Nye vurderingsmetoder til bestemmelse af optimale vitamindoser
Et forskningsinstitut har opstillet en helt ny vurderingsmetode for mikronæringsstoffer. Det drejer sig om det hollandske institut TNO, som er uafhængigt af myndigheder, big business og universiteter.
Instituttet udgiver nu et foreløbigt studie af en banebrydende ny metode til beregning af optimale vitamin- og mineraldoser for forskellige befolkningsgrupper.
Instituttet arbejder ikke bare med risikovurdering, men vurderer både fordele og risici for individuelle typer af næringsstoffer, og der arbejdes ihærdigt på, at de europæiske myndigheder, der har sat sig for at harmonisere maksimum- (og minimum) niveauer for vitamin- og mineraltilskud for hele EU, vil lytte.
Allerede nu ser vi problemer i EU med vitaminer, der gøres til lægemidler, når de overstiger en vis dosis. De overgår fra at være kosttilskud til at være naturlægemidler, som er meget dyrere for virksomhederne at markedsføre. Det koster et årligt gebyr til staten på mange tusinde kroner, og samtidig skal der skaffes dokumentation for, at vitaminet i de angivne doser ikke er forbundet med risiko.
Uddrag fra TNO’s pressemeddelelse fra den 23. maj 2016:
For at bestemme optimale doser, som er gunstige for bestemte befolkningsgrupper, tages alle relevante data i betragtning på en integreret måde, lige fra risikoen for en for lav dosering på grund af mangel til risikoen for en for høj dosis pga. toksicitet (forgiftningsrisiko red.).
For eksempel bliver det muligt at opveje problemer med centralnervesystemet og muskelfunktion versus den afførende virkning af magnesium set i forhold til den mængde, man indtager. Desuden tages variationer af indtag blandt undergrupper af befolkningen i betragtning. Som et eksempel kan nævnes, at børn i voksealderen kræver relativt høje mængder calcium, mens gravide kvinder kræver et højere indtag af D-vitamin og folinsyre/folsyre.
Metoden er fleksibel og muliggør udnyttelse og overvejelse af alle tilgængelige relevante data. Desuden kan det anvendes på forskellige befolkningsundergrupper og for forskellige former for mikronæringsstoffer, hvilket muliggør specifikke anbefalinger om mikronæringsstoffers indtag.
Den accepterede manuskriptversion af afhandlingen er blevet offentliggjort forud for print den 18. maj 2016 i det højt estimerede peer-reviewed tidsskrift, Critical Reviews on Food Science and Nutrition og kan hentes elektronisk på forlaget (engelsk).
Læs mere her
Læs artiklen hos Taylor & Francis Online her
CR 08/06/2016
Skriv et svar