Første brugerundersøgelse af klassisk homøopati i Danmark
Sundhedsstyrelsens Råd vedrørende alternativ behandling har anbefalet publicering af resultaterne af et nyt speciale om homøopati skrevet på Institut for Samfundsfarmaci på Danmarks Farmaceutiske Højskole.
Rapporten, der er udarbejdet af stud. Pharm. Peter Eldov og stud. pharm. Helle Egebjerg Andersen, beskriver og sammenholder for første gang i Danmark brugernes erfaringer med homøopatisk behandling med behandlernes egne forventninger og antagelser.
Rapporten bygger på en undersøgelse af 8 klassiske homøopater og 345 brugere og er udarbejdet på baggrund af kvalitative interviews med klassiske homøopater og dokumentarmateriale kvalitative interviews med brugere af klassisk homøopatisk behandling samt en spørgeskemaundersøgelse.
Definition af brugergruppen
Over 70% af de 345 brugere var kvinder mellem 20-49 år. De hyppigste problemer som brugerne henvendte sig med var smerter, hudproblemer infektioner astma/allergi og psykiske smerter – problemer som brugerne havde haft i en periode på 1-5 år ved behandlingens start.
Vigtigt er det også at notere at alle brugere selv har valgt homøopaten og betalt for behandlingen og ikke har indgået behandlingsforløb med henblik på at deltage i en undersøgelse.
Behandling
I klassisk homøopatisk behandling diagnosticerer man patienten ud fra et helhedssyn og en vurdering af balancen på det fysiske, mentale og følelsesmæssige plan efter en dybdegående samtale. Man behandler ved at give et udvalgt lægemiddel i fortyndet form som hvis det gives til raske personer, fremkalder de samme symptomer, som den syge har.
Behandlingen er baseret på den antagelse, at alle mennesker har en livskraft, som kan mobiliseres i kampen med sygdommen. Denne livskraft er ifølge homøopatiens grundlægger Samuel Hahnemann en kombination af modstandskraft og homøostatiske principper.
Den første behandling følges op a efterfølgende konsultationer med vurdering af midlets effektivitet og helbredelsesprocessens forløb ud fra en række opstillede kriterier.
Kvalitative dybdeinterviews med brugere
Fælles for brugergruppen har været en utilfredshed med det etablerede behandlingssystem og flere har søgt alternativ behandling for at få inddraget det psykosomatiske aspekt i behandlingen.
Størstedelen af de interviewede brugere (73%) oplevede en forbedring af deres hovedproblem. 18% af disse har oplevet, at hovedproblemet er helt forsvundet. 38% har erfaret, at problemer ikke er helt væk, men bedret. 17% har kun oplevet lidt bedring. 24% har ikke erfaret nogen ændring og 4% fortalte om en forværring af problemet efter behandlingen.
Af de brugere der har erfaret en bedring af deres hovedproblem, angiver over halvdelen (61%) alene den homøopatiske behandling som årsagen til bedringen. Og 34% tilskriver resultatet en kombination mellem den homøopatiske behandling og andet.
Over 70% af medicinbrugerne bruger ikke længere/bruger mindre medicin for hovedproblemet efter behandlingen.
Mellem 40-50% af brugerne har efter påbegyndt homøopatisk behandling desuden oplevet større selvtillid og livsglæde mere energi i hverdagen større selvaccept og en generel stigning i humøret.
Spørgeskemaundersøgelse
På baggrund af undersøgelsens resultater har der vist sig en signifikant sammenhæng mellem:
a) bedring mht. de problemer brugerne henvender sig med og de forhold, der er udtryk for øget mental og følelsesmæssig sundhed.
b) bedring mht. de problemer brugerne henvender sig med og de forhold, der er udtryk for øget fysisk og mental sundhed.
c) bedring mht. de problemer brugerne henvender sig med og de forhold, der er udtryk for øget følelsesmæssig og mental sundhed.
Forbehold
På grund af den begrænsede tidsfaktor (1/2 års speciale) er der gennemført en retrospektiv brugerundersøgelse og ikke en prospektiv. Undersøgelsen skal derfor læses som en pilotundersøgelse, hvor resultaterne ikke er statistisk generaliserbare.
Homøopatiens udbredelse
Det homøopatiske behandlingsprincip blev indført af den tyske læge Samuel Hahnemann (1755-1843). Siden da er homøopatiens traditioner videreført specielt i Tyskland, England og Frankrig. I dag er homøopati den mest udbredte alternative behandlingsform i Belgien, Frankrig, Holland, Norge og Schweiz og indtager andenpladsen i Sverige Tyskland og Italien (Launsø, 1995).
Klassisk Homøopati i Danmark
Skolen for klassisk Homøopati blev oprettet i Danmark i 1987. Her kan man tage en 4 årig uddannelse som klassisk homøopat.
Dansk Selskab for Klassisk Homøopati (DSKH) er en forening for klassiske homøopater. Kun klassiske homøopater, der er medlem af og godkendt af DSKH, må bruge den beskyttede titel Klassisk Homøopat MDSKH.
Kilde: Simillimum – homøopatisk patientforening
Videnskabelige referencer angående homøopati
- Reilly D.T., Taylor M.A. "Potent placebo or potency?. A proposed study model with initial findings using homeopathically prepared pollens in hayfever". British Homeopathic Journal 1985;74, 65-75.
- Rerilly D.T., Taylor M.A., Mc Sharry C., Aitchison T.C. "Is Homeopathy a placebo response?. Controlled trial of homeopathic potency, with Pollen in hayfever as model". The Lancet 1986;881-886.
- O’keeffe D. "Is Homeopathy a placebo response?". The Lancet 1986; ii: 29, 1106-1107.
- Reilly D., Taylor M.A., Beattie N.G.M., Campbell J.H., Mc Sharry C., Aitchison T.C., Carter R., Stevenson R.D. "Is evidence for Homeopathy reproducible?". The Lancet 1994;344, 1601-1606.
- Rothwell P.M., Aulas J.J., Kahn M.F., Gagnon R., Van Duijin P., Happle
- R. "Letters to the editor: Is evidence for Homeopathy reproducible?". The Lancet 1995;345, 251-252.
- The Lancet 1997(20 Sept.);824-25, 834-43. (Medical test showing that homeopatic medicine has an effect)
Skriv et svar