N-Acetyl-Cystein, eller NAC, er afgørende for produktionen af det, der måske er kroppens vigtigste antioxidant, og er for nylig blevet genopdaget for sin evne til at hjælpe med at beskytte lever og celler samt støtte sund insulinsekretion, åndedræts- og immunsundhed, især når den er udfordret.
Hvad er glutathion?
Glutathion er en kraftig antioxidant, der består af tre aminosyrer – cystin, glycin og glutamat. Den er kendt som “hovedantioxidanten” og er den mest rigelige antioxidant, der produceres i kroppen, og den findes i alle celler. En af glutathionets vigtigste roller er at holde alle de andre antioxidanter, såsom C-vitamin og CoQ10, på plads og yde deres bedste. Glutathionets primære opgave er at hjælpe med at beskytte kroppen mod skader fra frie radikaler, affaldsstoffer og potentielt skadelige stoffer. Det er et af de vigtigste værktøjer i din krops afgiftende arsenal og er afgørende for din levers velbefindende.
Men det er ikke det hele… Hjerne, lunger, led, hud, øjne og alle kroppens systemer har brug for glutathion for at fungere korrekt. Det er et “must” for dit immunsystem, da dine immunceller fungerer bedst, når de har et fint afbalanceret niveau af glutathion. Undersøgelser viser, at glutathion fremmer T-cellens funktion, og optimale glutathionniveauer ses normalt hos raske mennesker.
Når man bliver ældre, falder kroppens evne til at producere glutathion. Og mange stoffer kan fremskynde dens ødelæggelse, f.eks. alkohol, stoffer og miljøforurenende stoffer. Når dine celler løber tør for glutathion, dør de. Når niveauet er lavt, mister cellerne deres evne til at reparere sig selv og producere de antioxidanter, som dit velbefindende afhænger af.
Hvordan glutathion påvirker helbred og levetid
Forskere har opdaget, at niveauet af glutathion kan bestemme, hvor godt kroppen reagerer, når man bliver syg. Hvis man har et lavt niveau af glutathion, kan man være mere tilbøjelig til at blive indlagt på hospitalet eller endda dø, sammenlignet med en person med et højere niveau. Faktisk mener forskere i lang levetid nu, at glutathion spiller en afgørende rolle for levetid. Niveauet af glutathion i cellerne kan faktisk forudsige, hvor længe man lever. Hvorfor? Glutathion hjælper med at holde alle de andre antioxidanter i top, så et lavere niveau af glutathion kan betyde et mindre robust og ringere antioxidantforsvar generelt.
Husk, at din krop – især din lever – er afhængig af antioxidanter for at bevare sunde celler og væv. Mangel på antioxidanter kan føre til oxidative skader fra reaktive iltarter (ROS). Oxidativ stress opstår, når man har en ubalance mellem den øgede produktion af ROS og en mangel på antioxidantforsvar til at reparere oxidative skader på celler, væv og organer. Dårligt antioxidantforsvar fører til ældning af celler og kronisk sygdom. For at se ungdommelig ud og føle sig bedst tilpas skal man have tilstrækkelig antioxidantkraft. At have optimale niveauer af “hovedantioxidanten” glutathion er som at have en forsikring, idet man ved, at man har nok antioxidanter til at opfylde kroppens behov.
Hvad er risikoen for lave glutathionniveauer?
Hvem er mest udsat for risiko for at have lavere niveauer af glutathion? Vi ved allerede, at ældre mennesker har lavere niveauer, simpelthen fordi deres krops naturlige produktion af glutathion er blevet langsommere. Nogle mænd er også mere tilbøjelige til at have lave niveauer, og det samme gælder rygere og storrygere.
Undersøgelser viser, at de, der har komorbiditeter [flere samtidige sygdomme], også har større risiko for lave niveauer af glutathion. Det omfatter alle med stofskifte- og vægtproblemer samt personer med blodsukkerproblemer. Hvorfor det? Glutathion påvirker udtrykket af ens gener, herunder dem, der spiller en rolle i glukosemetabolisme og insulinsekretion.
Og her er et andet interessant fund… Glutathionniveauet synes at være relateret til D-vitaminniveau. Når D-vitaminniveauet i blodet er lavt, er det sandsynligt, at glutathionniveauet også er lavt. Undersøgelser viser, at et lavt niveau af D-vitamin kan bringe ens helbred alvorligt i fare, især den cellulære, immunforsvarsmæssige og metaboliske sundhed.
