Nogle synes at borgerne tager for mange kosttilskud
Af T. T. Mosegaard, sundhedsskribent, april 2002
Tirsdag den 9. april fik den danske befolkning at vide af DR’s TVAvis, at hvis vi tager ”for mange” kosttilskud, så kan vi blive syge og dø. Næste dag kunne man læse omtrent det samme i dagbladet Politiken. Kilden var Fødevaredirektoratets Forbruger Informations website – www.fi.dk – der advarede især de ældre, som man mente har et stigende – og ukendt – forbrug af kosttilskud.
Fødevareminister Mariann Fischer Boel har dog på Dansk Folkepartis henvendelse om eventuelle dødsfald i Danmark pga. kosttilskud svaret: ”Der er ikke registeret skadelige virkninger efter indtagelse af kosttilskud i form af vitaminer og mineraler i Danmark.”
Det er hævdet flere gange i pressen, at vitaminer og mineraler i høje doser skulle have skadelige virkninger. Læger og behandlere, der dagligt arbejder med vitaminer og mineraler i sygdomsbehandling har ikke denne erfaring. Heller ikke brugere af højdosis kosttilskud. Tværtimod er det erfaringen, at højdosis kosttilskud er både forebyggende og helbredende. Hvis man vel at mærke kan undgå for mange tablethjælpestoffer.
Overalt i Europa foregår der i øjeblikket en systematisk kriminalisering af kosttilskud, som beskyldes for enten at være overflødige eller farlige. Det skal nok ses i lyset af, at EU er i gang med at lægge sidste hånd på et meget restriktivt Kosttilskudsdirektiv, som på længere sigt vil overrække kontrollen af Europas højdosis kosttilskud på et sølvfad til medicinalbranchen.
Op mod 300 vitamin- og mineralsubstanser vil blive forbudt i EU, og de lavere maksimumgrænser for doseringer af ingredienser i vitaminpræparater vil komme til at betyde, at vi kommer til at købe flere piller for at nå den samme dosis – og at vi derved vil skulle indtage flere tablethjælpestoffer.
Meningen ser på længere sigt således ud: De mindre kosttilskud skal vi købe via funktionelle fødevarer og højdosis-kosttilskud, dem skal vi have på recept hos lægen.
Da Danmark er det land i Europa der har den mest restriktive kosttilskudslovgivning i EU, kan fx ikke i Danmark få de samme store doser som i England, Sverige og Holland. Nu vil EU ”harmonisere”, så alle i de europæiske lande får en middelmådig kosttilskudslovgivning.
Vi kan ikke læse på vitaminpillerne etiketter, hvad de er godt for, for man må ikke i Danmark ”anprise” et kosttilskuds virkning. Men alligevel er danskernes forbrug af kosttilskud stigende.
I ti år har vi fået at vide, at kosttilskud ingen virkning har. Nu får vi at vide, at deres virkning er for stor. Arne Astrup, der er formand for det statslige Ernæringsråd, har længe udtalt sig uhyre negativt mod kosttilskud. Gerne uden nogen reel dokumentation bag sine påstande.
Kosttilskud kan først og fremmest forebygge og forhindre næringsstofmangler, så vi ikke bliver alvorligt syge. De kan være absolut nødvendige for mange duft- og kemikaliefølsomme (kemisk intolerante) og kan forebygge mange alvorlige lidelser og sygdomme.
Flere og flere tager kosttilskud og naturlægemidler både i Danmark og i de øvrige europæiske lande. Som det er nu, indtager op mod 60 % af den danske befolkning kosttilskud og naturlægemidler, og omkring 12 % af brugerne anvender naturlægemidler i behandlingsøjemed ‘for at forebygge, lindre eller behandle sygdom’.
Kosttilskud er en stigende konkurrent til de medicinske lægemidler, der er årsag til medicinforgiftninger og død. Det er der dokumentation for på May Day’s website.
Kosttilskud? Dem er der ingen der dør af. Heller ikke Danmark!
Hvorfor skal de så kriminaliseres? Svaret er enkelt: Fordi de virker!
Skriv et svar