Retssag om glyphosat – er det skadeligt eller ej?
Seks NGO’er fra fem EU-lande har den 2. marts sagsøgt dem, der er ansvarlige for vurderingen af glyphosat i Europa, fordi de benægter, at glyphosat forårsager cancer.
I marts 2015 blev glyphosat af International Agency for Research on Cancer kategoriseret som muligt cancerfremkaldende for mennesker (carcinogent). Men det tyske risikovurderingsinstitut, BfR, som samarbejder med EU, og EU’s eget institut EFSA, har klassificeret glyphosat som ”ikke-carcinogent”. Et EU-direktiv fra 2009 (1107/2009) forbyder aktive substanser, der kan forårsage cancer, i sprøjtemidler, men nu giver disse to institutter altså grønt lys for glyphosat.
Glyphosatprodukter er de mest udbredte ukrudtsmidler, som bruges både i madproduktionen og i parker og på kirkegårde. Det er ikke så mærkeligt, at stoffet kan findes i miljøet, i vores mad, i kroppen og for nylig også i tysk øl.
NGO’ernes sag afslører nogle alvorlige overtrædelser af de videnskabelige metoder, der er blevet brugt til at benægte kræftrisikoen i glyphosat.
“Da vi kiggede nærmere på, hvordan de to analyseinstitutter på den ene side og WHO på den anden kunne nå frem til to helt modstridende konklusioner efter at have gennemgået det same dyreforsøg, var vi målløse,” siger Angeliki Lysimachou fra Pesticide Action Network Europe.
“Det er svært at forstå, hvordan det tyske institut bare kan adoptere Monsantos påstande. Monsanto har allerede været i konflikt med loven, og det er ikke første gang, Monsanto har opgivet forkerte oplysninger,” siger Josef Unterweger, som er den advokat, der har sagsøgt Monsanto, det tyske institut og EFSA på NGO’ernes vegne.
“Fejlene i risikovurderingen af glyphosat er uacceptable, lovstridige og farlige. Så vi opfordrer medlemslandene til at forkaste forslaget om at godkende glyphosat og i stedet beskytte folkesundheden og miljøet,” siger Angeliki Lysimachou.
Source: Pesticide Action Network Europe
Skriv et svar