Privatmarkering – ikke nemt
Som I kan se nedenfor, så er det desværre langt fra nemt at få sine sundhedsoplysninger privatmarkerede til trods for, at det er en ret, vi har.
Vi har modtaget følgende korrespondance mellem brevskriveren og Region Midtjylland. Dialogen taler sit eget tydelige sprog. Korrespondancen skal ses i lyset af myndghedernes ønske om at bruge helbreds- og sundhedsoplysninger til alverdens formål uden forudgående samtykke hertil. Derfor bør man blandt andet fravælge, at ens genetiske fingeraftryk gemmes til andet end én selv.
Det har vi tidligere underholdt om muligheden for på diverse måder med formularer og blanketter eller mail via borger.dk
Korrespondancen mellem borgeren, herunder angivet med CNG og Region Midtjylland, er uredigeret i May Days regi:
Region Midtjylland:
"Kære CNG
Vi har modtaget din mail med ønske om at få privatmarkeret dine journaloplysninger i e-journal.
Hvis du får privatmarkeret dine journaloplysninger i e-journal, betyder det, at:
· sundhedspersoner ikke har adgang til dine journaloplysninger, heller ikke din egen praktiserende læge eller speciallæge
· du stadig selv kan se dine journaloplysninger i e-journal. Hvis du ønsker det, kan vi også fjerne muligheden for, at du selv kan se journaloplysninger i e-journal
Du skal være opmærksom på, at det kun er i e-journal, at dine journaloplysninger er privatmarkeret og ikke i MidtEPJ, som er Region Midtjyllands elektroniske patientjournal. Det betyder, at sundhedspersoner på hospitalerne i Region Midtjylland stadig kan se dine journaloplysninger i MidtEPJ, selvom de er privatmarkeret i din e-journal. Sundhedspersoner må dog kun se dine journaloplysninger, hvis de er en del af dit behandlingsforløb.
Vælger du at privatmarkere dine journaloplysninger i e-journal, skal du være bekendt og indforstået med de behandlingsmæssige risici, der kan være forbundet hermed. Det er dig som patient, der bestemmer om journaloplysningerne skal privatmarkeres, men Region Midtjylland har pligt til at sørge for, at du tager beslutningen på et informeret grundlag.
Proceduren er derfor:
· Du skal tage kontakt til den eller de afdelinger, hvorfra du ønsker journaloplysningerne privatmarkeret
· Afdelingen informerer dig om, hvilke behandlingsmæssige risici, du udsætter dig for, ved at journaloplysningerne ikke længere er tilgængelige for behandlere
· Afdelingen skal sende en mail til e-journal@rm.dk . Der skal tydeligt stå, hvilket specifikt forløb, der skal privatmarkeres og om der skal privatmarkeres både for sundhedspersoner og dig selv
· Regionen sørger for at dine journaloplysninger bliver privatmarkeret og giver dig besked, når privatmarkeringen er gennemført.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig.
Med venlig hilsen "
Mig:
"Kære
Jeg har ikke pt. kontakt til nogle afdelinger i regionen eller udsigt til det, og jeg vil gerne privatmarkere samtlige journaloplysninger i både e-journal og MidtEPJ for sundhedspersoner.
Venligst,"
Region Midtjylland:
"Kære CNG
Tak for din mail, jeg kan desværre ikke hjælpe dig med privatmarkering af oplysninger i e-journal, inden du er informeret om, hvilke behandlingsmæssige risici, du udsætter dig for, ved at dine journaloplysningerne ikke længere er tilgængelige for behandlere.
Som det fremgår af tidligere fremsendt mail, så er det ikke muligt at privatmarkere journaloplysninger i MidtEPJ.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på nedenstående telefon nummer.
Med venlig hilsen "
Mig:
"Kære
Jeg er oplyst om risici, og der er derfor tale om informeret samtykke.
Mht. din hævdelse om at det ikke er muligt i MidtEPJ, så vil jeg gå videre med sagen for at finde ud af, om det også er i lovmæssig overensstemmelse.
Jeg vil gerne holde korrespondancen udelukkende pr. Digital Post, da jeg gerne vil have alt på skrift.
Mvh."
Region Midtjylland:
"Kære CNG
Som det også fremgår af tidligere fremsendt mail, så er procedureren for privatmarkering i e-journal, at afdelingen skal sende en mail til e-journal@rm.dk, når de har informeret dig om, hvilke behandlingsmæssige risici, du udsætter dig for, ved at dine journaloplysningerne ikke længere er tilgængelige for behandlere. Der skal tydeligt stå, hvilket specifikt forløb, der skal privatmarkeres og om der skal privatmarkeres både for sundhedspersoner og dig selv. Regionen sørger herefter for at dine journaloplysninger bliver privatmarkeret og giver dig besked, når privatmarkeringen er gennemført.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig.
Med venlig hilsen "
Mig:
"Kære
Som du selv skriver, så er det mig som patient, der alene bestemmer, om journaloplysningerne skal privatmarkeres.
Det skal de. Helt specifikt skal alle forløb privatmarkeres for sundhedspersoner – og dette er at betragte som informeret samtykke. I bedes gennemføre denne privatmarkering omgående uden yderligere diskussion, ellers er jeg nødsaget til at gå videre med sagen som søgsmål.
Dette kan på ingen måde komme som noget chok for Jer mhp. den nuværende debat om lemfældig omgang med persondata fra især regionernes side (også Region Midtjylland – du er velkommen til selv at læse kommentarerne herunder, men jeg går ud fra, du er inde i sagen: https://www.version2.dk/artikel/region-syddanmark-laegger-sig-fladt-ned-har-ikke-foert-tilsyn-med-sundhedsdata-1083992).
Vil I gerne sende mig yderligere oplysninger til information, er I velkomne til det, men jeg skal på ingen måde som privatperson ud og kontakte en tilfældig sygehusafdeling for at stille Jer tilfredse. I skal agere efter loven, og det skal ske uden debat. I øvrigt har jeg selv tæt relation til det danske sygehusvæsen, så jeg er på ingen måde i tvivl om fordele og ulemper.
God weekend.
Mvh."
May Days kommentar til dialogen og problemstillingen:
Det er et meget interessant og godt initiativ , borgeren her har taget med at skrive til myndighederne og forlange sine helbredsdata privatmarkeret på sundhed dk og i MidtEPJ.
Vi vil foreslå at skrive til disse myndigheder og evt. til folketingets Sundhedsudvalg, at det er fuldstændigt urimeligt, at borgere skal ordne alt adminstrativt selv mht. at få vores helbredsdata privatmarkeret!
Det er påfaldende, at der i Danmark ikke er lavet nemme digitale indgange eller ordninger i Danmark, så vi borgere har adgang til selv at effektuere beslutninger om hvem vi vil dele vores sundhedsdata med!
I Sverige har myndighederne lavet en app, hvori borgerne selv nemt og smidigt kan markere om de f. eks. slet ikke vil dele deres helbredsdata med forskere. Eller om der evt. er nogle særlige projekter de ikke ønsker at deltage i.
Man kan skrive til Sundhedsudvalget på følgende link:
http://www.ft.dk/da/udvalg/
Borgerens identitet er redationen bekendt, 22.1.2018 MWI
Skriv et svar