May Day indsendt et høringssvar til EU-kommissionen efter en opfordring til at vurdere på Det Europæiske Miljøagenturs arbejde i årene 2017-2021. Agenturets indsats på strålingsområdet er mildt sagt “ikke prangende” så derfor tøver vi ikke med at skrive som vi gør herunder.
Høringssvaret kan også findes her senere.
Miljøagenturets formål er beskrevet herunder kursiv. Det er et agentur, som EU-Kommissionen trækker på mht. forskningsresultater samt i deres lovarbejde.
Det Europæiske Miljøagentur er en vigtig aktør, der arbejder i grænsefladen mellem videnskab, politik og samfund. For at kunne udføre sin opgave med succes skal agenturet kunne få adgang til og behandle videnskabelige data og viden af høj kvalitet, være på forkant med udviklingen inden for miljøvidenskab og identificere nye miljøproblemer. Dette opnås gennem et meget dynamisk samspil mellem EEA og dets formelle og uformelle netværk og gennem samarbejde mellem agenturet og dets videnskabelige udvalg.
Læs mere her https://www.eea.europa.eu/da
Kære EU-Kommission,
Når man undersøger EEA programmerne fra 2014 til nu, springer det i øjnene, at emnet trådløse netværk ikke bliver berørt. Trådløse netværk er blevet udbygget konstant siden 90’erne, og da de er en integreret del at miljøet i alle medlemsstater, undrer det os, at der ikke er et stigende antal miljøvurderinger i forbindelse med opstilling af 4. generations telemaster, og miljøvurderinger bliver endnu mere presserende med 5. generation af den trådløse digitale udvikling.
Flere og flere forskere er begyndt at råbe vagt i gevær mht. nedgang af insekter, truet biodiversitet, udplyndring af sjældne mineraler og miljømæssige konsekvenser af intensiv minedrift, men EEA har ikke beskæftiget sig med nogle af disse emner i den forgangne periode.
Det er på tide, at EEA får beføjelser mht. at miljøteste i virkelighedens verden, hvilken indflydelse den øgede menneskeskabte stråling har på omgivelserne, og især på sårbare miljøer. For nyligt har den spanske ombudsmand fastslået, at den Spanish National 5G Action Plan ikke har vurderet miljøkonsekvenserne i forbindelse med udrulning af 5G i Spanien. Har der været miljøvurderinger i nogen andre medlemsstater?
I denne rapport peger EEA selv på flere studier, der viser risici, herunder en gennemgang fra 2018, som fandt beviser for, at eksponering for RF-EMF har biomedicinske virkninger hos dyr, idet den øger oxidativ stress, en tilstand, der er involveret i kræftudvikling samt i flere akutte og kroniske sygdomme og i vaskulær homøostase (Di Ciaula, 2018). Derudover påpeger EEA-rapporten, at der er behov for flere undersøgelser.
Ifølge Forsigtighedsprincippet kan man kræve yderligere politikudvikling stoppet, hvis studier antyder, at noget er farligt for miljøet. I denne situation, hvor både mange uafhængige forskere og EEA selv beder om, at der foretages mange flere studier, må det være oplagt at iværksætte Forsigtighedsprincippet og et moratorium for udrulningen af yderligere trådløs digital udvikling, indtil det med sikkerhed kan fastslås, at miljøet på alle planer ikke lider skade.
Vi vil derfor opfordre til, at der i de kommende planer frem til 2030 formuleres klare formål for EEA mht. at søge om midler til og igangsætte meget mere forskning på området EMF, så vi kan få klare svar og ikke må nøjes med ”der kræves mere forskning”.
Oplysningsforbundet May Day
Høringssvaret er sendt på baggrund af opfordringen her: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13365-Det-Europ%C3%A6iske-Milj%C3%B8agentur-2017-2021-resultatevaluering_da
Skriv et svar