Hvorfor GMO ikke er svaret på verdens sultproblemer
Af Sara Wong, Tseung Kwan O
Mange er overbeviste om, at GM-fødevarer kan løse fødevaremanglen og gøre en ende på den globale sult. GM-mad er ved hjælp af genteknologi i stand til at modstå bestemte typer sygdomme, skadedyr og miljømæssige forhold og sikre ønskede egenskaber i udseende og næringsstoffer og derved tilvejebringe mere kvalitetsmad til verdens befolkning.
Men selv om GM-afgrøder utvivlsomt kan være sundere, er målet om at løse fødevarekrisen svært at opnå, om ikke umuligt. Årsagen er, at problemet ikke er utilstrækkelig tilførsel af mad, men den skæve fordeling.
Ifølge FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation producerer verden mere end nok mad. På trods heraf sultede 815 millioner mennesker i 2016, hvoraf 489 millioner levede i lande ramt af konflikt. Derfor vil det ikke løse problemet bare at producere mere GM-mad.
Nogle undersøgelser tyder desuden på, at GM-fødevarer kan have en skadelig virkning på menneskers sundhed. Det er bl.a. frygten for, at tilstedeværelsen af antibiotikaresistente markørgener i sådanne fødevarer vil mindske effektiviteten af antibiotika hos mennesker eller dyr. Tilstedeværelsen af sådanne gener i miljøet og i jorden og i den mad, vi spiser, kunne hurtigt udbrede antibiotikaresistens, hvilket ville gøre antibakterielle lægemidler ubrugelige.
GM-mad kan også have en negativ indvirkning på miljøet. Amerikanske undersøgelser har vist, at voksende ukrudtsresistente GM-afgrøder, som soja og majs, faktisk har ført til en forøget brug af stærke ukrudtsmidler, da det har medført kemisk resistent “super-ukrudt”.
Landmænd i Brasilien rapporterede også højere brug af pesticider, da deres GM majs ikke længere kunne bekæmpe tropiske insekter. Disse kemikalier forurener miljøet gennem luften; de lækker ud i jorden, og ender i ferskvandskilder, der påvirker vandlevende såvel som jordorganismer.
Derfor skal man fare med lempe, når man promoverer genetisk modificeret mad. Som WHO siger: “Det er ikke muligt at fremsætte generelle udtalelser om sikkerheden af alle GM-fødevarer.” Det afgørende er at være opmærksom på fødevarekrisen og ikke tage mad for givet.”
Denne artikel kommer fra den trykte udgave af South China Morning Post med titlen: Genetically modified food, which has it own problems, cannot solve global hunger (Genetisk modificeret mad, som har sine problemer, kan ikke løse den globale sult.)
Oversættelse CS 22/5/2018
Skriv et svar