Radiodoktoren udtaler sig imod Kosttilskudsdirektivet
Ritzau, 2001
12. marts (2001) skal EUs ministerråd behandle et EU-direktiv om vitaminer og mineraler.
Direktivet, der sigter på en indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om kost tilskud, blev vedtaget ved en førstebehandling i Europa Parlamentet i sidste uge, hvor blandt andre den danske EU-parlamentariker Torben Lund (S) stemte for forslaget. Torben Lund siger, at han har holdt sig til de danske sundhedsmyndigheders anbefalinger.
"Men EU-direktivet er noget makværk, og forbrugerne bør gøre oprør." Det siger Danmarks Radios "Radiodoktor", Carsten Vagn-Hansen til Ritzau. "Radiodoktoren" har hver uge en halv million lyttere.
Carsten Vagn-Hansen betegner direktivet som en rævekage og er ikke i tvivl om, at medicinal industriens lobbyister i EU-systemet har gjort deres arbejde til UG.
"Der er risiko for, at man ikke længere kan få lov til at behandle sig selv, og jeg er sikker på, at der på sigt er en skjult dagsorden, som indebærer stop for alle nye kosttilskud, medmindre man kan bevise, at de er uskadelige. Det vil betyde, at medicinalindustrien overtager det hele", siger Carsten Vagn-Hansen.
Fødevaredirektoratet argumenterer med forbrugerbeskyttelse og med at folk kan blive syge af at få for høje doser vitaminer, men den argumentation køber "Radiodoktoren" ikke.
"Det er så usandsynligt sjældent, at det sker. Folk er fornuftige, og de kan godt selv finde ud af at dosere deres kosttilskud. Myndighedernes argumentation med at der ikke ligger forskning, som påviser værdien af vitaminer, mineraler og andre kosttilskud, og at forsigtigheden derfor bør råde, tilbageviser Carsten Vagn-Hansen også.
Det passer ikke. Der ligger tonsvis af undersøgelser, som dokumenterer værdien, men myndighederne følger ikke med i, hvad der sker", siger Carsten Vagn-Hansen, der i samme åndedrag påpeger, at f.eks. Ernæringsrådet ikke selv vil forske i kosttilskud, med mindre de får millioner af kroner til det.
EU-direktivet opererer med en positivliste. Den indebærer, at de stoffer, som ikke er på listen, vil falde ud af markedet i hele EU. Det bekræfter Torben Lund, der er medlem af EUs miljøudvalg, over for Ritzau, og det falder også "Radiodoktoren" for brystet.
"Der er adskillige stoffer, som ikke findes på EUs positivliste, som mange rundt omkring anerkender som meget værdifulde stoffer. Det EU-direktiv er noget makværk", siger Carsten Vagn-Hansen, der – på forbrugernes vegne – undrer sig over, hvorfor Ernæringsrådet er så tilbageholdende med hensyn til vitaminer, mineraler og andre kosttilskud.
Også forbrugergruppen May Day er kritisk overfor EUs positivliste, hvor der f.eks. ikke figurerer kelerede – dvs. letoptagelige – mineraler.
"Dermed afskærer man forbrugerne fra de mineraler, de har mest gavn af, det er da ikke forbrugerbeskyttelse", siger tals- og næstforkvinde for May Day, Tamara Theresa Mosegaard til Ritzau.
Førstebehandlingen af direktivforslaget i Europa-Parlamentets samling i sidste uge fik et lidt dramatisk forløb, da den danske EU-parlamentariker Ole Krarup, Folkebevægelsen mod EF, prøvede på at få direktivet standset, uden at det dog lykkedes.
"Det er en meget stram regulering og harmonisering af mulighederne for at sælge vitamin- og mineraltilskud, og efter min mening er der ikke hjemmel til det i EU-traktaten", siger Ole Krarup til Ritzau. Han henviser til, at der i traktaten er forskellige begrænsninger vedrørende sundhedspolitiske foranstaltninger.
"Ifølge paragraf 152 i traktaten er der begrænsninger vedrørende sundhedspolitik. Her kan man ikke vedtage en harmonisering, og med direktivforslaget er der netop tale om en tæt harmonisering med en positiv- og en negativliste", siger Ole Krarup.
Hjemmelsgrundlag eller ej, Ole Krarups forslag om at få direktivet standset blev nedstemt, og EUs ministerråd behandler direktivet i næste måned.
"Konklusionen må være, at det indre marked og den frie bevægelighed ifølge EU-Parlamentet er vigtigere end folkesundhed og forbrugerbeskyttelse", vurderer Ole Krarup.
Se også artiklen EU-direktiv ulovligt!
Skriv et svar