Kan demokratiet forbedres?
Den landsdækkende tyske forening Mehr Demokratie kæmper, som navnet siger, for mere demokrati. Og med mere demokrati menes DIREKTE DEMOKRATI. Først og fremmest i de tyske delstater, men også på nationalt plan og ind imellem på verdensplan.
Direkte demokrati indebærer, hvad man kunne kalde ”schweiziske” tilstande: Befolkningen kan fremsætte lovforslag, hvis den kan samle et vist antal underskrifter. Den kan kræve folkeafstemning om en ny lov, den kan foreslå lovændringer af gamle love med underskrifter, og i Schweiz har folk endnu flere muligheder for politisk deltagelse. På den måde har befolkningen fat i ørerne på lovgivningsmagten, så den ikke kan gå amok (sende landets soldater i krig med 1 stemmes flertal) eller lovgive direkte mod flertallets ønsker.
Det er rigtig interessante aspekter for udvikling af det nuværende demokrati, som i høj grad har brug for fornyelse. Den magt, som befolkningen har deponeret hos de folkevalgte, sendes let og ubekymret videre til institutioner uden for vores land – lige bortset fra når folket allernådigst får mulighed for at trække i nødbremsen. Men det sker sjældent, og derfor er der sket massiv suverænitetsafgivelse bl.a. via diverse EU-traktater. Folketinget behandler hovedsageligt love, der udspringer fra EU. Og med behandle menes underskrive, for de fleste EU-love er diktater og er ikke til diskussion.
Hvad kan Mehr Demokratie?
Hvad er det, der er så spændende ved foreningen Mehr Demokratie? Det er først og fremmest dens (grundlæggernes, medlemmernes) evne til at skabe udvikling og fornyelse af demokratiet. De kæmper for, at befolkningen får mere information, mere at skulle have sagt, større indflydelse på lovgivningen både lokalt og nationalt, mere deltagelse. Foreningen etablerer lokalgrupper, som udvikler demokratitanker, der kan implementeres i lokalområdet. De tror på folkefornuften, og at folket bliver bedre borgere ved at få mere ansvar.
Hvad har foreningen udrettet i europæisk og tysk sammenhæng? Den har dannet en kæmpe forening med over 500 tværfaglige organisationer i hele Europa, som har samlet underskrifter mod handelsaftalen med USA: TTIP. Den har udtænkt og kæmpet for at få det europæiske borgerinitiativ skrevet ind i Lissabon-traktaten, således at 1 mio. mennesker via underskrifter kunne få mulighed for at rejse en sag i Kommissionen. Da dette ikke har virket efter hensigten – der er alt for få borgerinitiativer, som bliver hørt – er de nu i gang med en revision, som de har forelagt EU-parlamentet.
I de tyske delstater har foreningen også været særdeles aktiv: I Baden-Württemberg har de arbejdet på demokratireformer via masser af møder med politikerne i delstaten. I Bayern har de optrådt som rådgivere for adskillige borgerinitiativer (hvor borgerne foreslår lovgivning til den siddende regering eller bystyre). Bayern var i øvrigt den første delstat, der kæmpede for og opnåede en reel mulighed for, at folket kan kræve folkeafstemning. Det skete i 1995, og staten ligger stadig i spidsen med over 2.600 folkeafstemninger om året på kommunalt plan. I Berlin har de arbejdet på at få bedre mulighed for med underskriftindsamling at få politikerne i tale. I Bremen har de samarbejdet med en anden organisation om forbedring af en lov om fri adgang til information. Flere oplysninger skal offentliggøres, og det er nu vedtaget inkl. klageret, hvis bystyret ikke overholder loven. Desuden er vilkårene for at få folkeafstemning forbedret, således at der skal færre underskrifter til, og flere emner kan inkluderes. I Nordrhein-Westfalen uddeler de en månedlig negativ-pris: ”Månedens Hemmelighedsholder” for manglende gennemsigtighed. I Rheinland-Pfalz har de hjulpet med at indsamle 10.000 underskrifter for direkte demokrati-reformer, som blev gennemført! Osv. osv.
Det seneste tiltag fra mehr Demokratie er en retssag anlagt ved forfatningsdomstolen i Karlsruhe. Anklagen går på, om Den europæiske Centralbank overskrider sine kompetencer med dens forsøg på at redde euroen ved at opkøbe gældstyngede landes statsobligationer – det såkaldte OMT-program. ECB’s formål er at sørge for prisstabilitet og lav inflation, ikke at finansiere lande.
Ja, der sker noget i folkelaget i Tyskland.
Tyske aktivister demonstrerer på demokratiets dag i Berlin: "Uden demokrati dør Europa" står der på banneret
Måske skal vi flytte opmærksomheden væk fra Mutti Merkel og i stedet lade os inspirere af de demokratireformer, der er på vej nedefra i Tyskland.
Måske har vi ikke ”verdens bedste demokrati”?
Charlotte Ryø
Kilde: Mehr Demokratie. Læs mere her på engelsk Læs mere her på tysk
21/2/2013 CR
Skriv et svar