Er GMO og glyphosat sikkert?
En rapport, der netop er udgivet af et amerikansk forskningsråd (NRC), hævder, at GMO-fødevarer er sikre, og at den kemi, der hældes ud over dem, glyphosat, kan indtages uden risiko. Derefter er sagen i medierne mere eller mindre blevet lukket med: GMO er sikre! (Se fx her)
NRC har undersøgt de epidemiologiske (erfaringsbaserede) data om tilfælde af cancer og andre sundhedsproblemer over lang tid og siger, at der ikke er nogen grund til at være forsigtig med genmodificerede fødevarer. Rådet hævder desuden, at genmodificering ikke er anderledes end almindelige forædlingsmetoder, som mennesker har brugt gennem årtusinder til at forbedre deres afgrøder. Det er totalt vildledende, og der er god grund til at tvivle på forfatternes motiver.
For det første er der interessekonflikter. Mere end halvdelen af forfatterne til NRC-rapporten er engageret i GMO-udvikling eller promovering eller har andre tætte bånd til biotekindustrien, hvilket fuldstændig underminerer integriteten i rapporten. NRC modtager store pengebeløb fra industrien, inviterer folk fra Monsanto til at sidde i bestyrelsen og drager videnskabelige konklusioner, der er baseret på industriens videnskab.
At sammenligne GMO med almindelig planteforædling er helt hen i vejret. At blande genetisk materiale fra forskellige organismer, så man får laks med antifrysnings-DNA (AquAdvantage™ Salmon) eller tomater med fiskegener er ikke “naturligt”. At indsætte et par nye gener skaber ikke et par nye ønskværdige træk. En enkelt ændring på DNA-niveau ændrer hele det genetiske blueprint på ofte uønskede og uheldige måder, som kan gå i arv til de næste generationer.
Rapportens påstande er endnu mere usædvanlige i lyset af den overvægt, der er af uafhængig, peer-reviewed forskning (dvs. forskning ikke betalt af industrien), som viser de farer GMO'er udgør for menneskers sundhed:
- En undersøgelse fra 2009 viste, at rotter der fik Roundup Ready majs i halvfems dage udviklede svækket lever- og nyrefunktion.
- En anden undersøgelse viste uregelmæssigheder i lever fra rotter fodret med en Roundup Ready soja kost.
- Mus på en diæt af Roundup Ready sojabønner fik svækket fosterudvikling
- En undersøgelse foretaget af egyptiske forskere på rotter fodret med GMO-kost fandt en lang række toksiske virkninger, herunder DNA-skader, unormal sperm, blodforandringer og skader på lever, nyrer og testikler.
- En brasilliansk undersøgelse viste, at Roundup forårsager infertilitet hos rotter.
- Den berømte professor Gilles-Eric Séralini genudgav en undersøgelse, der viser, at rotter fodret med en diæt af Roundup Ready majs udviklede brystkirtel-tumorer, led af alvorlige lever- og nyreskader og havde en højere forekomst af tidlig død. Denne undersøgelse blev stærkt angrebet af industrien, som gennemtvang en tilbagetrækning af den i det første tidsskrift på trods af dens metodiske validitet, hvilket fremgår af dens genudgivelse i et andet respekteret tidsskrift.
- En anden undersøgelse af professor Séralini viste, at GMO-afgrøder kommercialiseret til foder var giftige for køer og forårsager delvis lammelse, træthed, nyreproblemer og i 10% af tilfældene død.
- Séralini analyserede også industriens undersøgelser, der angiveligt beviste sikkerheden af GMO'er givet til pattedyr, og fandt meget af bevismaterialet mangelfuldt. Meget få tests varede i mere end 90 dage eller testede på mere end én generation af dyr.
- GM-kartofler har vist sig at beskadige mavetarmkanalen hos rotter; GM-ærter har vist sig at forårsage allergiske reaktioner hos mus.
- En undersøgelse, som sammenlignede grise fodret med genmodificeret foder i hele deres levetid med grise, der fik ikke-genmodificeret foder, viste, at dem på GMO kost havde en højere forekomst af alvorlig maveinflammation. En anden undersøgelse, der sammenligner virkningerne af GM-foder med en non-GM-foder for Atlanterhavslaks fandt også højere forekomst af inflammation i de fisk, der blev fodret med genmodificerede sojabønner.
- En undersøgelse har vist, at langvarig udsættelse for GM majs reducerede vækst og fertilitet hos vandlopper.
- Den intense anvendelse af sprøjtemidler som Roundup og 2,4-D, som er muliggjort ved hjælp af GMO-afgrøder bidrager måske også til antibiotikaresistens.
Kilde: Alliance for Natural Health, USA https://www.organicconsumers.org/news/gmos-and-glyphosate-safe
Flere studier her: http://naturalsociety.com/over-40-rodent-feeding-studies-show-gm-food-is-disastrous-to-health/
Skriv et svar