Dr. Mercola, 11. september 2022
Resumé
- Efter blot 12 ugers tilskud med sulforafan [stoffet i broccoli], som er blot en af broccolis berømte egenskaber, oplevede ældre voksne bedre kognitive funktioner
- Sulforafan hjælper også med at beskytte hjertet, katalyserer en sund balance af tarmbakterier og kan være et værktøj til vægtstyring
- Et bedre valg end kosttilskud er broccolispirer; de indeholder op til 50 gange så mange kemobeskyttende forbindelser og kan let dyrkes indendørs.
Fødevarer har en stor betydning for helbredet – både for at forebygger sygdomme og for at modvirke de negative virkninger af sygdomme og lidelser. Årtiers forskning har f.eks. afsløret den stærke virkning, som broccoli og andre korsblomstrede grøntsager (blomkål, grønkål, rosenkål, rød spidskål, pak choi osv.) har på flere almindelige sundhedsproblemer. Forskning(1) har vist, at sulforafan er berømt for at kunne forbedre kognitive funktioner og humør hos ældre voksne.
Broccoli har årtiers forskning bag sig, der viser, at det er en værdifuld sundhedsfremmende fødevare. Flere forbindelser har vist positive virkninger på sundheden, men en af de mest undersøgte er sulforafan, som måske er bedst kendt for sine kræftbekæmpende egenskaber.
Undersøgelser har f.eks. vist, at sulforafan understøtter normal cellefunktion og celledeling og samtidig udløser apoptose [celledød] i tarmkræft (2), leverkræft (3), prostatakræft (4), brystkræft (5, 7) og tobaksinduceret lungekræft (6).
Sulforafan øger også enzymer i leveren (8), som hjælper med at ødelægge kræftfremkaldende kemikalier fra miljøet. Stoffet er endda blevet kaldt “et af de mest kraftfulde anti-karcinogener, der findes i fødevarer.” (9)
Forskning har også vist, at det øger afgiftningen af miljøgifte (10), hjælper med at forebygge og behandle forhøjet blodtryk (11), hjertesygdomme, Alzheimers sygdom (12), autisme (13) og endda skizofreni (14).
Ældre voksne oplever bedre kognitiv funktion og humør
En japansk undersøgelse (15) blev offentliggjort i Frontiers i Aging Neuroscience. Forskerne anvendte 12 ugers tilskud og fandt, at deltagerne oplevede større behandlingshastighed og mindre dårligt humør sammenlignet med den gruppe, der fik placebo.
Forskerne startede med præmissen fra tidligere undersøgelser, der viste, at sulforafan med kognitiv træning havde en positiv effekt på den kognitive funktion. De prøvede at undersøge, om indtagelse af sulforafan kunne forbedre den kognitive præstation og humøret hos ældre voksne.
De brugte et 12-ugers, dobbeltblindet, randomiseret, kontrolleret forsøg, hvor 144 voksne – 73 mænd og 71 kvinder – med en gennemsnitsalder på 66,82 år enten kom i en placebogruppe eller en gruppe, der fik sulforafantilskud.
Sulforafangruppen fik 30 mg glucoraphanin dagligt, som omdannes til sulforafan i kroppen. Forskerne målte kognitive funktioner, humørtilstande og biomarkører i serum og urin ved begyndelsen og ved afslutningen af forsøget. Denne gruppe viste en forbedring af den kognitive behandlingshastighed og en reduktion i negativt humør.
Sulforafans virkning på hjerte, utæt tarm og fedme
Forskningsdata har vist, at sulforafan kan bidrage til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme (18) og reducere højt blodtryk i et dyreforsøg.(19) En anden dyreundersøgelse (22,23) viste endnu en fordel ved broccoli – en sund tarm. Forskere fra Penn State viste, at broccoli kan hjælpe til behandling af colitis og lækage i tarmene, da de opdagede, at broccoli indeholder et stof kaldet indolocarbazol (ICZ). Det hjælper med at katalysere en sund balance af bakterier samt støtter immunsystemet.
Forskerne skiftede 15 % af dyrenes kost ud med rå broccoli (24), hvilket svarer til ca. 3,5 kopper broccoli om dagen for et menneske. Det er ganske meget broccoli, men forskerne siger, at man kan få en tilsvarende mængde fra en kop rosenkål, da de indeholder tre gange så meget ICZ som broccoli.
Dyreforsøg (25,26) har også antydet, at sulforafan kan bruges til vægtkontrol. Mus, der fik en fedtholdig kost med sulforafan, tog 15 % langsommere på i vægt end mus, der fik den samme kost uden sulforafantilskud.
De fik også 20 % mindre visceralt (indre organ-) fedt. Dette fedt samler sig omkring dine indre organer og er særligt farligt for helbredet. Forskerne mener, at to forskellige mekanismer lå bag resultaterne (27):
- Sulforafan viste sig at fremskynde bruningen af vævet. Brunt fedt er en gavnlig type kropsfedt, der hjælper med at holde en slank. Det er en varmeproducerende fedttype, der forbrænder energi i stedet for at lagre den.
