Kosttilskudssituationen i Danmark år 2004/2005
Danmark har gennem alle årene haft en stram lovgivning på kosttilskudsområdet. Så kom der nys om et europæisk kosttilskudsdirektiv, som skulle "harmonisere" kosttilskudsreglerne og dermed skabe "fri bevægelighed" for kosttilskud i EU.
Danmarks fødevaremyndighed, Fødevaredirektoratet (nu Fødevarestyrelsen) udfærdigede da en Betænkning om kosttilskud i henhold til EU-direktivet.
Men kosttilskudsbrugerne var knapt nok kommet sig over forskrækkelsen over, at EU-direktivet’s positivliste ville medføre, at op imod 300 vitamin- og mineralkilder ville blive forbudt og at der nu skulle sættes lave "giftighedsgrænser" på de temmelig harmløse substanser, før der kom en Vejledning om kosttilskud fra fødevaredirektoratet.
Denne Vejledning tager forskud på et lægemiddel-direktiv fra EU, som i følge sin nye definition på lægemidler vil gøre alle stoffer eller sammensætninger af stoffer, der har fysiologisk virkning til lægemidler.
Det vil sige, at de kosttilskud med urter, som findes i butikkerne i dag, snart vil blive afkrævet naturlægemiddelregistrering. Det er en omfattende og kostbar proces for de små- og mellemstore kosttilskudsfirmaer, og det kan derfor medføre at:
1. Firmaet vil blive nødt til at sælge sit produkt meget dyrere, eller at
2. Firmaet ikke vil kunne sælge sit produkt.
Resultatet bliver altså, at kosttilskud fremover nu vil blive meget dyrere, hvis de da overhovedet vil være at finde på butikshylderne.
Forslag om nye danske regler for anprisning i forhold til kosttilskud (Ad § 7, Anprisningsregler) siger:
…"forbudt ved mærkning, reklamer m.v. at anvende angivelser om, at fødevarer er anbefalet af læger, eller at indtagelse af den pågældende vare kan forebygge, lindre eller have gavnlig virkning på sygdomme eller sygdomssymptomer. Forbudet mod disse anprisninger gælder også udsagn, der kan dokumenteres."
Det er det samme som at sige, at vi ikke må vide noget om de produkter, vi køber – og altså, at vi ikke må blive klogere.
Er det rimeligt, at man i et moderne informationssamfund forbyder borgerne at blive klogere og at videregive deres viden – i dette tilfælde om, hvordan man kan forebygge og få det bedre?
May Day protesterer over for dette meningsløse formynderi, hvor borgere bliver forholdt retten til at holde sig sunde og raske samt til at blive klogere.
– May Day/LNS’ breve til Forbrugerrådet
– May Day/LNS’ breve til Fødevarestyrelsen
– May Day/LNS’ breve til "forbrugerminister" Henriette Kjær
– May Days høringssvar til Vejledning om kosttilskud
– LNS’ høringssvar til Vejledning om Kosttilskud
Vi kan oplyse, at www.dsgnet.dk lige nu har en underskriftprotest i gang imod statscensur.
May Day har med glæde støttet Helsams underskriftsindsamling, som den 1. oktober 2004 kunne aflevere 29.771 underskrifter til minister for Familie- og forbrugeranliggender – efter kun 3 ugers indsamling – og som derefter kørte videre til den 8. oktober 2004 og i alt indsamlede 31.410 protestunderskrifter. (Teksten til underskriftsindsamlingen kan læses her!)
Bemærk venligst
At May Day ikke deler den danske kosttilskudsbranches positive syn på EUs Kosttilskudsdirektiv, da vi ikke går ind for unødige positivlister og maksimumgrænser!
At May Day er en bred forening, hvoraf mange er kosttilskudsbrugere. Foreningen er dog uafhængig af kosttilskudsproducenter, og modtager ikke financiel støtte fra disse.
Links til baggrundsartikler og information om Kosttilskudsdirektivet.
De følgende EU-direktiver vil også påvirke adgangen til alternativ forebyggelse via kosttilskud (med urter)
Skriv et svar