Hud og cremer
Har du somme tider stået i en helsekostforretning eller et supermarked og læst på en bøtte eller flaske med kropslotion, hvorpå der under indholdsfortegnelse stod: agurk, abrikos, granatæble eller avocado? Og fået den der glade fornemmelse af, at: det lyder rigtig naturligt og godt med avocado. Og så fået lyst til at købe den…?!
Nu er det sjældent, at avocado, agurk eller anden frugt/grøntsag er hovedingrediens i en creme. Så dét, vi reagerer på, er snarere tanken om, at der er noget naturligt og noget kendt i cremen. Hvilket jo er en sund reaktion. For det er ofte sådan, at de fleste af ingredienserne i en creme er noget, som vi ikke ved, hvad er. Eller i hvert fald har svært ved at gennemskue.
I de fleste cremer accepterer vi et vist indhold af konserveringsstoffer. Producenterne er dog blevet bedre til at tilbyde sundere produkter, simpelt hen fordi det er det, vi som forbrugere efterspørger. Og det er glædeligt.
Men dét med agurken eller avocadoen…?
Det er jo interessant, at vi kan stå dér i butikken og føle os glade ved tanken om, at der er avocado i cremen. Når vi så kommer hjem og tilbereder vores smoothie eller guacamole til aftensmaden, skærer vi avocadoer op, tager skindet af, putter det grønne frugtkød i blenderen, smider skallerne og stenene i affaldsposen og vasker hænderne…! Eller hvad…? Hvad gør du?
Nogle af os har set vore bedstemødre skære en citron over, presse saften ud og bruge den til, hvad det nu var, den skulle anvendes til, for derefter at vride fingrene rundt inde i den udpressede halve citronskal. For at hvidne fingrene og styrke neglebåndede, som de udtrykte sig. Deres fingere var ofte hårdt medtagede fra arbejdet i haven eller i marken, og syren i citronen hjalp til at gøre fingrene lysere og lugte mindre af jord. Det er der ikke så meget brug for i dag. Men vi kan godt tage lidt ved lære alligevel.
Når vi skærer enden af en agurk, kan den åbne flade på endestykket lige så godt bruges formålstjenligt – gnid den let rundt i ansigtet, inden det kasseres. Det giver huden fugtighed, mineraler og vitaminer. Og det bliver man ikke grøn i hovedet af.
På samme måde kan man anvende avocadoers nærings- og fedtstof på indersiden af skallerne og resterne på stenen – en ressource som ellers bare smides ud. Når avocadoens frugtkød er taget ud, så vend skallerne og gnid fedtstoffet fra dem og stenen mellem hænderne. Smør det i ansigtet og på arme og ben etc..
Helt gratis får du her tilført huden den fineste og mest optimale næring. Og læg mærke til, at fedtstoffet forsvinder ind i huden næsten lige så hurtigt, som en købt creme gør. Vi har vænnet os til, at kropslotioner kommer ud af plastikflasker og dåser, men sådan behøver det ikke at være 🙂 Det kræver bare lidt tilvænning at blive dus med naturligheden. Og de tørre grå fibre, som lige skal børstes af, når fedtstoffet er trukket ind i huden.
Kan man bruge andre ting? Ja, da. Alle juicer fra grøntsager og frugter vil blive optaget af huden. Kun fantasien sætter grænser her. Og så måske lige, hvor farverig man har lyst til at optræde. Vi ved alle, hvor intenst røde fingre vi får, når vi skræller en rødbede eller stener kirsebær ud. Så brugen af de mere farverige plantesafter kan afhænge af, om man skal ud til middag eller have karnevals-eftermiddag med børnebørnene.
Rigtig god fornøjelse med eksperimenterne. 🙂
Kærlig hilsen fra Birthe Straarup
25. september 2015
Skriv et svar