EU vil forbyde fri udveksling af grønsagsfrø
Endnu et område, som EU indlemmer under sig til kontrol og registrering. Grønsagsfrø skal ikke mere være frit tilgængelige til udvikling, udveksling eller opbevaring. Store virksomheders patentrettigheder skal tilgodeses, så de ikke mister penge, hvis en landmand fx gemmer frø fra årets høst. Det skal han ikke have lov til.
Følgende er hentet fra en hjemmeside for et engelsk frøfirma, der arbejder med ægte frø (ikke hybrider eller GMO) af den bedste slags, og firmaet opfordrer folk til selv at samle frø fra planterne, da det er virkelig fine sorter, der dyrkes fra firmaets frø.
I bunden er der link til avaaz-underskrift mod loven.
Kilde: http://www.realseeds.co.uk/seedlaw.html
Den nye frø-lov
Opdateret torsdag 9. maj.
Sikke nogle hektiske fjorten dage. Alle, vi kender har været på lobbyarbejde, og takket være de hundreder tusinder af mennesker, der har e-mailet og skrevet om dette, kom der nogle vigtige ændringer i sidste øjeblik til den foreslåede lov.
Mens det stadig er en forfærdelig lov, er den mindre slem end de tidligere udkast. Men det er kun, fordi der blev lagt så meget pres på dem! Vi må fortsat være vågne og kæmpe for forbedringer af loven, mens den er på vej gennem EU og dernæst bliver oversat til britisk [national] lov. Her en oversigt over den aktuelle situation. Link til selve loven i bunden.
HVAD GÅR DENNE LOV UD PÅ?
På mandag den 6. maj er et grusomt nyt lovforslag blevet fremsat af Europa-Kommissionen, som skaber nye beføjelser til at klassificere og regulere alt planteliv overalt i Europa.
”Loven om planteformeringsmateriale” regulerer alle planter. Den indeholder umiddelbare restriktioner på grøntsager og skovtræer. (Den skaber også bemyndigelser, der kan bruges til at begrænse alle andre planter i fremtiden, men detaljerne herom følger senere.)
Ifølge den nye lov vil det umiddelbart være ulovligt at dyrke, reproducere eller forhandle nogen former for grøntsagsfrø eller træer, der ikke er blevet testet og godkendt af et nyt "Agentur for EU-plantevarietet", som vil lave en liste over godkendte planter. Desuden skal et årligt gebyr også betales til agenturet for at bevare dem på listen, og hvis ikke der betales, kan de ikke blive produceret.
HVORFOR KOMMER DER EN NY LOV?
Officielt er det for at forenkle og ajourføre masser af gamle love og ”øge forbrugerbeskyttelse”.
I virkeligheden ser det ud til mest at handle om den globaliserede landbrugsindustris frøproducenter, der behøver nye love til at klare genpatenter og plantepatenter og kunne registrere 'deres' industrielle sorter eller gener sikkert og forsvarligt, før de sælges i store mængder til industrilandmænd, der ellers kunne finde på at gemme frø og sælge dem eller selv bruge dem uden at betale patentafgift.
Det almindelige behov for de millioner af mennesker, der dyrker normale grøntsager i en normal målestok, er blevet overset.
DER VAR BALLADE OM DET – HVAD SKETE DER?
De tidlige udkast af loven var dårligt skrevet. De indebar reelt, at folk ikke engang kunne bytte deres egne gemte frø med naboen gratis. (Det kan have været bare dårlig formulering eller forsætlig, det er uklart.) Og de efterfølgende udkast blev mere restriktive, ikke mindre.
Efter et kæmpe ramaskrig og intens lobbyvirksomhed fra forbrugergrupper, små landmænd, genbanker, og endda nogle af medlemsstaternes regering, kom der nogle sidste øjebliksændringer, der har reduceret effekten en smule. Det er stadig en dårlig lov, bare ikke så slem som den oprindelige.
HVAD siger loven?
Loven hviler på den forudsætning, at alle grøntsager, frugter og træer skal være officielt registreret, før de kan reproduceres eller distribueres. Dette er naturligvis en stor begrænsning i frøtilgængelighed, da der er alle mulige omkostninger i både tid og penge i forbindelse med bureaukratiet i et centralt agentur for plantevarieteter. Efter at denne grundlæggende regel var på plads, kom der så nogle undtagelser i begrænsede tilfælde:
- Havefolk har tilladelse til at gemme og bytte uregistrerede frø uden at bryde loven.
