Har dit DNA ændret sig?
Af David Gutierrez, 26. september 2016
Oversat fra artikel på Natural News
Hvis du spiser genetisk modificerede fødevarer – herunder ethvert produkt, der indeholder majs eller soja, der ikke er garanteret økologisk eller GMO-frit – kan de modificerede gener i disse GMO'er evt. påvirke din krops eget DNA negativt.
Det amerikanske Academy of Environmental Medicine har advaret om, at undersøgelser har forbundet indtagelse af GMO'er med helbredsproblemer, herunder reproduktiv dysfunktion (bl.a. ufrugtbarhed), organskader, immun-dysfunktion, insulinlidelser og accelereret ældning. De mekanismer, hvorved sådanne skader opstår, er fortsat uklare, men i det mindste nogle af dem kan komme fra ændringer, som GMO'er forårsager på ikke-genmodificeret DNA.
GMO-DNA kommer ind i dit blod
Det vigtigste spørgsmål er: Ændres ens DNA ved at spise GMO'er? Det korte svar er: Muligvis. Ingen ved det med sikkerhed.
GMO bliver produceret via "vandret" (horisontal) genoverførsel, hvilket involverer at klæbe gener fra en ekstern kilde (enten en anden organisme eller et syntetisk gen frembragt i et laboratorium) sammen med genomet (arvemassen) fra et levende væsen. Denne proces er så ny, at det er uklart, om dette vandret overførte DNA kan opføre sig forskelligt fra traditionel lodret overført DNA (dvs. arvet fra ens forfædre).
Visse bakterier har vist sig at kunne overføre DNA vandret mellem arterne; det er uklart, om det også kan forekomme blandt mere komplekse organismer. Hvis det er tilfældet, kunne der være biologiske veje, som muliggør, at manipuleret DNA fra GMO'er bevæger sig ind i menneskets genom.
Denne bekymring er hovedsagelig teoretisk, men mindst én undersøgelse har vist, at DNA fra GMO'er faktisk kan forlade maden og gå ind i blodbanen. Kan det evt. blive optaget derfra af nogle af dine celler og blive indsat i dit genom?
En afhandling fra 2014 i PLOS ONE[1] analyserede resultaterne af fire tidligere uafhængige undersøgelser, hvor mere end 1.000 mennesker deltog, der havde spist GMO-fødevarer, herunder derivater såsom højfruktose majssirup, sojaprotein eller kød fra dyr fodret med GMO'er. Forskerne fandt, at DNA-fragmenter fra GMO-planter i høj grad blev fundet i blodbanen snarere end at blive nedbrudt, som GMO-virksomhederne hævder.
"I en af blodprøverne er den relative koncentration af plante-DNA højere end det humane DNA," skrev forskerne.
DNA'et, der blev fundet, var "cellefri DNA", som flyder rundt uden for cellerne og ikke menes at spille nogen fysiologisk rolle. Dermed beviser undersøgelsen ikke, at det menneskelige genom bliver ændret af GMO – men den tilbageviser en af GMO-fortalernes vigtigste påstande og rejser nogle bekymringer.
GMO'er kaprer gavnlige bakterier
Men på mindst ét område har det vist sig, at en kost med GMO førte til genetiske ændringer: i de gavnlige bakterier i tarmen. Disse omkring 100 billioner organismer – kaldet mikrobiom – spiller en vigtig og kompleks rolle i reguleringen af alt fra stofskifte til immunsystemets funktion, humør og kognition. Dysfunktionel mikrobiom er endda blevet forbundet med autisme.
Undersøgelser har vist, at DNA fra GMO-fødevarer kan passere ind i menneskelige tarmbakterier. For eksempel er det set, at tarmbakterier optager det insektgift-producerende Bt-gen, som findes i mange GMO-fødevarer [og dyrefoder], hvorved der frembringes pesticider i det menneskelige legeme. [Se mere her om Bt]
Små ændringer i mikrobiomet kan producere store ændringer. En undersøgelse (2015) viste, at emulgatorer (almindelige tilsætningsstoffer til mad) forårsagede ændringer i tarmens mikrobiom, der forårsagede inflammation meget lig inflammatorisk tarmsygdom (IBD) og metabolisk syndrom.
Tidligere forskning har vist, at mennesker med IBD og metabolisk syndrom begge har forskellige sammensætning af deres mikrobiomer i forhold til folk uden disse sygdomme. Forekomst af begge sygdomme er steget dramatisk siden midten af det 20. århundrede, hvilket tyder på miljømæssige årsager.
Kilde: http://www.naturalnews.com/055428_GMOs_microbiome_gene_alteration.html
Oversat af CR 28/9/2016 for May Day
[1] Online medie for peer-reviewed forskning
Skriv et svar