Kosttilskud i forbindelse med forebyggelse og helbredelse af sygdomme
Af Henrik Dilling, biopat. psykoterapeut og forfatter, 2002
Vitamin-, mineral-, fedtsyre- og lignende kosttilskud er som ordene fortæller, tilskud til kosten. Det er altså af største betydning at indtage en rigtig god og nærende kost af økologisk/biodynamisk kvalitet. Denne kost bør sammensættes af ca. 70 % kulhydrat, 15 % protein og 15 % fedt.
Det vil sige, at energien bør komme fra grøntsager og kornprodukter (70%), fra vegetabilske og eller animalske proteinkilder (15 %) og fra fedtstoffer som økologisk, koldpresset tidselolie, olivenolie og smør (15 %).
Hvis man er en sund og rask person, er det en god ide at indtage et grundtilskud af vitaminer, mineraler og spormineraler. Selv om man tilstræber at leve sundt, er det svært at få alle de næringsstoffer, som vi har brug for gennem kosten alene. Det skyldes udpining af jorden, forurening og ikke mindst den industrielle og vor egen forarbejdning af fødevarerne.
Mange fødevareproducenter forsøger desuden at bilde forbrugerne ind, at de ikke har tid til at lave mad. De bliver så nødt til at købe fast food i forskellige mindre sunde udgaver. Enhver har tid til at lave sin egen mad. Det er udelukkende et prioriteringsspørgsmål.
I tråd med det vil jeg generelt advare mod funktionelle fødevarer, da de giver et falskt indtryk af, at man gør noget godt for sig selv, og det behøver bestemt ikke være tilfældet. Følg i stedet enkle kost-anbefalinger, som tidligere beskrevet.
Gennemsnitsdanskeren, som mener at leve sundt, er ofte i mangel på adskillige næringsstoffer, herunder selen, magnesium, B-vitaminer og essentielle fedtsyrer. Denne mangeltilstand åbner for forgiftning og gør den enkelte mere sårbar overfor alle former for stress og dermed overfor alskens vellevneds-sygdomme.
Kombineret med et for stort indtag af kaffe, tobak, alkohol og ikke livsvigtig medicin vil denne livsførelse næsten altid ende med at krop og psyke kapitulerer og reagerer med sygdom. Sygdommen kan her ses som et alarmsignal fra organismen.
I helsekostforretninger, hos materialister og i supermarkeder findes et stort udvalg af kosttilskud, og det kan være svært at vælge. Der findes flere udmærkede produkter, men desværre forhindrer den danske lovgivning os alle i fri adgang til mange næringsstoffer og produkter (læs vitaminer og mineraler samt urter) i tilstrækkelig høj dosering.
Det kan ikke betale sig at spare på kosttilskud. Køber man det billigste, som også har den laveste indholds mængde og er af dårligst kvalitet, kan man næsten ligeså godt lade være. ADT mængden (anbefalet dagligt tilskud) er i mange tilfælde latterlig lille. Spørg derfor folk, som virkelig ved noget om varerne, typisk ved de mest i helsekost forretningerne og dernæst hos materialisterne. I supermarkederne skal man ikke forvente kvalificeret vejledning om disse ting.
Hvis man er syg, er det en anden sag, så bør man bestemt gå til en kvalificeret alternativ behandler, da der her er brug for en helhedsvurdering af den enkeltes situation. Det kunne dog være en god ide at opsøge en alternativ behandler og få et check med det formål at forebygge sygdom.
Eksperterne på området er biopater, heilpraktikere, alternativt uddannede kostvejledere, læger som arbejder med orthomolekylær medicin samt kinesiologer og zoneterapeuter som specielt interesserer sig for kosttilskudsområdet.
Materialister og personer som arbejder i helsekostforretninger må ikke give vejledning til syge, men bør efter min mening samarbejde med kvalificerede behandlere. Derudover kan det jo ikke skade at sætte sig ind i emnet via bøger og seriøse artikler, det er jo trods alt ens sundhed og livskvalitet det gælder. Ansvaret for det gode helbred er ens eget og bør ikke overlades andre.
Skriv et svar