Så hvis du tager et D-vitamintilskud for at øge dit D-vitaminniveau eller får tilstrækkelig sol (det er meget svært på den nordlige halvkugle), skal du have nok glutathion til, at din krop kan omdanne D-vitamin. Det er dog ikke sikkert, at det er så let at øge glutathionniveauet, som det lyder…
Den bedste måde at hæve dit glutathionniveau på
Man kan øge sit glutathionniveau ved hjælp af mad, kosttilskud og motion. Fødevarer og næringsstoffer som broccoli, grøn te, curcumin, rosmarin og marietidsel har en positiv indvirkning på glutathionproduktionen.
En undersøgelse med 80 sunde, stillesiddende voksne viste, at aerob træning i kombination med kredsløbsvægttræning havde den største effekt på glutathion-antioxidantsystemet. Visse kosttilskud kan også hjælpe.
Selv om et glutathiontilskud kan virke som det indlysende bedste valg, er det ikke tilfældet. Da oral glutathion består af tre aminosyrer, bliver det hurtigt nedbrudt i maven af fordøjelsesenzymer. Selv hvis man kunne optage det intakt, kan det ikke anbefales at tage oral glutathion, da det kan forstyrre kroppens evne til at producere det naturligt.
I stedet for at tage et ineffektivt glutathiontilskud, så giv kroppen råmaterialerne til at lave sin egen glutathion. Det giver kroppen mulighed for kun at producere den mængde, den har brug for.
Det er bedre at producere glutathion naturligt med N-acetylcystein eller NAC, et derivat af cystein og en forløber for glutathion.
Brugen af NAC er støttet af årtiers videnskabelig forskning, der viser dets værdifulde rolle i at øge glutathionniveauet. For eksempel viste en undersøgelse, at tilskud med NAC i 30 dage hjalp med at genoprette basis-glutathionkoncentrationen hos personer med lavt glutathionniveau.
Det virker sådan her: Når din krop fremstiller glutathion, er cystein en “mængdebegrænsende aminosyre”. Det betyder, at cystein har tendens til at være tilgængelig i lavere mængder end de to andre aminosyrer, der danner glutathion. Når man tager NAC, øger man sine cysteinniveauer, hvilket giver kroppen mere af det råmateriale, den har brug for til at danne par med glycin og glutamin for at lave glutathion.
Otte andre måder, hvorpå NAC støtter sundheden
NAC forsyner dine celler med glutathion, og dermed bevarer de deres evne til at beskytte sig selv mod frie radikaler og ROS-skader, især når man bliver ældre. Forskere har dog fundet ud af, at NAC gør mere end blot at genopbygge glutathion i cellerne. NAC er en kraftfuld antioxidant i sig selv, der giver potentielle fordele på disse yderligere områder:
- Understøtter et normalt inflammatorisk respons ved hjælp af sin indflydelse på gener, der er involveret i kroppens inflammatoriske respons
- Understøtter normal sund insulinfølsomhed og metabolisk sundhed
- Understøtter respiratorisk sundhed, især lunger og luftveje
- Beskytter væv og celler mod virkningerne af oxidativ stress fra træning
- Understøtter normal sund cellevækst og -udvikling
- Understøtter sund mitokondriefunktion
- Giver værdifuld støtte til lever og nyrer
- Fremmer et positivt humør og kognition gennem sin indvirkning på neurotransmitterniveauerne i hjernen
Hvorfor din lever kan have brug for ekstra støtte
For år tilbage klarede en sund persons lever sig fint uden støtte, men i dag lever vi i en anden verden. Vores lever står over for udfordringer, som mennesker aldrig har stået over for før.
Leveren, som er kroppens største indre organ, er ansvarlig for at fjerne giftstoffer og skadelige stoffer i ens mad og miljø, herunder både vand og luft.
Jo mere forurenet din kost og dit miljø er, jo hårdere skal din lever arbejde.
Ud over den primære rolle, som er at beskytte kroppen mod skadelige stoffer, spiller leveren også andre vigtige roller.
Når den er sund, kan den:
– Producere galde, som hjælper med at transportere affaldsstoffer væk og nedbryde fedt.
– Hjælpe med at regulere niveauet af sukker, protein og fedt, der kommer ind i blodet.
– Rense blodet for stoffer, alkohol og andre potentielt skadelige stoffer.
– Neutralisere meget reaktive iltmolekyler eller frie radikaler.
– Forarbejde næringsstoffer, der absorberes af tarmene under fordøjelsen.
– Producere kolesterol, proteiner og koagulationsfaktorer for få blodet til at størkne.
– Regulere mange af dine hormoner.
Når leveren støder på skadelige stoffer, nedbryder den dem og sender biprodukterne et af to steder hen – enten kommer de ind i blodet og bliver fjernet af nyrerne, eller også kommer de i galden og bliver sendt ud gennem tarmene.
Når leveren er sund, kører alle disse funktioner som et urværk uden megen støtte fra din side. Men i dagens stærkt forurenede miljø skal din lever håndtere en hidtil uset belastning af toksiner, hvilket udgør mange potentielle trusler mod dens velbefindende.
