Af Paul Anthony Taylor 26. januar 2024
En ny metaanalyse offentliggjort i tidsskriftet BMC Oral Health vurderer sammenhængen mellem vitaminindtag og risikoen for parodontale sygdomme (tandkødssygdomme). Forskere fra Kina undersøgte 45 effektgrupper fra 23 observationsstudier med i alt 74.488 deltagere og fandt, at højere niveauer af A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin og E-vitamin er forbundet med en lavere sandsynlighed for at udvikle tandkødssygdom. Forskerne siger, at deres resultater giver nye muligheder for at øge bevidstheden om vitamintilskuds rolle i forebyggelsen af dette almindelige mundhygiejneproblem.
I en opsummering af baggrunden for deres analyse beskriver forskerne, hvordan det globale antal tilfælde af alvorlig paradentose nåede op på svimlende 796 millioner i 2017. I USA anslås det, at 42 procent af voksne over 30 år har paradentose, hvoraf 7,8 procent har den alvorlige form af sygdommen. Det er derfor vigtigt, og som forskerne påpeger, at paradentose ikke kun fører til ødelæggelse af gummernes (som fastholder tanden) væv, men også påvirker det generelle helbred og livskvaliteten negativt.
Tidligere undersøgelser har påvist en stærk sammenhæng mellem paradentose og systemiske sygdomme som Alzheimers sygdom, diabetes, leddegigt, inflammatorisk tarmsygdom og andre. Baseret på disse resultater understreger forskerne vigtigheden af at opretholde en god mundhygiejne og behandle paradentose for at beskytte sig mod potentielle komplikationer.
Forskerne diskuterer de forskellige mekanismer, der ligger til grund for sammenhængen mellem vitaminer og tandkødssygdom, og siger, at den nuværende forskning på området primært fokuserer på de antiinflammatoriske og reparative effekter. Med hensyn til reparation og regenerering af tandkødsvæv beskriver metaanalysen, hvordan vitaminer øger kollagensyntesen og fremmer knoglemetabolismen.
Blandt de specifikke fordele, som forskerne nævner, er A-vitaminets potentiale til at fremme regenerering af tandkødsvæv, brugen af B-vitamintilskud til at forbedre sårhelingsevnen hos patienter, der gennemgår paradentosekirurgi, og D-vitaminets rolle i at forbedre optagelsen af calcium og fosfat. Betydningen af C-vitamin diskuteres også, herunder dets rolle i at øge mængden af kollagenfibre og styrken af blodkar, hvilket fremmer regenerering af tandkødsvæv, og brugen af C-vitamintilskud til at forbedre den postoperative heling hos patienter med kronisk paradentose.
I betragtning af den stigende dokumentation for, at vitamintilskud kan spille en vigtig rolle i forebyggelsen og behandlingen af paradentose, er det uheldigt, at de fleste tandlæger generelt er meget lidt opmærksomme på ernæring, når de rådgiver og behandler deres patienter. I stedet er hovedfokus i tandplejen i dag fortsat på rensning, boring og fyldning. For de fleste patienter er et besøg hos tandlægen derfor generelt ikke noget, man ser frem til.
På andre sundhedsområder står det dog allerede klart, at ernærings- og cellulærmedicinske tilgange har potentiale til at revolutionere klinisk praksis. Hvis vi ser fremad, baseret på resultaterne af denne seneste metaanalyse, kunne tandplejen måske være klar til en lignende transformation. Hvis det i sidste ende resulterer i, at færre patienter har brug for boringer og fyldninger, kan tandlægebesøg endda blive noget at smile ad.
Læs mere her om alternativ tandpleje
Oversat (DerepL) og redigeret af CR januar 2024
Susanne Gregersen
Jeg tager både et multi-præparat, 1500 mcg A, 1000 mg C vitamin, 1 multi B , D vitamin m.m. men har alligevel lidt paradentose! Hvad skal jeg mere tage?
Vh Susanne