CHOK: Genmodificering viser sig at være ineffektiv
Skadedyr er blevet immune over for giften fra modificerede afgrøder på mindre end fem år, men vi skal stadig spise den
Af Isabelle Z. 7. okt. 2017
I fjor plantede landmænd rundt om i verden genetisk modificerede afgrøder som sojabønner, majs og bomuld på 240 millioner hektar jord, som udvikler proteiner fra bakterien Bacillus thuringiensis (Bt). Da de er i stand til at dræbe skadedyr som biller og larver, har deres indvirkning på miljøet og menneskers helbred længe været genstand for megen debat.
De, der går ind for GMO-afgrøder – som regel også dem, der nyder godt af det økonomisk – siger, at de vil stoppe verdens hungersnød; men nu er den slags luftige bekendtgørelser blevet punkteret, da en ny undersøgelse viser, at skadedyr hurtigt udvikler modstand mod genetisk modificerede afgrøder. I løbet af bare fem år, siger forskere, vil mange skadedyr være nået til det punkt, hvor de blot kan ryste de giftstoffer af sig, som bliver dannet af GM-afgrøder.
Efter at have kigget på 36 tilfælde af, hvordan insekter reagerer på afgrøder, der blev modificeret til at producere det insektdræbende Bt-protein, opdagede de, at skadedyrene udviklede resistens, der gjorde GM-afgrøderne væsentligt mindre effektive i 16 tilfælde. Andre tre begyndte at vise "tidlige tegn på resistens".
De tog deres data fra tilfælde med 15 forskellige typer af skadedyr i 10 lande, herunder USA, Kina, Brasilien, Spanien, Mexico, Australien og Filippinerne. Deres resultater blev offentliggjort i tidsskriftet Nature Biotechnology.
The study also reported that pests’ resistance to Bt crops has been evolving more quickly in recent years as their resistance to already-introduced strains can breed cross-resistance to different Bt proteins that are introduced in future GM Bt crops.
Undersøgelsen viste også, at skadedyrs resistens over for Bt-afgrøder har udviklet sig hurtigere de seneste år, da deres modstand mod allerede indførte stammer kan skabe krydsresistens over for forskellige Bt-proteiner, som introduceres i efterfølgende GM Bt-afgrøder.
Fuldstændig resistens er uundgåelig
Løsningen på den øgede resistens vil sandsynligvis være at udvikle forskellige genetisk modificerede afgrøder og derefter gentage hele skadeprocessen igen om fem år, eller hvor længe det tager skadedyrene at udvikle resistens igen. Fordi når man forsøger at narre naturen, kan man vinde på kort sigt, men i det lange løb vil naturen sejre.
Beyond GM’s (engelsk anti-GM organsisation) Pat Thomas : "Der har været øgede rapporter om, at superskadedyr udvikler modstand mod Bt-toksinet, men denne rapport viser meget tydeligt, at technolandbrug med GMO'er bare ikke virker og faktisk gør livet sværere for landmænd i det lange løb ved at ødelægge afgrøder og levebrød."
Resistens er et konstant problem
Dette er næppe et nyt fænomen. I 2015 opdagede forskerne, at skadedyret majsmøl var ophørt med at reagere på Bt-toksinet. Et år tidligere blev det opdaget, at bomuldsmøl havde udviklet resistens over for Bt bomuld, hvilket ødelagde GM-afgrøder i Pakistan. Ved den lejlighed beklagede en pakistansk bomuldsproducent sig over, at ingen Bt-bomuldssorter havde dræbt bomuldsmøllene og derfor ikke levede op til løfterne. Landmændene blev derefter rådet af myndighederne til at sprøjte deres afgrøder endnu mere – efter at Monsanto havde sagt, at Bt-bomuld ville mindske anvendelsen af pesticider!
Bt-afgrøder i Indien kunne imidlertid ikke indfri løfterne, hvilket ledte til uoverstigelig gæld for mange landmænd og til en af verdens største selvmordsepidemier, hvor næsten 300.000 indiske landmænd begik selvmord inde for de sidste to årtier.
Disse "løsninger" dræber ikke skadedyr, og de forårsager udbredte problemer for mennesker og for planeten, så hvorfor forgifter vi fortsat os selv? Traditionelle landbrugsmetoder som afgrøderotation kan også forhindre skadedyr og sygdom, og de gør det uden at skabe disse resistente skadedyr eller bringe livets helbred på vores planet i fare.
Oversat af CL 13/12/2017
Skriv et svar