nogen signifikante forskelle på tværs af en bred vifte af hæmatologi– og urinmarkeringer af hydreringsstatus mellem de forskellige forsøg”.
Deres data tyder på, at vanlige mandlige kaffedrikkere kan få noget af den samme hydrering fra kaffe som fra vand. Dr. Daniel Vigil fra David Geffen School of Medicine ved University of California forklarede over for Time Magazine (9), hvordan den milde vanddrivende virkning af koffein ikke gør en dehydreret, men i stedet øger hydreringsniveauet.
Selv om det virker logisk at antage, at du er på vej mod dehydrering, når du oplever hyppig vandladning efter at have drukket kaffe, forklarer Vigil, at din krop ikke mister mere væske, på grund af den milde vanddrivende virkning af koffein, end du indtager. Han forklarer, at hovedpine efter at have drukket morgenkaffe kan være tegn på, at man er følsom over for koffein, eller at man måske allerede er dehydreret.(10)
Nogle drikkevarer giver mere væske
I en undersøgelse offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition (11) forsøgte man at vurdere, hvilket potentiale forskellige drikkevarer havde for hydrering, og at identificere et hydreringsindeks. De mente, at det var vigtigt at kategorisere drikkevarer, der fremmer væskebalancen i kliniske omgivelser med det formål at hjælpe personer, der måske ikke har fri adgang til væske eller mulighed for at holde hyppige toiletpauser.
De analyserede den effekt, som 13 almindelige drikkevarer havde på deltagerne, når de var i en optimal hydreringstilstand, og fandt, at drikkevarer, der tømmes fra maven med en langsommere hastighed, var i stand til at fortsætte med at hydrere over en længere periode. Som CNN forklarer, var de faktorer, der bremsede absorptionen, bl.a. protein, fuldfed mælk og et lavt sukkerindhold (12) – præcis det, du finder i råmælk fra græssende dyr eller kokosvand.
Forskerne fandt ud af, at en forøgelse af sukkerindholdet i drikkevarerne ikke øgede fordelene i forhold til hydrering. Faktisk bidrog det ikke kun til insulinresistens, men de højere sukkerniveauer var også mere dehydrerende, når væsken nåede frem til tyndtarmen.
Hver eneste celle i kroppen er afhængig af at være hydreret for at være sund. Hydrering er afgørende for den kardiovaskulære [hjerte-kar] sundhed, da det holder musklerne i stand til at arbejde effektivt og hjælper hjertet med at pumpe blodet lettere gennem kroppen.(13) Hydrering handler imidlertid om at få vand ind i cellerne og ikke blot om at drikke mere vand.
Kaffe stimulerer brunt fedt og stofskiftet
De fleste mennesker drikker deres morgenkaffe for at få motoren i gang, men forskere har også fundet ud af, at mængden af koffein i en standard kop kaffe er nok til at stimulere aktiviteten i det brune fedt, så man forbrænder mere energi og potentielt forbedrer sin insulinfølsomhed. Disse celleaktiviteter kan også bidrage til at forbedre vægtstyringen.
Brunt fedtvæv er involveret i varmeproduktion og forbrænding af glukose og fedtstoffer i en mitokondriel reaktion, der formidles af mitokondrielt afkoblingsprotein, UCP1. Når UCP1 bliver opreguleret, kan det reducere potentialet for fedme. Forskere (14) udførte en analyse af resultaterne af eksponering for koffein på cellekulturer samt hos raske menneskelige deltagere.
I begge eksperimenter viste dataene positive resultater. Behandling med koffein øgede ekspressionen af UCP1 i cellekulturer. Hos raske voksne viste billeder en øget temperatur i det brune fedtvæv i det supraklavikulære [som ligger over kravebenet] område efter at have drukket kaffe, som ikke var til stede efter at have drukket vand.
Flere sundhedsmæssige fordele forbundet med kaffe
Hold dig fra den aromatiserede fløde og sukker, hvis du gerne vil nyde godt af de mange sundhedsmæssige fordele, der er forbundet med korrekt dyrket, høstet og ristet kaffe. Harvard fortæller historien om kaffe og sundhed. I 1991 satte WHO kaffe på en liste over mulige kræftfremkaldende stoffer. I 2016 viste forskningsdata, at kaffe var forbundet med en nedsat risiko for visse kræftformer.
Bare tanken om kaffe er forbundet med en psykologisk opstemthed, især i vestlige kulturer. Forskere (15) fandt ud af, at efter at være blevet udsat for kaffesignaler, f.eks. billeder, reagerede deltagerne, som om de havde drukket kaffen. Deltagerne opfattede tiden som kortere og tænkte mere konkret og præcist, hvilket tyder på mere opmærksomhed. (16).