- Sulforafan nedsatte også tarmbakterier i Desulfobivrionaceae-familien. Disse bakterier er kendt for at producere toksiner, der bidrager til fedme.
Spirer, der er nemme at dyrke, er en koncentreret form for næringsstoffer
Det er min erfaring, at det altid er bedre at få sine næringsstoffer fra fødevarer end fra kosttilskud, når det er muligt. Der er dog tidspunkter, hvor det er upraktisk eller næsten umuligt at opnå en terapeutisk dosis fra fødevarer alene. Du kan få betydningsfulde mængder af sulforafan og DIM [diindolylmethane, plantestof i kålgrønsagerne, kan købes som kosttilskud] ved at spise broccoli, men det kan være svært at spise konsekvent nok til at nå en terapeutisk dosis.
Et bedre valg end et kosttilskud er broccolispirer, som er langt mere potente end hel broccoli og reducerer mængden, der skal indtages. Ifølge afdøde Dr. Paul Talalay (28), daværende professor i farmakologi ved Johns Hopkins og forsker, der lancerede området kemobeskyttelse (29):
“Tre dage gamle broccolispirer indeholder konsekvent 20 til 50 gange så mange kemobeskyttende forbindelser som i modne broccolihoveder, og de kan være et simpelt, diætmæssigt middel til kemisk at reducere kræftrisiko.”
Man kan have en forsyning klar af kræftbekæmpende næringsstoffer ved at dyrke spirer derhjemme. Det er ret nemt, det kan gøres indendørs og kræver ikke meget plads. Selv om spirer er små, er de fyldt med enzymer, vitaminer, mineraler og antioxidanter, der beskytter mod skader fra frie radikaler. Jeg dyrker dem i pottejord i en underskål. De kan høstes efter en uge, og 500 g frø vil give over 5 kg spirer. Spirer kan tilsættes salater, sandwiches eller grøntsagsjuice eller smoothies.
Man kan øge fordelene ved sulforafan i broccoli og andre korsblomstrede grøntsager ved at kombinere dem med en myrosinase-holdig fødevare. (30) Det er fx kinaradise, rucola og sennepsfrø (31), der indeholder et enzym, der omdanner glucorafinin til sulforafan.
Ideelt set bør broccoli dampes i højst fire minutter for at øge det tilgængelige indhold af sulforafan. Det eliminerer et varmefølsomt protein, der inaktiverer sulforaphan (32), mens myrosinasen i broccoli bevares. Uden myrosinase kan din krop ikke optage sulforafan.
Hvis du vælger at koge broccolien, skal du ikke blanchere den i mere end 30 sekunder og derefter straks lægge den i koldt vand for at stoppe kogeprocessen. Hvis du foretrækker råkost, får du mest sulforafan og næringsstoffer fra broccolispirer frem for moden broccoli.
Kilder og referencer
- 1, 15 Frontiers in Aging Neuroscience, 2022; doi.org/10.3389/fnagi.2022.929628
- 2 Cancer Research, 2000:60(5)
- 3 Journal of Nutrition, 2016;146(3)
- 4 Science Direct 2012;1823(8)
- 5, 7 Clinical Cancer Research, 2010; 16(9)
- 6 Cancer Research, 2005; 65(18)
- 8, 9, 32 Science Daily, April 5, 2005
- 10 Cancer Prevention Research 2014; 7(8)
- 11, 19 American Journal of Hypertension, 2012;25(2)
- 12 Molecular Nutrition and Food Research, 2018; 62(12)
- 13 PNAS 2014; 111(43)
- 14 Neuroscience News May 8, 2019
- 16 Nutra-Ingredients USA, August 16, 2022, Health Benefits
- 17 Frontiers in Aging Neuroscience, 2022; doi.org/10.3389/fnagi.2022.929628 Concl 50% DTP
- 18 Journal of Medicinal Food, 2019;22(2)
- 20 Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2009;57(12)
- 21 Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2015;407580
- 22 Science Daily, October 12, 2017
- 23 Journal of Functional Foods, 2017; 37
- 24 Science Daily, October 12, 2017, para 8 and 9
- 25 Diabetes, 2017;66(5)
- 26, 27 Science Daily, March 7, 2017
- 28 Hub, Johns Hopkins University, March 14, 2019
- 29 Science Daily, September 19, 1997
- 30 Science Daily, September 13, 2011
- 31 Food Chemistry, 2013; 138(2-3)
Kilde https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2022/09/12/broccoli-sprouts-sulforaphane.aspx?
Oversat og redigeret af May Day September 2022
rene
Jeg er bare SÅ glad for, at jeg er May Day medlem. Artiklerne er så gode, saglige, læsbare og relevante. I fortjener så meget ros