Ny forskning: Glyphosat reducerer mikroorganismerne i jorden og i tarmen
Tarmbakterier får stadig større opmærksomhed pga. den rolle, de spiller for vores generelle sundhed. De har stor indflydelse på alt fra immunfunktion til fordøjelse til hjernefunktion, og forskningen har konsekvent vist styrken ved sunde tarmbakterier – og farerne, når det går galt. Desværre har et meget almindelig kemikalie, der har fundet vej til vores fødevarer, vist sig at reducere tarmfloraen: glyphosat.
Glyphosat er i forvejen genstand for kollektive søgsmål anlagt af kræftpatienter, og det bliver hele tiden værre. Som hovedbestanddel i verdens mest udbredte ukrudtsmiddel, Monsantos Roundup, er konsekvensen for menneskers sundhed enorm.
Nogle af de helbredsproblemer, der er forbundet med en ubalance af tarmbakterier, omfatter tarmcancer, diabetes, leversygdom, hjerte-karsygdomme, astma, inflammatorisk tarmsygdom, autisme og fedme.
Den seneste undersøgelse blev udført af et team ledet af professor Gilles-Eric Seralini fra University of Caen. Studiet undersøgte afføringsprøver fra rotter og vurderede deres tarmflora. De fandt ud af, at hunrotter fik signifikante ændringer, når de blev udsat for Roundup, uanset dosis. (Se studiet her) Ligeledes beskadiges jordens mikroliv. (Læs mere her)
Forskerne antyder, at glyphosatbrug kan være bag den nylige stigning i tarmsygdomme, der er blevet konstateret i de industrialiserede lande – sygdomme, som ikke alene har kunnet forklares med genetiske årsager.
Selvfølgelig er Roundup ikke 100 procent glyphosat, så eksperter mener, at det kan være værd at gentage undersøgelsen ved hjælp af en større gruppe dyr for at sammenligne virkningerne af glyphosat alene og så Roundup som helhed. Det er muligt, at andre ingredienser i Roundup såsom adjuvanser (hjælpestoffer) kan gøre denne effekt endnu mere udtalt.
Faktisk er det i de lovpligtige evalueringer af pesticider kun glyphosat i sin isolerede form, som testes for langsigtet sikkerhed, hvilket betyder, at beregninger af sikre niveauer (grænseværdier) i sig selv er unøjagtige.
Professor Seralini udtralte: "De acceptable grænseværdier for glyphosatrester i mad og drikkevarer burde divideres med en faktor på mindst 1000 på grund af disse skjulte gifte."
Farlige mængder af tungmetaller i pesticider
Derudover har glyphosatbaserede ukrudtsmidler som Roundup vist sig at indeholde giftigt arsen og andre tungmetaller. I undersøgelsen viste 22 pesticider – herunder 11, der var glyphosatbaserede – at have niveauer af giftige tungmetaller, der oversteg grænseværdierne i drikkevand.
I Sri Lanka, hvor for eksempel glyphosat-ukrudtsmidler nu er blevet forbudt i kølvandet på et udbrud af kronisk nyresygdom blandt landbefolkningen, blev der fundet store mængder arsen i de glyphosatbaserede ukrudtsmidler.
Nogle af de andre giftige tungmetaller omfatter bly, nikkel og krom. Disse resultater er blevet offentliggjort i Toxicology Reports.
Derudover er glyphosat kendt for at danne kemiske forbindelser, som lettere kan transportere disse toksiske metaller ind i folks blodomløb, så de kan cirkulere rundt i kroppen, et problem, som landbrugsarbejdere er særligt modtagelige for.
Det er derfor ikke underligt, at dette farlige kemikalie er blevet forbudt i nogle lande. Dokumenter, der for nylig blev offentliggjort i forbindelse med retssager mod Monsanto, viser, at firmaet i årtier vidste, at dets produkter truede folks sundhed, men valgte at sælge det alligevel.
Desuden har de gjort deres bedste gennem årene for at påvirke forskere og journalister til at støtte deres produkter, uanset om det er med trusler eller mod betaling. De har også startet en kampagne, der skal bagvaske dem, der taler imod deres produkter, og miskreditere sociale mediekommentatorer, der vover at kritisere dem.
Derfor vil det ikke være overraskende, når Monsanto forsøger at miskreditere dette studie også. Som den forsker, der har afdækket nogle af de mest fældende beviser på glyphosatfare, har Seralini tidligere været et mål for Monsanto. En upåvirket Seralini kræver et direkte forbud mod glyphosatbaserede ukrudtsmidler.
Følg flere nyheder om forurening med pesticider / herbicider (insekt- og plantemidler) på Pollution.news.
Tænk over, hvad slags brød du spiser. Det meste korn i Danmark sprøjtes med Roundup, bortset fra det økologiske og det biodynamiske. Jorden "tilberedes" før såning med Roundup for at få så "gode" vækstbetingelser som muligt, eller sagt med andre ord, for at udrydde mikrolivet, der kæmper om kap med næringsstofferne, og for at undgå ukrudt. Dernæst sprøjtes der lige før høsten for at modne kornet hurtigere. Læs mere her om glyphosats udbredelse og anvendelse i Danmark.
Hvis du vil undgå glyphosatpåvirkning af din tarm – og dermed hele din organisme – skal du som minimum spise økologisk brød.
Skriv et svar