Analyse af Dr. Joseph Mercola, faktatjekket
12. oktober 2023
Den korte udgave
- Te, især grøn te, er blevet forbundet med en reduceret risiko for slagtilfælde, diabetes og depression samt forbedret blodtryk, mavefedt og glukoseniveauer.
- Kaffeforbrug er forbundet med reduceret risiko for for tidlig død og hjerte-kar-død, hjertesygdomme, kræft, ikke-alkoholisk fedtleversygdom, skrumpelever og diabetes.
- Kaffe bør være økologisk og dyrket i skyggen; drik den sort eller tilsat kokosolie eller MCT-olie.
- Te bør være økologisk og dyrket i et ikke-forurenet miljø for at undgå forurening med tungmetaller eller fluor; drik den uden mælk, evt. tilsat citron.
- Gravide kvinder bør ikke drikke kaffe eller te på grund af koffeinindholdet, som er blevet sat i forbindelse med lav fødselsvægt, hjerteproblemer og adfærdsproblemer senere i livet.
Ligesom du kan støtte eller ødelægge dit helbred med de fødevarer, du vælger, kan du støtte eller sabotere dit velbefindende med de drikkevarer, du indtager. I den ene ende af spektret er sodavand – et af de absolut værste valg. I den anden er rent vand – uden tvivl det bedste til at slukke tørsten og støtte et optimalt helbred.
Når du har lyst til noget at nyde og nippe til, er et fremragende alternativ kaffe eller te, som begge har opnået en solid plads blandt sunde drikkevarer, dog med nogle forbehold.
Næst efter vand er kaffe og te de mest almindelige drikkevarer på verdensplan, og de er også de bedste kilder til både koffein og antioxidante polyfenoler. Te, især grøn te, er blevet forbundet med en reduceret risiko for slagtilfælde, diabetes og depression og forbedret blodtryk, abdominal fedme og glukoseniveauer, mens kaffeforbrug er forbundet med reduceret risiko for for tidlig død og kardiovaskulær død, bare lige til at begynde med. (1)
“Kaffe er en kompleks drik, der indeholder hundredvis af biologisk aktive forbindelser,” skrev forskere i Journal of the American College of Cardiology (2), og det er derfor, at kaffe og te har så stort sundhedspotentiale. Fra dit hjerte til dit syn og din hjerne er der mange grunde til at nyde en kop (eller et par stykker) kaffe eller te dagligt – helst økologisk.
Sundhedsmæssige fordele ved kaffe fra hjerte til hjerne
Forskning præsenteret på American Heart Associations Scientific Sessions 2017 viste, at sammenlignet med ikke-kaffedrikkere havde kaffedrikkere en 7 % lavere risiko for hjertesvigt og 8 % lavere risiko for slagtilfælde for hver ekstra kop kaffe, der blev drukket om ugen. (3) Separat forskning satte kaffeforbrug i forbindelse med en lavere risiko for hjertesygdomme, kræft, ikke-alkoholisk fedtleversygdom, skrumpelever og diabetes. (4)
I den sidstnævnte undersøgelse kom den største risikoreduktion fra at drikke tre til fire kopper dagligt, men de foreslog, at det sandsynligvis ville gavne helbredet at drikke mere, ikke skade det.
Angående hjernesundhed er et øget forbrug af kaffe (og te) forbundet med en lavere risiko for hjernesvulsten gliom, således at personer i den øverste kategori af kaffeforbrug havde 91 % mindre risiko for at få gliom sammenlignet med dem i den nederste kategori. (5)
Det kan også hjælpe på hjernefunktionen, og forskning viser, at hvis du drikker en til to kopper kaffe dagligt, kan det mindske risikoen for Alzheimers sygdom og andre former for demens og kognitiv svækkelse sammenlignet med, hvis du drikker mindre end en kop. (6)
At drikke kaffe kan endda forbedre konsolideringen af langtidshukommelsen (7) og, hvis man drikker den koffeinholdige variant, forbedre opmærksomheden og årvågenheden, samtidig med at det mindsker risikoen for depression. (8) Koffein kan være et tveægget sværd, hvor overdrevent forbrug kan have negative virkninger, og tolerance over for koffein er individuel.
Men de fleste mennesker tilpasser helt naturligt deres kaffeforbrug for at undgå den nervøse følelse, der kommer af for meget koffein. Forskere skrev i Archives of Internal Medicine: (9)
“I lave til moderate doser har koffein velkendte psykostimulerende virkninger såsom forbedret psykomotorisk ydeevne, øget årvågenhed, øget arousal (mindre søvnighed og større aktivering) og øget følelse af velvære og energi.
