Kan kviksølv være medårsag til sklerose?
Af Inge-Lis Marchant, forkvinde, Foreningen mod Skadeligt Dentalmateriale (FmSD), Sandstumpvej 9, Grenaa
Debatindlæg i Jyllands-Posten, den 11. oktober 2006
I JYLLANDS-POSTEN 28/9 kan vi læse den glædelige nyhed om gennembrud i skleroseforskningen.
I sklerose bliver fedtskeden ødelagt af immunsystemet. Når fedtskeden ødelægges, kan nerveimpulser ikke længere løbe normalt gennem nerven, hvilket medfører lammelser, fremgår det af JP. Men hvad ødelægger da immunforsvaret?
Her spiller kviksølv en rolle. Kviksølv fra tandfyldninger kan være medårsag til at nedbryde immunforsvaret og dermed indirekte årsag til sklerose. Den svenske læge Birgitta Brunes, der selv har sklerose, har i sin bog "Et nyt syn på sklerose" fortalt, hvordan hun selv og mange andre i dag lever godt med sklerose.
Et af de tre punkter i Birgitta Brunes’ program er at få alt kviksølv ud af kroppen – herunder at få udskiftet amalgamfyldninger under største beskyttelse, for ikke at immunsystemet skal lide yderligere belastninger fra kviksølvdampe under udboringen. Man skal samtidig undgå at blive stresset og indtage diverse sunde madvarer og antioxidanter.
Ifølge JP 6/9 har mindst 14 ud af 1.680 tandklinikassistenter sklerose. Én af dem, der har fortalt sin historie til JP, blev tidligere stemplet som hypokonder.
Foreningen mod Skadeligt Dentalmateriale finder det beklageligt, at der ikke er mere offentlig fokus på, at kviksølv kan skade kroppen på mange forskellige måder, og at der er hjælp at hente for den enkelte.
7.500 danskere lider af sklerose. Det er kun 120 år siden, at sklerose første gang blev diagnosticeret. Det er 160 år siden, at tandlæger begyndte at anvende kviksølvamalgam til tandfyldninger.
Sidste opgørelse i 2001 brugte tandlæger i Danmark 1 ton og 200 kilo kviksølv til tandfyldninger. Der er i dag ingen grund til at anvende kviksølvamalgam i kindtænder. Det er dokumenteret, at plast er mindst lige så holdbart som nervegiften kviksølvamalgam.
Skriv et svar