Ny viden og forskning om betacaroten
-
The Alpha-Tocopherol, Betacaroten Cancer Prevention Study (kaldet ATBC) samt
-
The Beta Carotene and Retinol Efficacy Trial (kaldet CARET)
ATBC-forsøgets resultater
-
Af de 876 nye tilfælde af lungekræft sås ingen reduktion af lungekræft hos de, der kun fik E-vitamin.
-
Af de der fik kræft og tog betacaroten sås en 18% stigning af lungekræft.
-
Hos de der både fik betacaroten og E-vitamin sås hverken en forøgelse eller en nedgang i antallet af forekomsten af lungekræft.
-
Ud over disse fund viste undersøgelsen andre interessante resultater: Mænd der fik tilskud af E-vitamin, havde 34% færre tilfælde af prostatakræft og 16% færre tilfælde af tyktarmskræft. I undersøgelsen viste det sig også at rygere der indtog betacaroten havde mindre risiko for at få en hjerneblødning. (Dietary intake of betacarotene inversely associated with the risk of cerebral infarction, Stroke, 2000; 31:2301-2306). Disse gode resultater er ikke kendt, da de ikke er blevet nævnt i samme omfang som de negative i medierne.
-
I samtlige undersøgelser har man ikke foretaget en screening for tidlige stadier af cancer ved forsøgets start. Tilfælde af tidlig ikke-diagnosticeret cancer ville være sandsynlig i en sådan gruppe af storrygere gennem mange år.
-
Ved et forsøg, som involverer langtidsrygere, er det vigtigt at bemærke, at lungecancer er en sygdom der er 20-30 år om at udvikle sig. Forfatteren til det omdiskuterede ATBC forsøg har selv indrømmet at det er usandsynligt, at 20 mg betacaroten dagligt skulle kunne give nogen som helst beskyttelse mod lungecancer hos rygere over en periode på (kun) 6 år, og at det er muligt, at denne periode er alt for kort til at hæmme udviklingen af cancer, som er et resultat af livslang udsættelse for cigaretrøg og andre carcinogener. Teorien fra ATBC- og CARET-forsøgene om at betacaroten virker som et co-carcinogen er blevet kritiseret, da rygerne havde røget i mange år (gennemsnitligt en pakke cigaretter dagligt i ca. 36 år) før undersøgelsens start. En kræfttumors kritiske begyndelses- og udviklingsfaser, som antioxidanter har vist sig at kunne hæmme, kan allerede have været forbipasseret ved begyndelsen af disse forsøg.
-
I alle tre forsøg – ATBC, PHS og CARET – hvor rygehyppigheden var størst, stod den samlede kræftdødelighed og hyppighed i et modsat forhold til betacarotenniveauet målt i kroppen. Jo højere niveau af betacaroten, indtaget i forsøgenes begyndelsesperiode, desto lavere hyppighed af kræft. (1), (14) og (15).
-
I 1986 offentliggjorde man et forsøg i The New England Journal of Medicine, som viste, at finske personer med høje niveauer af E-vitamin og/eller betacaroten i blodet, havde langt mindre risiko for at udvikle lungecancer. I det omdiskuterede forsøg fra ATBC var personer med tilstrækkelige niveauer i blodet af E-vitamin og betacaroten blevet udelukket, hvorfor forsøgspersonerne kun var mænd med stor risiko for at udvikle lungecancer (bl.a. pga. dårlig ernæringstilstand og storrygning), hvilket desværre yderligere har forvrænget betydningen af god ernæring mht. forebyggelse af kræft.
-
De videnskabelige tidskrifter, The British Medical Journal og The American Journal of Clinical Nutrition har skrevet, at Finland er et af de værste lande i verden, man kan benytte til forsøg om cancer og ernæring, fordi det finske folk har et af verdens højeste forbrug af alkohol hos rygere, og alkohol forstyrrer netop kroppens optagelse og udnyttelse af betacaroten og E-vitamin.
-
Den finske befolkning er netop kendt for at være atypisk og derfor ikke repræsentativ i forbindelse med epidemiologiske undersøgelser af sygdom. Verdenssundheds-organisationen WHO kalder dette fænomen for "den finske faktor", som måske er genetisk betinget. Man kan derfor ikke drage brugbare generelle konklusioner ud fra en sådan befolkning.
-
Forskere har fundet en højere forekomst af øvrige former for cancer i Finland. De peger på det store radioaktive nedfald efter Tjernobyl-ulykken som en mulig forklaring på dette.
-
I mange år har forskere prøvet at forklare, hvorfor Finland har en højere forekomst af lungecancer end nabolandene, f.eks. Norge. Man mener ikke rygning alene kan forklare den store forskel, der findes.
-
Forsøg med betacaroten givet som enkeltmiddel (monoterapi) – som i ATBC- og CARET-forsøgene – er uegnede til at vise dette vitaminstofs forebyggende egenskaber. Vitaminer og mineraler må, for at være virkningsfulde, arbejde sammen i en lang række kædereaktioner. For at forstå et næringsstofs indvirkning på kroppen, må man vide, hvilke andre stoffer det i sine vekselvirkninger er afhængigt af. Man kan derfor ikke drage videnskabelige konklusioner ud fra undersøgelser, der kun er baseret på et enkelt stof. Et lignende forsøg i Kina, publiceret i The Journal of National Cancer Institut (1993;85: 1483-92) har f.eks. vist, at betacaroten gav god beskyttelse mod lungecancer blandt rygere, når der blev givet 50 mkg selen dagligt sammen med E-vitamin.
-
Forsøgspersonerne, refereret til i ATBC-undersøgelsen, med en 18% stigning i lungecancer, var i forvejen i stor risiko for at udvikle lungesygdomme, fordi de røg over en pakke cigaretter (20) om dagen, og altså var storrygere. Hos de der røg mindre end en pakke cigaretter om dagen, så man ikke den samme stigning i lungecancer.
-
I ingen af de tre nævnte undersøgelser har man benyttet naturligt betacaroten – kun syntetisk – hvilket menes at have en signifikant ringere virkning (5).
-
Blandede carotener har vist sig lovende i cancerforebyggelse (6). Der findes over 600 carotener i naturen, hvoraf ca. 50 er fundet i kosten. Andre kendte carotener er bl.a. alphacaroten, lutein, lykopen og zeaxantin. I de omtalte forsøg blev kun betacaroten brugt.
-
I ATBC-forsøget har man ikke dannet sig et overblik over forsøgspersonernes kostvaner, selvom det er almen viden, at uhensigtsmæssige kostvaner udgør en væsentlig faktor i udvikling af cancer.
-
I ATBC- forsøget anvendte man kun 20 mg (33.000 IU) betacaroten, hvilket er 1/10 af den dosis man normalt anbefaler til forebyggelse af lungecancer til rygere (Cancer Research 1992; 52: 5705-5712).
-
ATBC-forsøget benyttede kun 50 IU E-vitamin dagligt, hvilket er 1/8-1/40 af den dosis, som mere end 20 andre tidligere forsøg har vist kunne reducere risiko for lungekræft.
-
Et nyt forsøg med over 40.000 sunde kvinder, som tager betacaroten og E-vitamin eller aspirin og placebo.
-
Et forsøg med 18.000 mænd for at teste betacarotens virkning på rygere og ikke-rygere.
-
Et forsøg med 22.000 mandlige læger, der allerede har vist, at betacaroten reducerer hjerte-kar-sygdomsrisiko, hvilket vil blive anvendt som basis for at undersøge om det samme skulle gælde for kræft.
Skriv et svar