De kendte effekter af koffein er dosisafhængige, men typisk bifasiske, dvs. at lave doser opfattes som behagelige og stimulerende, mens en omvendt effekt observeres ved højere doser. De fleste ser ud til at tilpasse deres koffeinforbrug til deres egen tolerance, så det sædvanlige ligger inden for området mellem forstærkende og ubehagelige effekter.”
Te har også mange sundhedsmæssige fordele
Mange af de sundhedsmæssige fordele ved at drikke kaffe kan også opnås ved at drikke te, så der kan være god grund til at tilføje en af delene (eller begge dele) til den daglige kost. For eksempel er grøn te forbundet med reduceret dødelighed af alle årsager, såvel som dødelighed på grund af hjertesygdomme. Forskning viser også holistiske fordele ved at drikke grøn te, herunder lavere blodtryk, oxidativ stress og kronisk inflammation. (10)
Når det gælder hjertets sundhed, forbedrer grøn te både blodgennemstrømningen og arteriernes evne til at slappe af, og forskning tyder på, at et par kopper grøn te om dagen kan være med til at forebygge hjertesygdomme.(11) En af grøn tes største fordele er stoffet epigallokatekingallat (catechinen epigallocatechin-3-gallate,EGCG).
Undersøgelser viser, at EGCG kan være med til at forebygge åreforkalkning, blodpropper i hjernen, hjerteanfald og slagtilfælde – til dels på grund af dets evne til at få arterierne til at slappe af og forbedre blodgennemstrømningen. (12) Derudover kan te også være gavnligt for:
- Type 2-diabetes – En undersøgelse viste, at folk, der drak seks eller flere kopper grøn te dagligt, havde 33 % lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes end dem, der drak mindre end én kop om ugen.(13)
- Vægttab – Noget tyder på, at langtidsindtag af katekiner fra grøn te er gavnligt for fedtforbrændingen og kan virke sammen med andre kemikalier for at øge niveauet af fedtoxidation og termogenese (evne til at skabe varme).
- Knoglesundhed – Polyphenoler fra grøn te kombineret med en form for D-vitamin kaldet alfacalcidol kan øge knoglestrukturen og -styrken ifølge en undersøgelse på mus. Blandingen kan vende skader på knogler forårsaget af lipopolysaccharid (LPS)-induceret kronisk inflammation, hvilket igen kan reducere risikoen for osteoporose.(14)
- Øjne – Katekiner i grøn te kan hjælpe med at beskytte mod grøn stær og andre øjensygdomme, da forskning har vist, at forbindelserne bevæger sig fra dit fordøjelsessystem til vævet i dine øjne. I løbet af undersøgelsen blev katekinerne i grøn te absorberet i forskellige dele af øjnene fra 30 minutter til 12 timer efter, at rotterne havde fået te. (15)
- Kræft – Komponenter i grøn te har vist sig at nedregulere udtrykket af proteiner, der er involveret i inflammation, cellesignalering, cellemotilitet og angiogenese, mens der er rapporteret en sammenhæng mellem indtag af grøn te og nedsat risiko for kræft (17) – herunder æggestok- og brystkræft. (16)
Tidligere forskning har vist, at grøn te-polyfenoler virker på molekylære veje og kan lukke ned for produktionen og spredningen af tumorceller. (18) De modvirker også væksten af de blodkar, der forsyner tumorerne. EGCG virker endda som et antiangiogent og antitumor middel, og hjælper med at modulere tumorcellernes respons på kemoterapi. (19)
Forskellige typer te har forskellige fordele
Meget af opmærksomheden omkring te går på grøn te, men der er mange forskellige sorter at overveje. Sort og grøn te (såvel som oolong, mørk og hvid te) kommer fra den samme plante, en stedsegrøn ved navn Camellia sinensis. Det er forarbejdningsmetoden og graden af oxidering (udsættelse for ilt), der skaber de forskellige tetyper. Mens sort te er oxideret, er grøn te slet ikke oxideret, efter at bladene er høstet.