- Små organisationer kan dyrke og levere uregistrerede grøntsagsfrø – men kun hvis de har mindre end 10 ansatte
- Frøbanker kan dyrke uregistrerede frø uden at bryde loven (men de kan ikke give dem til offentligheden)
- Der kan komme lempeligere (dette er ikke specificeret) regler for store producenter af frø til økologiske landbrug osv. i en (uspecificeret) fremtidig lovgivning – måske.
JAMEN SÅ ER ALT VEL I ORDEN?
Nej, egentlig ikke. Disse indrømmelser kan være nyttige, men er stadig begrænsede. De er underlagt alle mulige hvis'er og men'er i det med småt. Og det med småt er ikke blevet skrevet endnu, og vil faktisk ikke blive skrevet, før længe efter loven er blevet godkendt.
Så vi har ingen idé om, hvorvidt de vil overleve i den endelige udgave i nogen brugbar form. Husk, de foretog kun disse ændringer efter et kæmpe ramaskrig – og hvis man tager i betragtning, hvad de syntes var en god ide til at starte med, så er vores tillid til processen ikke stor.
Og resten af loven er stadig alt for restriktiv – der er alle mulige regler om mærkning og forsegling af pakker for eksempel – og på længere sigt vil det blive meget sværere for folk at få fat i gode frø, som de ønsker at dyrke derhjemme eller i de små bæredygtige landbrug.
I årevis har tilgængeligheden til frit reproducerbare ægte sorter [såkaldte OP-sorter, hvor ”børnene” er garanteret magen til ”forældrene”] egnede til bæredygtigt landbrug været faldende på grund af frølovene, og denne nye lov løser ikke problemet. Den tilgodeser blot agro-tech industriens behov og gør det lettere for dem at markedsføre deres industrielle frø i helt stor skala.
HVAD ER DET GRUNDLÆGGENDE PROBLEM?
Det virkelige problem består i, at man som udgangspunkt siger, at alle frø er forbudte, medmindre de er officielt undersøgt og registreret, og så tilføjes nogle små undtagelser som en bibemærkning.
Dette er virkelig helt bagvendt – testning og registrering bør være frivilligt. Så kan nogle mennesker (såsom storindustrielle landmænd), der måske ønsker frø, der kan bestå visse typer test, vælge at bruge ”officielt registrerede” frø.
Og normale mennesker ville være fri til at vælge frit, hvad de ønsker at dyrke af det utal af normale frø, der findes i verden.
Der er også klausuler, der indebærer, at ovenstående indrømmelser kan fjernes eller reduceres når som helst, uden at det skal til afstemning igen i Parlamentet.
HVAD SKER DER NU?
Som udgangspunkt – det er kun et forslag, det er ikke endeligt. Som det næste skal det til Parlamentet, som kan ændre eller godkende. Så der er stadig en chance for ændringer til det bedre eller det værre. Alle med konkurrencemæssige eller personlige interesser vil forsøge at ændre det til deres egen fordel.
Og næsten alle involverede – det være sig lobbyist eller bureaukrat – tænker kun på de industrielle landmænds behov, ikke mindre landbrug – selvom de har anvendt loven for begge typer frø. Så vi må alle agitere for små landbrugeres og hjemmeavleres’ rettigheder for at sikre, at der kun foretages forbedringer!
HVAD VIL VI?
Denne lov blev udformet til gavn for den globaliserede frøindustri, der leverer frø i tonsvis til industrielle landmænd. Den skal på ingen måde gælde frø, der anvendes af havefolk og små avlere, der har meget forskellige behov.
Frit reproducerbare frø er en umistelig del af vores kulturarv. Notering og officiel certificering af grønsagsfrø kan være nyttig for industrielle landmænd, men det skal være en frivillig ordning, som folk kan vælge at bruge, hvis de har behov for det.
Så vi opfordrer til, at registrering og testning skal være frivillig for alle ikke-GMO, ikke-patenterede, ikke-hybridfrø. Det ville løse alle problemerne med loven, mens det stadig tillader de gigantiske landbrugsindustrier at beskytte deres forretning på den måde, de ønsker.
Men hvis det ikke sker, og hvis vi skal have et frøregistreringssystem, så skal denne lov virkelig forbedres – for at tillade bittesmå organisationer at levere frø uden om reglerne er en god start, men det er ikke tilstrækkeligt.
Kun på denne måde vil vi have en bred forsyning af kvalitetsfrø, der kan tilfredsstille de behov, havefolk og småavlere har.
http://www.realseeds.co.uk/seedlaw.html
http://open-seeds.org/bad-seed-law/
http://www.avaaz.org/en/petition/We_dont_accept_this_Let_us_keep_our_seeds_EU
Skriv et svar