Din voksende livvidde kan være et tegn på, at din lever er under belastning
Overraskende ny forskning tyder på, at din lever kan ældes hurtigere end resten af kroppen, hvis du har for meget rundt om taljen. Forskere har opdaget, at for hver 10 enheders stigning i body mass index, eller BMI, vokser leverens fysiologiske alder med 3,3 år.
Lad os omsætte det til rigtige tal med to personer, en med normalvægt og en med overvægt.
Lad os antage, at en voksen på 1,80 meter vejer 65 kg og har et BMI på 20. En anden voksen med samme højde og alder vejer 115 kg og har et BMI på 35. Selv om de er lige gamle, er leveren hos den overvægtige voksne sandsynligvis fem år ældre end leveren hos den normalvægtige person.
Hvad nu, hvis den anden person besluttede sig for at få foretaget en operation for hurtigt at tabe sig?
Leverens alder ændres ikke
For at forynge sin lever skulle vedkommende foretage livsstilsændringer for at begynde processen med at revitalisere sin lever og beskytte den mod fremtidige trusler. Du gætter måske på, at din levers værste fjende er alkohol. Og selv om det er sandt, at alkohol er skadeligt for leveren, er der et andet stof, der er lige så skadeligt – og langt mere udbredt. Det findes i næsten alle forarbejdede fødevarer, ofte skjult for vores øjne.
Fruktose forårsager mere skade på din krop end nogen anden type sukker og er særlig hård ved din lever. Al fruktose transporteres til leveren, hvor den skal nedbrydes, mens glukose (almindeligt sukker) kun skal nedbrydes delvist, før den kan udnyttes.
Hvad værre er, fruktose omsættes direkte til fedt, der lagres i leveren samt andre indre organer som kropsfedt, hvilket fører til funktionsfejl i mitokondrierne. Det producerer også giftige metabolitter og frie superoxidradikaler, når det omsættes, hvilket kan føre til betændelse i leveren.
Dit hjem påvirker også leveren. Kemikalier som f.eks. ftalater og BPA/BPS, flammehæmmere og formaldehyd, der findes i møbler, gulvbelægninger, byggematerialer, duftende plejeprodukter og selv indkøbskvitteringer, er giftige for leveren. Når den slags forurenende stoffer kommer ind i kroppen gennem huden eller lungerne – eller fra mad og drikkevarer, som du indtager fra plastikbeholdere – ender de i blodbanen, hvor det bliver din levers opgave at behandle og fjerne dem.
7 enkle måder at støtte din lever på
Din lever er ansvarlig for mange opgaver. Fra at rense blodet for giftstoffer til at opbygge essentielle proteiner, der holder kroppen sund, til at nedbryde komplekse fødevaremolekyler – din lever er altid på arbejde. Der er en række proaktive skridt, du kan tage for at hjælpe med at beskytte og støtte din lever:
- Opnå og fasthold din idealvægt.
- Begræns dit indtag af fruktose fra alle kilder til 15-25 gram om dagen. Det betyder, at du skal undgå frugtsaft, tørret frugt og sødemidler i fødevarer samt begrænse dit indtag af sukkerholdige frugter som vindruer, pærer, mango og vandmelon.
- Undgå eller minimer kontakt med giftige kemikalier, som pesticider, rengøringsmidler, maling og opløsningsmidler.
- Begræns alkoholforbruget, og undgå helt, hvis du tager paracetamol.
- Minimer eller undgå brugen af potentielt skadeligt paracetamol (sørg for at tjekke etiketterne, da det findes i mange håndkøbsprodukter).
- Køb produkter indpakket i papir eller pakket i glasbeholdere, og undgå så vidt muligt brug af plastik, herunder plastikfolie.
- Tilføj leverbeskyttende fødevarer til din kost, såsom fermenterede grøntsager, mørke bladgrøntsager og korsblomstrede grøntsager, “rene” havgrøntsager, spirer, artiskokker, hvidløg og løg, avocadoer, bær, valleproteinpulver fra græsfodrede køer, økologiske æg fra græsfodrede høns og græsfodret kød.
Ud over disse daglige foranstaltninger baseret på sund fornuft er der en anden enkel måde at hjælpe med at støtte sin leverfunktion på.
Stærk tredelt støtte til optimal leverfunktion
Tre ekstraordinære ingredienser skiller sig ud for deres evne til at yde kraftig støtte til sund leverfunktion: NAC, marietidsel og økologiske broccolispirer. Lad os tage et nærmere kig på de resterende to ingredienser: marietidsel og økologiske broccolispirer.