Denne minimale oxidering kan være med til at holde de gavnlige antioxidanter i grøn te intakte, selvom både grøn og sort te har gavnlige virkninger. Generelt kan man sige, at jo mindre teen er oxideret, jo lavere er koffeinindholdet, og jo højere er antioxidanterne. Hvid te er faktisk den mindst forarbejdede af alle teer, mens oolong er semi-oxideret, hvilket placerer den mellem grøn og sort te med hensyn til koffein- og antioxidantniveauer. (20)
Der er også urteteer, som varierer ret meget i smag og sundhedseffekter (urteteer betragtes faktisk ikke som “ægte” teer, da de ikke kommer fra Camellia sinensis, men de kan være gavnlige og behagelige alligevel). Hvilke fordele har de forskellige typer te?
- Grøn og sort te for din tarm – Både grøn og sort te kan ændre tarmens mikrober på en måde, der er gavnlig for at forebygge vægtøgning og fedme. (21)
- Oolong-te til vægtkontrol og hjertesundhed – Polyfenolerne i oolong-te hjælper med at kontrollere fedtmetabolismen i kroppen ved at aktivere visse enzymer. En undersøgelse fra 2001 offentliggjort i Journal of Nutrition viste, at deltagere, der indtog enten fuld styrke eller fortyndet oolong-te, forbrændte 2,9 til 3,4 % flere samlede kalorier dagligt. (22)
- Hibiscuste for generel sundhed – Med et højt indhold af C-vitamin, mineraler og antioxidanter tyder undersøgelser på, at hibiscuste kan forbedre blodtrykket, hjælpe med at forebygge metabolisk syndrom, beskytte lever og endda have kræfthæmmende virkninger. (23)
- Matcha giver et boost af antioxidanter – Matcha er en type grøn te, men i modsætning til almindelig grøn te, hvor man laver udtræk af bladene og smider dem ud, indtager man alle bladene, som er malet mikronfint, når man drikker matcha. Undersøgelser viser, at 1 kop matcha kan give antioxidanter svarende til 3 kopper almindelig grøn te og hele 137 gange flere antioxidanter end grøn te af lav kvalitet. (24)
Forbehold for kaffe og te: Vælg økologisk og drop mejeriprodukterne
Sundhedspotentialet i din kaffe og te afhænger af flere faktorer, først og fremmest kvaliteten. Kaffe, som er en afgrøde, der sprøjtes meget med pesticider, bør altid være økologisk og dyrket i skygge. Kaffe er en skyggeelskende plante, men producenterne rydder ofte skovene for at gøre dyrkning og høst lettere. Det ødelægger det økologiske habitat for mange naturlige skadedyrsbekæmperee, såsom fugle og firben, mens skadedyrene trives, hvilket resulterer i yderligere brug af pesticider i ikke-skyggedyrkede sorter.
Det er lige så vigtigt at vælge økologisk te, når det er muligt, samt at vælge sorter, der er dyrket i ikke-forurenede områder, da teplanter let absorberer bly og fluor fra jorden. Hvis du vælger økologisk, undgår du pesticider, og hvis du vælger te, der er dyrket i et rent miljø, sikrer du, at mindst mulig fluor, tungmetaller og andre giftstoffer fra jord og vand trænger ind i bladene. Et rent dyrkningsmiljø er afgørende for at producere en ren te af høj kvalitet.
Du bør også undgå at tilsætte usunde tilsætningsstoffer som sukker til din kaffe eller te. Selv mælk er bedst at undgå, da proteinerne i mælk kan binde sig til og neutralisere antioxidanterne i te, så de sundhedsmæssige fordele reduceres betydeligt. For eksempel viste en undersøgelse, at “mælk modvirker teens gunstige sundhedseffekter på vaskulær funktion.” (25)
Lignende effekter er blevet observeret i kaffe, hvor en undersøgelse afslørede, at kaffens antioxidantkapacitet blev “betydeligt reduceret ved tilsætning af mælk.” (26)
De fleste mennesker kan trygt drikke kaffe og te, men hvis du er gravid, mener jeg, at du bør undgå begge dele på grund af koffeinen. Ikke alene er kaffeforbrug under graviditeten blevet sat i forbindelse med børn med lav fødselsvægt (27), men også med hjerteproblemer i et museforsøg (28) og med adfærdsforstyrrelser senere i livet, hvis moderen indtager koffein i 15. svangerskabsuge, et vigtigt tidspunkt, hvor fosterets hjerne synes at være mest modtagelig for koffeineksponering. (29)
Tricks til at øge sundhedsfordelene ved kaffe eller te
Alt, hvad du behøver at gøre for at nyde alt det sunde i din kaffe eller te, er langsomt at nippe til og nyde din økologiske, usødede bryg. Men hvis du gerne vil have endnu mere ud af det, er der et par tricks, du kan bruge. Hvis du drikker te, kan du tilføje et skvæt frisk citronsaft, som kan hjælpe med at stabilisere de gavnlige catechiner, så du kan absorbere mere af dem. (30)
Hvis du tilsætter kokosolie eller mellemkædet triglyceridolie (MCT) til kaffen, kan det hjælpe dig med at forbrænde fedt og forbedre din mitokondriefunktion. Start med en lille mængde, f.eks. 1 teskefuld MCT-olie, og arbejd dig op til 1 eller 2 spiseskefulde for at undgå ubehagelige bivirkninger i tarmen. Du kan også blande en klat økologisk smør i. Denne opskrift er en favorit blandt dem, der følger en ketogen diæt.