Baseret på en anden metaanalyse af 30 perspektivundersøgelser (17) fra 2002 til 2015 konkluderede forskere i Sverige, at kaffedrikning var negativt forbundet med risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Deltagere i alderen 20 til 70 år blev fulgt i en median på 5,8 år. Forskerne fandt, at de, der drak kaffe, sammenlignet med dem, der ikke drak kaffe, havde en lavere risiko for prædiabetes og type 2-diabetes.
En anden langtidsundersøgelse (18) viste, at det var kaffe, der reducerede risikoen, og ikke te. Der blev indsamlet detaljerede oplysninger hvert andet til fjerde år i mere end 20 år fra deltagerne i tre store undersøgelser. Dataene viste, at når frivillige øgede kaffeforbruget med mere end en kop kaffe hver dag i fire år, havde de en 12 % lavere risiko for type 2-diabetes i de følgende fire år.
En metaanalyse viste, at kaffe også gavner sportsfolk ved at forbedre deres præstationer (19), og en anden fandt, at koffein reducerede muskelømhed efter træning. (20)
Vælg økologisk eller biodynamisk mørk ristning
Selv om der er mange fordele ved at drikke kaffe, er det vigtigt at drikke mørkristede, økologisk eller biodynamisk dyrkede kaffebønner. De brune til sorte kaffebønner, som du tager ud af posen, begynder deres liv grønt. De ristes ved høj varme for at frigøre deres smag.
Kaffe kan fremstilles som lys til mørk ristning, hver med en unik smag og et unikt syreniveau. (21) Mørkristet kaffe har nogle af de bedste sundhedsfordele i forbindelse med det høje niveau af antioxidanter og det lave niveau af akrylamid.
Farven på den ristede kaffe er ikke det eneste, du skal tage hensyn til, når du vælger den. Det er også vigtigt at søge efter økologiske eller biodynamiske kaffebønner. I et forsøg på at overvåge kemiske rester fandt Nestlé-mærket f.eks. følgende: (22)
“… i nogle partier grøn kaffe er indholdet af kemiske rester tæt på de grænseværdier, der er fastsat i lovgivningen. Vi styrker vores kontrol i samarbejde med leverandørerne for at sikre, at vores grønne kaffe fortsat opfylder reglerne i hele verden.”
De kemiske rester er resultatet af brug af glyphosat i lande, der producerer kaffebønner. Nestlé har indført nye procedurer fra den 1. oktober 2019, indtil niveauet af glyphosatforurening i kaffebønnerne kan falde. Bloomberg (23) rapporterer, at dette har “potentiale til at komplicere de globale handelsstrømme for kaffe”.
De brasilianske producenter oplyser, at de arbejder på at reducere kemikalieresterne for at opfylde de europæiske krav, som er meget strengere end de amerikanske regler. Husk, at kvaliteten af de fødevarer, du spiser, afhænger af, hvordan de er dyrket. Selv økologisk producerede fødevarer – hvilket betyder, at de er dyrket uden pesticider – kan være dyrket i næringsfattig jord.
Kilder og referencer:
- 1 The Insider, December 13, 2018
- 2 National Coffee Association, The History Of Coffee, An Ethiopian Legend
- 3 World Atlas, Top 10 Coffee Consuming Nations, Table Top 25 Coffee Consuming Nations
- 4 National Coffee Association, National Coffee Data Trends 2019
- 5 Daily Coffee News, March 11, 2019
- 6 History of Coffee, Economics of Coffee
- 7, 8 PLOS|One, 2014;9(1):e84154
- 9, 10 Time Magazine, March 16, 2018
- 11 American Journal of Clinical Nutrition, 2016;103(3):717
- 12 CNN, September 25, 2019
- 13 American Heart Association, Staying Hydrated – Staying Healthy
- 14 Scientific Reports, 2019;9(9104)
- 15 Consciousness and Cognition, 2019;70:57
- 16 University of Toronto Scarborough, March 26, 2019
- 17 Nutrition Reviews September 2018; 76(16): 395-417
- 18 Diabetologia July 2014; 57(7): 1346-1354
- 19 International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2015;26(3):221
- 20 The Journal of Pain, 2007;8(3):237
- 21 Harvard T.H. Chan School of Public Health, The Nutrition Source, Coffee, Type of Roast
- 22, 23 Bloomberg, September 26, 2019
Kilde: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2022/09/12/does-coffee-dehydrate-you.aspx?
Hør speciallæge Claus Hancke fortælle om, at vand er vores vigtigste medicin
Oversat og redigeret af May Day september 2022
Skriv et svar