Elektromagnetisk stråling
May Day ønsker fuld adgang til information om påvirkninger i vores dagligdag, som kan influere vores sundhed, og vi bidrager derfor også gerne med at informere om stråling fra elektrisk apparatur, i første omgang computere, trådløs telefoni, mobiltelefoni og mobile master.
Flere forskningsundersøgelser synes at pege i retning af en mulige helseskadelige virkninger fra Elektro Magnetiske Felter (EMF) – især for børn og sensitive personer.
Da også den danske Sundhedsstyrelse har advaret mod for megen brug af mobiltelefoni (især hos børn – september 2004), mener vi, at det kan være hensigtsmæssigt at rette nogen fokus på og oplyse om eventuelle virkninger som kan opstå pga. af den nu meget udbredte og anvendte mobilteknologi.
Det skal siges, at May Day ingen illusioner gør sig om, at stoppe disse nyere teknologier. De er højst funktionelle og millioner af mennesker bruger dem hver dag. Netop derfor vil det være gavnligt for det enkelte menneske at vide, hvad det selv kan gøre for at skærme sig, fx ved indkøb af skærmende foranstaltninger.
Stigningen i udbredelsen og anvendelsen af mobiltelefoni sker især på GSM- nettene. Antallet af mobilabonnenter er ved udgangen af 1. halvår 2001 på 3,66 millioner. Siden introduktionen af mobiltelefoni i Danmark i 1991, har Danmark konstant haft en større udbredelse end gennemsnittet af OECD- lande.
Kilde: Telesektoren i Danmark. Faktuel redegørelse 2001
Elektromagnetisk stråling er en kombination af oscillerende elektriske og magnetiske felter som udbreder sig gennem rummet med lysets hastighed og som formidler energi fra et sted til et andet. Lys er en form af elektromagnetisk stråling. Det teoretiske studie af elektromagnetisk stråling kaldes elektrodynamik og er et underemne af elektromagnetisme.
-"-
Nogle forskere peger på at:
-
Mobiltelefoni afgiver større stråling end mobilmaster. MEN til gengæld bør man tage det med i sine overvejelser, at forbrugeren selv kan vælge ikke at benytte sin mobiltelefon, hvorimod master er en voksende udfordring for de EMF-sensitive.
-
Børn og unge, som er mere sårbare, kan blive mere påvirkede af mikrøbølgestrålingen, hvis de taler meget i mobiltelefon.
-
Nogle sensitive, som har været udsatte for elektromagnetisk stråling siger, at de:
-
bliver glemsomme, trætte og deprimerede,
-
får koncentrationsbesvær og hovedpine, indlærings- og kommunikationsvanskeligheder, tinnitus og kvalme og
-
har søvnproblemer efter at have været udsat for mikrobølgestråling fra mobil stråling.
-
Der findes mennesker (især el-overfølsomme), som oplever at de ikke kan tåle at blive eksponeret for elektromagnetisk stråling. Man kunne derfor overveje, om ikke det vil være rimeligt, at der på linie med indførelse af områdebegrænset rygning i det offentlige rum også for fremtiden kan indføres områdebegrænset mobiltelefoni.
Det frie valg skal respekteres, både når det angår bevidst tilvalg og fravalg, og man kunne så diskutere, hvor rimeligt det er at ens personlige vaner kan påvirke andres sundhed – i et offentligt rum, som de ikke kan vælge fra.
Udfordringen er, at vi, på grund af de mange mobilmaster, faktisk ser ud til at være havnet i et stort elektromagnetisk felt, som ikke alle kan tåle at leve i, og som det er op til os selv at beskytte os imod.
Adgang til information er vigtig.
Nedenfor finder du forskellige kritiske artikler og links om
elektromagnetisk stråling, så du forhåbentlig bedre selv kan
afgøre, hvad du kan gøre, for at passe på dig selv.
Elektrostress og samfundsvilkår
Af Bente-Ingrid Bruun, Forfatter, Aut. Cand. Psych. April 2005
I artiklen ”Helheden lagt bag os” Psykolog Nyt nr. 4, kommer Finn Korsaa ind på tidens store udskiftning af psykologiske teorier og værdier. Han finder det forkert, at psykoanalysen har mistet terræn, og jeg finder da også at psykoanalyse kan være et vigtigt redskab i langtidsterapier, når de alt for sjældent tilbydes f.eks. psykotiske mennesker. Men alle teorier og metoder har jo deres begrænsning.
Derfor kan jeg kan ikke dele hans afstandtagen over for tidens tiltagende biologiske/biokemiske forskning og viden, der blandt andet er kommet Dampbørn til gavns, og med en avanceret biologisk computerteknik er det i dag også muligt at diagnosticere whiplashskader (WAD) hos øre, næse & halsspecialister, som modvægt til psykologers PTSD og psykosomatiske indfaldsveje.
Der var engang hvor psykologer medtænkede samfundsvilkår i forhold til klienters problemer, men sådan er det desværre ikke længere i en individualiseret tid. På trods af en samfundsmæssigt kraftigt stigende højteknologiske udvikling og en tiltagende elektromagnetiske bestråling døgnet rundt, (elektromagnetisk forurening – EMF).
Børn, syge, gamle og gravide er særlig sårbare over for EMF, der er usynlig, går gennem alt og virker på et celleniveau. EMF er endnu ikke omfattet af miljøbeskyttelsesloven.
Angiveligt foregår der i Sundhedsstyrelsen en løbende risikovurdering og risikohåndtering, men den elektromagnetiske bestråling fra de interferende felter fra alskens ny trådløs kommunikation er langt forud for den løbende lægelige forskning, der savner brobygning til den biokemiske ditto.