Faktisk betragter mange MCT som “det ultimative ketogene fedtstof”, da det giver mulighed for at spise lidt flere netto kulhydrater, mens man stadig forbliver i ernæringsmæssig ketose. Uden MCT ville man være nødt til at skære mere drastisk ned på kulhydraterne for at opretholde ketose, og varm kaffe er en ideel bærer for MCT-olie.
Uanset om du foretrækker din kaffe sort eller med MCT-olie, eller din te med eller uden citron, er disse drikke en enkel måde at øge dit daglige indtag af antioxidanter og andre sygdomsbekæmpende stoffer på.
Kilder og referencer
- 1 Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013 Nov;16(6):688-97
- 2 J Am Coll Cardiol. 2013 Sep 17;62(12):1043-1051
- 3 EurekAlert! November 13, 2017
- 4 BMJ. 2017 Nov 22;359:j5024
- 5 Eur J Nutr. 2017 Nov 9
- 6 Clin Nutr. 2017 Jun;36(3):730-736
- 7 Nature Neuroscience 17, 201–203 (2014)
- 8, 9 Arch Intern Med. 2011 Sep 26; 171(17): 1571–1578
- 10 Diabetes Metab J. Jun 2013; 37(3): 173-175
- 11 European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation June 2008, 15(3):300-305
- 12 Eur J of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation, June 2008, 15(3):300-305
- 13 Ann Intern Med. 2006 Apr 18;144(8):554-62
- 14 Journal of Nutritional Biochemistry October 29, 2010
- 15 Journal of Agricultural and Food Chemistry February 10, 2010;58(3):1523-34
- 16 Carcinogenesis (2008) 29 (10): 1967-1972
- 17 Gynecol Oncol. 2012 Sep;126(3):491-8
- 18 EurekAlert! December 2004
- 19 Biochem Pharmacol. 2011 Dec 15;82(12):1807-21
- 20 The Tea Spot, About Tea
- 21 European Journal of Nutrition September 30, 2017
- 22 J Nutr. 2001 Nov;131(11):2848-52
- 23 Cardiovasc Hematol Agents Med Chem. 2013 Mar;11(1):25-37
- 24 J Chromatogr A. 2003 Sept. 5;1011(1-2):173-80
- 25 Eur Heart J. 2007 Jan;28(2):219-23
- 26 Food Chem. 2012 Oct 15;134(4):1870-7
- 27 BMC Medicine February 19, 2013, 11:42
- 28 Sci Rep. 2016; 6: 34106
- 29 J Pediatr. 2017 Oct;189:120-127.e1
- 30 Mol Nutr Food Res. 2007 Sep;51(9):1152-62
Kilde: Download PDF
Yderligere info:
Vil du vide mere om god kaffe, så læs: En lille bog om kaffe af Rud Christensen
og efter at have læst den, vil du nok gerne prøve en ægte Kenya-kaffe, som er en af verdens bedste.
“Arabica-bønnen vokser i helt op til 2100 meters højde i Kenya (jo højere, jo bedre). Den har alt det, en kaffe skal have – stærk smag, god aroma, og fuldt syreindhold.” Rud Christensen. Nu må du absolut besøge en ægte specialbutik for kaffe, fx Kontra Coffee på Dag Hammerskjölds Allé 36, hvor du kan se, smage, dufte.
Husk, hvis du får “nervøse trækninger” eller søvnproblemer af for meget koffein/tein, kan du prøve at afhjælpe med 100-350 mg B1.
Oversat og redigeret af DeepL og CR 24/10/2023
Skriv et svar