Forbrugerbeskyttelse, næringsstoffer og restriktioner
Af T. T. Mosegaard, sundhedsskribent, marts 2003
Forbrugerbeskyttelse står højt på EU’s dagsorden. Det er et af argumenterne for, at et forslag om et Kosttilskudsdirektiv efter mange års diskussion netop er blevet vedtaget og at et Urtedirektiv er ved at blive det.
I dagens Europa hedder trylleformularen ”forbrugerbeskyttelse”. Benytter man denne trylleformular, kan man indføre nye regler på kosttilskudsområdet før man kan nå at sige ”EU”.
EU’s nye restriktioner er dog ikke proportionel med risikoen ved brugen af vitaminer og mineraler – der er nemlig ikke nogen.
Alle behøver vitaminer og mineraler for at kroppen og sindet kan fungere optimalt, og får vi ikke nok, kan vi risikere at blive både gnavne, trætte, depressive, ufrugtbare, kriminelle og syge – og endog dø.
En undersøgelse på en lukket ungdomsinstitution for kriminelle i England har vist, at kosttilskud til unge kriminelle sænker den generelle kriminalitet med en fjerdedel og voldelige episoder med næsten 40 %. Det skulle give os et fingerpeg om, at det også er samfundsmæssigt klogt at sørge for at vi får de kosttilskud, vi har brug for.
Hvis hensigten med de nye regler er beskyttelse af EU’s forbrugere, hvorfor så regulere og kontrollere sundhedsfremmende og ufarlige næringsstoffer?
Argumentet ”forbrugerbeskyttelse” benyttes også til at advare imod ”farlige” urter – pudsigt nok de urter, som ser ud til at være store konkurrenter til lægemidlerne.
Pulverheksene
Da Urtedirektivet oprindelig blev foreslået, så det ud til at samtlige behandlere, der så meget som tænkte på en urt, ville få en dyster fremtid. Direktivet er dog blevet ændret, så det nu ser lidt mere spiseligt ud for de alternative ”urte-pulverhekse”.
Men de mange der bruger den alternative sundhedssektor, for hvem det er vigtigt at afgifte sig selv og tage næringsstoffer og urter for at holde sig raske, kan dog komme i klemme, hvis de to direktiver i fremtiden får lov at blokere for muligheden for at købe udenlandske højdosis-kosttilskud og de urter, man kan i dag.
Det er faktisk lidt komisk, at EU-myndigheder har så travlt med at skabe restriktioner for de livsvigtige næringsstoffer og urteekstrakter – hvis altså ikke ens helbred var så vigtig en sag.
Proportionerne kan være svære at få øje på: Dødsfald pga. lægemidler er blevet den 4. mest forekommende dødsårsag i Australien, New Zealand og USA. Der er ingen grund til at tro, at det forholder sig anderledes i Europa – her har vi bare endnu mindre overblik over og kontrol med problemet – og vi har netop lempet vores håndkøbsmedicin-lovgivning.
Antallet af personer med allergi, depression, gigt, hjerte-karsygdomme, kræft, sklerose og sukkersyge stiger, lidelser knyttet til usund livsstil eller forurening – og lidelser som alternativ behandling faktisk har tradition for at kunne forebygge.
Hvis befolkningen ikke har adgang til de helsefremmende ”alternative” næringsstoffer og urter, vil sundhedsudgifterne desværre nok stige endnu mere. Så det må være på tide at vi beder vore sundhedsmyndigheder sadle om og være mere nysgerrige og åbne over for det alternative – også for økonomiens skyld.
Derfor en bøn til vore sundhedspolitikere: Lyt til patienterne! Undersøg ”miraklerne”! Spørg dem der altid holder sig raske, hvordan de lever, og lær af dem! – Men frem for alt: Lad os dog selv bestemme over vores eget helbred!
(Artiklen har været bragt som klumme i Nyt Aspekt, marts 2003)
Sidste opdatering: 22:38 22/04 2008
Skriv et svar