Marietidsel har været værdsat i over 2.000 år for sine leverstøttende egenskaber samt støtte til nyrer og galdeblære. Den gamle græske læge, Dioscorides (40-90 e.Kr.), anbefalede marietidsel til at støtte helbredet. Det samme gjorde Hildegard von Bingen, den berømte tyske nonne og urteforsker fra det 12. århundrede.
Når bladene på marietidselplanten knuses, frigives der en mælkesaft – deraf navnet (milk thistle på engelsk). Marietidsel er en fremragende kilde til den antioxidante forbindelse silymarin, dens primære aktive komponent. Silymarin hjælper med at beskytte leveren og fremmer en sund leverfunktion ved at:
– Fremme et sundt, normalt inflammatorisk respons i cellerne gennem sin virkning på genudtrykket.
– Øger glutathion og hjælper med at forhindre dets udtømning i leveren.
– Minimere leverskader fra miljøgifte, stoffer og alkohol.
– Aktivere AMPK, den “metaboliske hovedkontakt” inde i cellerne, som hjælper med at regulere stofskiftet og energihomeostasen.
– Hæmmer overaktivering af mTOR-vejen for at fremme sunde celler og væv.
Silymarin, der udvindes fra frøene af marietidselplanten, består af tre flavonoider – silibininin, silidianin og silicristin – som alle kan hjælpe med at reparere leverceller, der er blevet beskadiget af miljøforurenende stoffer, alkohol og fruktose.
Hvordan broccolispirer hjælper med at beskytte leveren mod stress og belastning
Glucoraphanin er en forløber for sulforafan, et potent leverunderstøttende fytokemikalie, der findes i almindelig økologisk broccoli – den mest kendte kilde til sulforafan. Fytokemikalier er bioaktive næringskemikalier, der produceres af planter. Mens moden broccoli indeholder mest glucoraphanin af alle grøntsager, kan friske, unge broccolispirer – dyrket af økologiske broccolifrø – indeholde op til 100 gange så meget glucoraphanin som moden broccoli.
Når dyr i undersøgelser tyggede eller slugte grøntsager, der indeholdt glucoraphanin, satte den resulterende sulforafan gang i kroppens affaldssystem. Forskerne ønskede at se, hvordan disse stoffer ville virke på mennesker, så de rejste til en af de mest industrialiserede og forurenede regioner i Kina for at afprøve deres teori.
De rekrutterede i alt 291 mænd og kvinder, der boede i et landbrugssamfund på landet i Jiangsu-provinsen i Kina ca. 80 km nord for Shanghai og indledte deres 12 ugers forsøg. Behandlingsgruppen fik en halv kop af en drik fremstillet af broccolispirepulver, der indeholder glucoraphanin og sulforafan, kombineret med steriliseret vand, ananas og limesaft. Der blev taget urin- og blodprøver i løbet af forsøget for at måle indåndede luftforurenende stoffer.
Resultaterne var forbløffende… Udskillelsen af et almindeligt og potentielt farligt luftforurenende stof steg allerede den første dag i broccolispiregruppen med hele 61 %. Den øgede udskillelse fortsatte i hele 12-ugers perioden.
Forskerne konkluderede, at sulforafanen i spirepulveret måske på en eller anden måde signalerer til cellerne, at de skal tilpasse sig til og overleve en lang række miljøforurenende stoffer, herunder dem i vand og mad. Denne undersøgelse, sammen med mange andre, viser værdien af økologisk broccolispirepulver til at støtte leveren i dens store arbejde med afgiftning.
Leveren arbejder konstant hårdt for at beskytte kroppen mod virkningerne af miljøforurenende stoffer, kemikalier og giftstoffer af enhver art. Samtidig skal den nedbryde den mad, vi spiser, for at udnytte næringsstofferne deri – alt sammen for at opnå et optimalt helbred. I vores moderne verden med dens kemiske og luftbårne forurenende stoffer og hårde fødevareforarbejdningsmetoder skal din lever arbejde hårdere end nogensinde før i menneskets historie. Og det er blevet vigtigere end nogensinde at optimere din krops produktion af glutathion for at hjælpe med at få et langt og sundt liv.
Man kan få alle tre stoffer NAC, marietidsel og broccolispirer, i et kosttilskud, som man kan købe hos Dr. Mercola. Hvis du ikke vil have det fra USA, må du selv google dig frem til, hvor du kan få de tre ingredienser – enten sammen eller hver for sig. Du kan også selv købe og dyrke broccolispirer. (Se også vores artikel om broccoli og hjemmedyrkning af broccolispirer her.)
Når det drejer sig om et hårdtarbejdende organ som din lever, så giv den al den hjælp den kan få. Få fat i NAC og marietidsel og broccolispirer.
Kilde; https://products.mercolamarket.com/liver-supplement/? (som desværre ikke er tilgængelig mere.)
Oversat og redigeret af May Day september 2022
Skriv et svar