Hvordan køber man guld?
Opdateret den 24. juli 2011
Selv om du ikke lærer noget om i skolen, hvordan du skal sikre dine værdier, så findes der faktisk måder at gøre det på. Men det er skjult viden – i hvert fald for danskere. I tyske og schweiziske skoler lærer børnene, at guld er penge, og at mindst 25% af ens opsparing skal placeres i guld.
Hvordan gør man det rent praktisk? I de fleste andre lande end Danmark kan man gå ind i en bank og bestille guld, men bor man i Danmark, er det lidt mere indviklet.
Man kan have guld på flere måder, men de vigtigste er som papirguld eller som fysisk guld. Det følgende beskriver, hvordan du skaffer dig fysisk guld. (Papirguld har jeg ingen erfaring med og er skeptisk overfor, da værdien let kan manipuleres. Man mener, der er solgt mange gange mere guld på papir, end der er gravet ud af alle miner i verden, og det er et problem, hvis folk pludselig vil have deres guld.)
Guld findes som mønter i forskellige størrelser, og det er dem, man investerer i. De er sikre og kendte, og de mest almindelige bliver genkendt overalt i verden. De kommer i forskellige størrelser, som fx 1 ounce (oz) = 31,1 gram. Det er en guldmønt på størrelse med en stor piratos – som de var, da jeg var barn. Du kan se et eksemplar herDenne er fra Canada og hedder Maple Leaf.
Sydafrika har Krügerrand. Australien har Nuggets, Østrig harWienerphilharmonikerne – meget smuk mønt, synes jeg.
Der findes også en lille handy mønt, der kaldes en sovereign. Den er mindre og mere håndterbar, ca. på størrelse med en dansk ti-krone. Se den her: goldsovereigns.co.uk Den har alle amerikanske soldater med i felten, så de altid har noget at handle med.
Pris
Guld handles hver dag på børsen i USA. Det er den pris, der danner grundlag for, hvor meget man betaler – eller får, hvis man sælger. Jo tættere man kan komme på børsprisen ved salg, jo bedre. Og når man skal købe, ja så gælder det om at få presset prisen ned under børsprisen, men det er ikke så realistisk. Med smykker skal man betale dagens guldpris + den kunstneriske værdi + guldsmedens løn. Med mønter betaler man kun dagens guldpris, specielt når der er tale om nutidige almindelige mønter. Med historiske mønter stiller sagen sig anderledes, og skal man ind i det univers, er der meget at lære. Hold dig fra et sådant køb, indtil du har lært!
Man kan følge guldprisen hos forskellige banker og guldforhandlere. Her får du nogle links til steder, der løbende opdaterer kurserne:
kitco.com (se grafen i højre spalte – dollarprisen for 1oz (ounce=31,1g)
Realtidskurser i danske kroner for 1 ounce (se under XAUDKK)valutakurser.dk
Realtidskurser i dollar for 1 ounce: netdania.com
I Danmark køber man guld hos mønthandlere:
Ole Andreasen, tlf: 3927 0040
hafniacoins.dk
pr.dk/guld/guldkurs
På denne måde får man selv sit guld og har det hos sig og kan bruge det den dag, ingen vil tage imod ens 100-kroneseddel. Men opbevar det sikkert, og sørg for, at du har styr på rent forsikringsmæssigt, hvordan du skal forholde dig. Du kan også få fat i en bankboks og opbevare det der, men vær opmærksom på, at banken ikke forsikrer værdien, hvis der bliver indbrud i din boks. Du skal stadig have fat i dit forsikringsselskab, ligegyldigt om du har det hjemme eller i boksen. Selskabet kan fortælle dig, hvornår du skal forsikre ekstra.
Du kan også gøre noget helt andet, nemlig købe guldet og lade købsstedet opbevare det for dig. Det koster noget, men du har ikke problemet med at forsikre det eller at skulle have det liggende. Du kan til enhver tid sælge det igen, men så skal du bare sørge for at få pengene ud i en valuta, der er noget værd.
Se her euroinvestor.dk/lifestyle/saadan-koeber-du-guld
Og her: proaurum.at
Det sidste link er til en stor guldforhandler i Wien i Østrig. Her får du nogle meget fine priser, både når du køber og sælger, og skal du have meget, kan det godt betale sig at hoppe på et billigt fly til Wien. De har favorable priser, fordi konkurrencen er så høj, og de kan også opbevare det for dig. I Danmark er priserne dårligere, men til gengæld skal du kun lige ned om hjørnet – næsten.
Sidste nyt: Jeg har opdaget, at Danmark har fået en ”guldbank”, hvor købs- og salgspriser er næsten ligesom i Wien, dvs. meget tæt på spotprisen. Skal du handle i Danmark, har du altså nu større mulighed for at shoppe rundt, sammenligne priser og presse dem, du vil handle med. Se her tavex.dk
Hvordan handle? Man finder ud af, hvad prisen på børsen er. Fx 1600 dollar. Dette er for 1 ounce = 31,1 gram. Når man køber en mønt skal man finde ud af, hvad finheden er – altså mængden af rent guld. Guldsmeden tænker i karat: 24, 18, 14 osv. Men mønthandleren regner i tusindedele. Så en mønt kan have finheden 900 eller 999 eller 999,9 (så bliver det heller ikke meget bedre).
Hvis jeg så vil købe en mønt på 10 gram med finhed (rent guld) på 900, så betyder det, at jeg køber 9 g rent guld. Så vi dividerer guldprisen på de 1600 dollar med 31,1 for at få gramprisen, og den er så 51,45 dollar. Nu ganger jeg med 9 = 463,05, og det er så den endelige pris i dollar for de 9 g rent guld. Næste regnestykke er så at regne kursen ud mellem dollar og krone eller euro – alt efter hvilken valuta du handler i, så du ved, hvad du giver (eller får) i danske kroner.
God fornøjelse med at sikre dig med de ædle metaller. Har du spørgsmål, skal du være velkommen.
Charlotte
Er guld en god investering?
Skriv et svar