af Paul Anthony Taylor, 10. november 2023
Italien er på vej til at blive det første land i verden, der forbyder syntetiske fødevarer, med et lovforslag, der er til debat i landets underhus, om at forbyde produktion, import og markedsføring af laboratorieproducerede fødevarer. Det blev annonceret af den italienske landbrugsminister Francesco Lollobrigida under en nylig begivenhed i Kilkenny, Irland, og er baseret på forsigtighedsprincippet og har til formål at sikre fødevarer af høj kvalitet til alle, snarere end blot til en lille elite. Mens laboratoriedyrket kød fremhæves som miljøvenligt, tyder ny forskning på, at dets CO2-aftryk sandsynligvis er en hel del højere end konventionelt køds.
Den italienske regering ønsker at skabe et eksempel for, hvordan man regulerer syntetiske fødevarer, og landbrugsminister Francesco Lollobrigida insisterer på, at alle skal kunne spise godt, og at fødevarer af høj kvalitet ikke kun kan produceres til den rige elite. Han beskriver laboratoriedyrket kød som “selvmord” for et land som Italien og siger, at den italienske regering kæmper for at få landets fødevarer optaget på UNESCO’s liste over immateriel kulturarv (Intangible Cultural Heritage List).
Lollobrigida mener, at en godkendelse af laboratorieproducerede fødevarer i sidste ende kan resultere i, at marker og gårde forsvinder, og at det vil skabe en miljøkatastrofe. Produktionen af fødevarer i bioreaktorer vil ikke kun have en negativ indvirkning på miljøet, hævder han, men det kan også udgøre en risiko for menneskers sundhed.
Et højere CO2-aftryk end almindeligt oksekød
Mens syntetisk kød markedsføres som værende miljøvenligt ud fra den antagelse, at dets produktion vil involvere mindre jord, vand og drivhusgasser end opdræt af kvæg, tyder nyere forskning på, at dets CO2-aftryk sandsynligvis vil være mange gange større end for konventionelt oksekød. I en undersøgelse foretaget på University of California, Davis, fandt forskerne ud af, at en opskalering af produktionen af laboratoriedyrket kød, baseret på nuværende og kortsigtede produktionsmetoder, vil være meget energikrævende og have et globalt opvarmningspotentiale, der er op til 25 gange større end gennemsnittet for oksekød i detailhandlen.
I lyset af det resultat er det måske ironisk, at Bill Gates er en af de største fortalere for laboratoriedyrket kød. Man hører ofte Gates tilslutte sig advarsler om farerne ved klimaforandringer, og han har argumenteret for, at de rige lande bør gå helt over til syntetisk oksekød. Kynikere vil måske mene, at hans opbakning til sådanne produkter handler mindre om at afværge global opvarmning og mere om at sikre patenter og profit. Set i det lys rejser Gates’ nye status som USA’s største private ejer af landbrugsjord alle mulige spørgsmål.
Indtil videre er det kun USA og Singapore, der har godkendt laboratoriedyrket kød til menneskeføde. Som iagttagere har bemærket, kan EU’s love om fri bevægelighed for varer og tjenesteydelser dog forhindre Italien i at håndhæve et nationalt forbud mod disse produkter, hvis de bliver godkendt i EU.
Inspireret af middelhavskost
Flere italienske ministre har nævnt deres lands berømte middelhavskost som inspiration til det nye lovforslag. Det er uden tvivl den mest undersøgte kost i de sidste 70 år, og de vigtigste komponenter, som den historisk set har været baseret på, omfatter frugt og grøntsager i store mængder, fuldkorn, bælgfrugter og nødder, olivenolie, yoghurt, moderate mængder ost, højst fire æg om ugen, med små mængder kød, fisk og vin. Talrige undersøgelser har sat middelhavskosten i forbindelse med bedre helbred og længere levetid samt forebyggelse af diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kræft, Alzheimers sygdom og andre kroniske sygdomme.
I en tale i oktober 2014 i den historiske by Barletta i Syditalien fremlagde Dr. Matthias Rath hjørnestenene i en ny, forebyggende tilgang til sundhedspleje. Han beskrev, hvordan mangel på mikronæringsstoffer er den primære årsag til kroniske sygdomme, og påpegede, at langt de fleste af de stoffer, vi har brug for i vores daglige kost, findes i de frugter, grøntsager og planter, der vokser i vores haver og på vores gårde. Denne forståelse, forklarede han, baner vejen for en naturlig kontrol af nutidens mest almindelige sygdomme.
Scientific research is increasingly confirming the health benefits of naturally produced organic food. At the same time, the life-shortening effects of ultra-processed foods are rapidly becoming clear. Laboratory-grown meat and other ultra-processed foods are primarily designed to benefit their multibillionaire backers. With it becoming ever more apparent that the modern-day multinational food industry should be seen as part of the ‘business with disease,’ humanity consumes these dangerous new synthetic food products at its peril.
Videnskabelig forskning bekræfter i stigende grad de sundhedsmæssige fordele ved naturligt producerede økologiske fødevarer. Samtidig bliver de livsforkortende virkninger af ultraforarbejdede fødevarer hurtigt tydelige. Laboratoriedyrket kød og andre ultraforarbejdede fødevarer er primært designet til at gavne deres multimilliardær-bagmænd. Da det bliver mere og mere tydeligt, at den moderne multinationale fødevareindustri bør ses som en del af “sygdomsforretningen“, indtager menneskeheden disse farlige nye syntetiske fødevareprodukter på egen risiko.
Oversat (DeepL) og redigeret af CR november 2023
Skriv et svar