På mastedatabasen.dk kan enhver se, hvor tæt f.eks. mobilmastersendere er placeret nær egen bolig og arbejdsplads, men TETRA-senderne til f.eks. HURs busser er ikke registreret endnu- og det gælder heller ikke for anden trådløs kommunikation fra DECT, BLUETOOTH m.fl.
Fra astronauternes rumrejser ved vi, at der er forskel på menneskets afhængighed og resonans med naturlige elektromagnetiske påvirkninger og EMF.
Så næste gang du får en klient med hovedpine, kvalme, søvnforstyrrelser, depression, lav aggressionstærskel og andre stresslignende klager, så medtænk den stigende elektromagnetiske bestråling der også foregår om natten, hvor krop og sjæl skulle regenerere.
Det gør vores kollega psykolog Sara Thomée i Sverige, og det er på tide at danske psykologer tager denne politisk højtprioriterede højteknologiske udvikling/ EMF forurening alvorligt.
Læs mere på voreboernsfremtid.dk og miljoeogsundhed.dk, hvor der er et tema om mobilteknologi og mange nyttige links.
Hvordan kan vi borgere – psykologer og klienter- beskytte os imod EMF? Hvilke handlemuligheder har vi? Start med at medtænke EMF omkring menneskers gener.
(Bragt i Psykolog Nyt, 13.4.2005; nr. 5; s. 33-34.)
Dansk Folkeparti kræver Tetra, 2005
Stråling fra Mobilmaster – et teknisk responsum, Aalborg Universitet, 2004
Informationscenteret Forbrugerkemi
IT- og Telestyrelsens mastedatabase
EM Facts Consultancy Weblog News and Information (Dec. 2006)
William Thomas: GRAVE Cell Phone Dangers Revealed, January 2005
Institute of Science in Society
Dr. Joseph Mercola: Electromagnetic_fields, USA
Mobil stråling
Af Søren Ervø, forbruger, cand.mag. i filmvidenskab, 2000
Efter at vi i flere år ubekymret har presset mobiltelefonen mod øret, er der nu ved at komme dokumentation for, at denne praksis alligevel kan være sundhedsskadelig. En mistanke, som mobiltelefon-industrien ellers i flere år har afvist som helt ubegrundet.
Faktisk afslørede en BBC-dokumentar, der i week-enden blev vist på svensk tv, at industrien har arbejdet bevidst på at undergrave de forskningsresultater, der pegede i denne retning. Ikke ved at finansiere eller bidrage til yderligere forskning, men ved at afvise al kritik som uvidenskabelig eller utilstrækkelig.
Selvom industrien ligger inde med viden om, hvilke telefoner der afgiver mindst stråling, er denne viden ikke blevet givet videre til forbrugerne. Måske af frygt for at skræmme forbrugerne helt bort fra mobiltelefoner.
Industrien har heller ikke brugt sin viden inden for produktudviklingen ved konsekvent at satse på de mest sikre produkter og gøre sikkerhed til et salgsargument. Som forbruger kan man slet ikke få oplyst, hvilken strålingsværdi de enkelte mobiltelefoner har.
Alan Preece fra universitetet i Bristol har opdaget, at testpersoner kunne reagere hurtigere, når de blev ”stimuleret” med radiobølger. En svensk undersøgelse har vist, at radiobølger kan gøre hjernen mere modtagelig for forgiftning – en tese der blandt andet bruges ved undersøgelsen af det såkaldte ”Golfkrigs-syndrom”.
”Som forbruger kan man slet ikke få oplyst, hvilken strålingsværdi de enkelte mobiltelefoner har!” Nu hvor vi er begyndt at tage forbrugersikkerheden alvorligt inden for fødevareområdet, var det måske også på tide, at vi så mere kritisk på sikkerheden inden for andre produktområder.
Det forekommer noget utilstrækkeligt, at dokumentationen for et produkts sikkerhed alene leveres af producenten selv. Det skaber den situation, at bevisbyrden ligger hos den enkelte forbruger, der skal kunne dokumenter, at eventuelle sundhedsskader skyldes det enkelte produkt og ikke alskens andre faktorer.
Forsøget på arrogant at ignorere hensyn til sundhed og sikkerhed er tidligere blevet gjort af for eksempel tobaksindustrien, bilindustrien og atomindustrien. I alle disse tilfælde er det af forskellige årsager endt med, at fornuften har sejret og offentligheden har fået kendskab til producenternes kynisme.
Jeg håber, at forbrugere og myndigheder har lært af disse erfaringer og vil reagere på en måde, der også overbeviser producenter af mobiltelefoner om, at kyniske kommunikationsstrategier og tvivlsomme produkter ikke lønner sig i længden.
Der er mange områder, hvor vi ikke kan gardere os mod at løbe en risiko. Eller hvor vi selv vælger at tage en risiko, som vi er blevet gjort bekendte med. Vi kan desuden aldrig forhindre, at ny forskning afslører sundhedsfarer på områder, hvor vi tidligere har følt os sikre.
Men vi burde kunne forhindre, at mennesker bruges som forsøgsdyr af milliard-industrier, der burde have råd til at beskytte os bedst muligt. Og føle sig forpligtet til at informere os mest muligt.
Men eftersom det nok har lange udsigter, kan jeg anbefale interesserede selv at kigge forbi på www.tassie.net.au
(Videnskabelig artikelsamling, EMFacts Consultancy)
(Artiklen har været bragt i Dagbladet Aktuelt, den 4. maj 2000 og bringes her med Søren Ervøs tilladelse
Skriv et svar