Lækket TTIP-udkast for kemikaliesektoren afslører et giftigt partnerskab
Et lækket dokument fra TTIP-forhandlingerne fra august 2014 bekræfter, at forhandlingerne fortsætter med at favorisere virksomhedernes interesser frem for at beskytte miljøet.
Teksten viser, at EU’s forslag nøje følger den kemiske industris dagsorden for TTIP, hvor man prøver at forhindre mere kontrol med giftige kemikalier på begge sider af Atlanten. En analyse af den lækkede tekst blev offentliggjort i dag,1. okt. 2014, af Center for International Environmental Law (CIEL), ClientEarth, og Natural Resources Defense Council (NRDC).
Civilsamfundsgrupper fra USA og EU har gentagne gange givet udtryk for dyb bekymring over farerne ved TTIP. Over 110 sundheds- og miljøforeninger i EU og USA protesterer mod at kemi skal ind i TTIP. (I Danmark støttet af Det økologiske Råd og Danmarks Naturfredningsforening.) Forhandlerne fortsætter med at nedtone de alvorlige bekymringer, som kommer fra civilsamfundet, og den amerikanske kemiske industri og amerikanske regering viser ingen tegn på accept af den generelt mere beskyttende tilgang i EU til kemikalieregulering.
Vito Buonsante fra ClientEarth udtaler: "EU giver USA mulighed for at blokere ethvert initiativ til at beskytte EU-borgerne og miljøet mod trusler fra giftige kemikalier. TTIP kan ødelægge alle fremskridt, der er gjort i EU, hvor forsigtighedsprincippet har været benyttet i forbindelse med kemikalier."
Den lækkede tekst til afsnittet om kemikalier fortæller om omfattende høringer og andre besværligheder, som vil give den kemiske industri mulighed for at forsinke udkast til regler og love.
"EU’s stærkere, mere forebyggende og beskyttende foranstaltninger for kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer og nanomaterialer angribes af de amerikanske forhandlere og den kemiske industri som handelsbarrierer," siger Baskut Tuncak fra CIEL. "EU har selv bragt disse områder med ind i TTIP uden krav om, at USA hæver sine standarder. Dette er en alvorlig indrømmelse til USA og industrien."
(CIEL er en forening, der arbejder på at styrke og anvende folkeretten og institutioner til at beskytte miljøet, fremme menneskers sundhed og sikre et retfærdigt og bæredygtigt samfund.)
Forskere har fundet 300 kemikalier i navlestrengen
Der er i dag over 80.000 kemikalier i brug i USA og over 100.000 i Europa. På 50 år har der været en 2000 pct. stigning af kemikalier til markedet
I USA skal en virksomhed ikke bevise, at et nyt giftstof er sikkert, før det kommer på markedet. Det er i princippet ufarligt, indtil det modsatte er bevist. EPA (USA’s miljøstyrelse) står for kontrol af giftstoffer i USA, men retssager tabes, fordi det ikke er bevist, at stoffet er farligt.
ACC er en amerikansk brancheforening for amerikanske kemikoncerner. Den bruger 52 mio. dollar på lobbyarbejde om året til støtte for kemiindustrien.
EU har man med en kemilovgivning ved navn REACH fra 2007 forsøgt at pålægge producenterne at bevise et stofs uskadelighed, før det må anvendes – det såkaldte forsigtighedsprincip: Stoffet er farligt, indtil det modsatte er bevist. Virksomheden skal kunne godtgøre, at stoffet ikke er farligt. Det er en helt anden tilgang end i USA, hvor man går ud fra som givet, at et stof er ufarligt. Her skal bevisbyrden altså løftes af "den lille mand", den skadelidte eller en forbrugerorganisation, som typisk ikke har midler til at gå op mod store virksomheder i dyre retssager.
Virksomheder bruger bestemte taktikker i bestræbelsen på at bevare et giftstof på markedet
En af de mest anvendte taktikker til at fstholde markedet er opfundet i sidste århundrede af tobaksindustrien. Man starter med 1) og bevæger sig så langsomt som muligt mod 5)
Virksomheden "udtaler":
1) Det er ikke farligt
2) Det er ikke farligt, fordi…(henvisning til ”forskning”, ”evidens”)
3) Det er farligt, men det er under kontrol
4) Det er ufarligt, fordi det bruges i små doser
5) Ja, det er farligt, men det er ikke vores skyld (”vi følger blot lovgivningen”).
Samtidig finansieres ”uvildige” undersøgelser, som er totalt styrede, og der hyres PR-firmaer, der laver så meget ”støj” på linjen, at faren ”forsvinder”.
Kilde: http://thehumanexperimentmovie.com/
Man kan se trailer her. Selve filmen blev vist i DR i 2014.
Mere om EU’s kemilovgivning: http://notat.dk/alle-magasiner/2009/kontrol-med-kemikalier
Skriv et svar