Læger giver klar besked om B.T.s misinformation om kosttilskud
Efter dagbladet B.T.s påstande om vitaminers farlighed torsdag den 1. november 2005, ønsker læger, som dagligt anbefaler næringsstoffer i form af kosttilskud, at berolige forbrugerne ved at tilbagevise denne misinformation.
B.T.s overskrifter var:
”Farligt vitaminsalg fra baglokalet” – ”Pusher pillerne fra baglokalet” – ”Læge advarer om kvalme, opkast, nerveskader og leversvigt. Man risikerer ikke kun at smide penge ud af vinduet, man risikerer også sit helbred. Det er simpelthen forkasteligt”.
Der findes i dag utallige videnskabelige undersøgelser, som viser den gavnlige virkning af vitaminer og deres ufarlighed.
B.T.s artikel den 1. november fokuserede specielt på B1- og B2-vitamin samt E- og C-vitamin.
Lægen Jerk Langers udtalelser i samme avisartikel om bivirkninger som kvalme, opkast, nerveskade og leverskade, som skulle kunne opstå som følge af indtagelsen af de nævnte vitaminer, kræver dog en mere nuanceret forklaring.
De nævnte vitaminer kan ifølge den videnskabelige litteratur ikke give helbredsskader. I øvrigt er det vitamindoseringer som normalt forekommer i Danmark, som godkendte præparater af kategorien ”stærke vitaminer og mineraler”, og de er ikke kendt for på nogen måde at kunne udløse kvalme eller opkast i de nævnte doseringer.
B1-vitamin (thiamin) anvendes i doser på op til 300 mg dagligt til behandling af alkoholikere netop for at undgå hjerne- og leverskader. Den terapeutiske dosis er opgivet til at være mellem 50 mg og 600 mg om dagen. Der er ikke nogen kendt øvre toksisk/giftig dosis af B1-vitamin i tabletform.
Man har heller ikke nået nogen toksisk grænse for B2-vitamin (riboflavin). Kroppens evne til at optage vitaminet er faktisk begrænset. Den terapeutiske dosis anses for at ligge mellem 50 mg og 600 mg dagligt.
E-vitamin er en vigtig antioxidant, der bl.a. ser ud til at have betydning ved beskyttelse mod demens (nervesystemet) og udvikling af skrumpelever ved at hindre skader fra frie ilt-radikaler. Den terapeutiske – og helt ufarlige – dosering ligger på mellem 600 mg og 900 mg (800 1.200 IE) dagligt, og absolut ikke under 300 mg, som nævnt i B.T.s artikel!
C-vitamin er også en vigtig antioxidant med utallige anvendelsesmuligheder. Det eneste Lægemiddelstyrelsen advarer om er, at doseringer på C-vitamin over 1000 mg kan give tynd mave.
Tynd mave indikerer blot, at man har fundet grænsen for, hvor meget C-vitamin, man har behov for, og syge mennesker behøver ikke at være nervøse for at få tynd mave endog ved langt højere doseringer, idet terapeutiske doseringer først begynder ved doseringer over 1 gram dagligt. Der er ikke fundet nogen øvre giftig dosis ved C-vitamin overhovedet.
Endvidere overdramatiserer B.T. i forbindelse med en såkaldt overskridelse af mængden af de maksimalt tilladte doseringer per ADT for vitaminer i Danmark i et specifikt multivitaminprodukt (V2000).
De maksimalt tilladte doseringer for vitaminer i Danmark ligger kun en anelse højere end gældende ADT, som er en forkortelse for Anbefalet Daglig Tilførsel, der er den mængde som det ANBEFALES mennesker at indtage som en daglig minimumsdosering for ikke at komme i underskud af vitaminerne og udvikle alvorlige mangelsygdomme.
Sådanne ADT-mængder må naturligvis gerne – og bør faktisk, især hvis man spiser uvarieret eller næringsfattig mad, er stresset, syg eller forgiftet – overskrides.
Eksempelvis er ADT for D-vitamin kun sat til 5 mikrogram dagligt, hvilket svarer til 200 internationale enheder (IE). En halv times solbadning i Spanien om sommeren vil dog via hudens produktion give 15.000 IE D-vitamin, så hvis doseringer over ADT var farlige, skulle befolkningen slet ikke kunne tåle at blive udsat for sol overhovedet.
B.T.s artikel resulterer desværre i:
1. Unødigt at skræmme forbrugerne i forhold til kosttilskuds anvendelighed og sikkerhed.
2. At mistænkeliggøre helsekostforretninger og kosttilskuds-leverandører, der blot tilvejebringer forbrugerne de kosttilskud, som de ønsker at købe.
Med mindre nogen nu protesterer, vil kosttilskud, der ikke er registreret som ”naturlægemidler” eller ”stærke vitamin- og mineralpræparater” på Fødevarestyrelsens foranledning desværre kunne udgå fra det danske marked pr. 1. januar 2006, ligesom det fra samme dato kan blive ulovligt at forhandlere i skrift eller tale fortæller om kosttilskuds sundhedsmæssige virkninger. Dette er præparater som i årevis har været solgt i USA og Europa, med stor gavn for mange millioner købere.
Videnskabelig reference:
Vitamin and Mineral Safety 2 edition, John N. Hathcock, Ph.D. Council for Responsible Nutrition.
Dansk Selskab for Orthomolekylær medicin (DSOM)
ved sekretær Irene Hage, læge den 17. november 2005
(Dette brev kan kopieres og uddeles til personer, som ønsker nuanceret information.)
Skriv et svar