Økonomi frem for sundhed i udrulningen af radiofrekvente teknologier
Udgivet online af De Gruyter 22. september 2022
Af Nils Rainer Nyberg, Julie E. McCredden, Steven G. Weller og Lennart Hardell
Fra tidsskriftet Reviews on Environmental Health
https://doi.org/10.1515/reveh-2022-0106
Abstrakt (resumé)
Den femte generation af radiofrekvenskommunikation, 5G, er ved at blive udbredt på verdensplan. Siden september 2017 er EU 5G Appeal blevet sendt seks gange til EU med anmodning om et moratorium for udrulning af 5G. Denne artikel gennemgår 5G-appellen og EU’s efterfølgende svar samt det omfattende følgebrev sendt til EU i september 2021, hvori der anmodes om strengere retningslinjer for eksponering for radiofrekvent stråling (RFR). Appellen gør opmærksom på EU’s interne konflikt mellem EU’s tilgang til en fremtid styret af trådløs teknologi og behovet for at beskytte borgernes sundhed og sikkerhed.

Den kritiserer EU’s afhængighed af de nuværende retningslinjer fra International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), som kun tager hensyn til opvarmning og ikke til andre sundhedsrelevante biologiske virkninger af RFR. For at imødegå ICNIRP’s holdning præsenteres i følgebrevet fra 2021 kort den seneste forskning fra EU’s egne ekspertgrupper, fra en stor samling europæiske og andre internationale undersøgelser og fra tidligere undersøgelser af RFR’s virkninger på mennesker og miljø. I 5G-appellen hævdes det, at størstedelen af de videnskabelige beviser peger på biologiske virkninger, hvoraf mange har potentiale for skade, der forekommer under ICNIRP’s offentlige grænseværdier. Beviserne til støtte for denne holdning er hentet fra undersøgelser, der viser ændringer i neurotransmittere og receptorer, skader på celler, proteiner, DNA, sædceller, immunsystemet og menneskers sundhed, herunder kræft.
Appellen fra 2021 advarer endvidere om, at 5G-signaler sandsynligvis også vil ændre ilt- og vandmolekylers adfærd på kvanteniveau, udfolde proteiner, beskadige huden og skade insekter, fugle, frøer, planter og dyr. Alt dette bevismateriale gør det nødvendigt, at EU prioriterer højt at 1. erstatte de nuværende mangelfulde retningslinjer med beskyttende grænseværdier og 2. indføre et moratorium for udbredelse af 5G for at 3. give industriuafhængige forskere den nødvendige tid til at foreslå nye sundhedsbeskyttende retningslinjer.

Denne 2021-appels relevans bliver endnu mere presserende i forbindelse med EU’s planer om at udrulle den sjette generation af trådløse teknologier, 6G, hvilket yderligere øger de kendte risici ved RFR-teknologi for mennesker og miljø. Alt dette fører til et vigtigt spørgsmål: Har EU’s beslutningstagere ret til at ignorere EU’s egne direktiver ved at prioritere økonomisk gevinst frem for menneskers og miljøets sundhed?
Læs resten af studiet her: https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/reveh-2022-0106/html
Oversat og redigeret af May Day september 2022
Skriv et svar