Rigtige egoister får ikke sklerose
– et interview med lægen og forfatteren Birgitta Brunes
Af T. T. Mosegaard, sundhedsskribent, 2000
Det er allerede fire år siden, at den svenske læge Birgitta Brunes bog "Från MS-diagnos til bättre hälsa" udkom. Den medførte en vældig opstandelse i Sverige og Brunes blev beskyldt for at komme med "en blanding af uvidenskabelige teorier".
Hendes forbrydelse bestod i, at hun, efter at have fået multipel sklerose (MS) i en evig søgen efter at få det bedre, var stødt på flere mulige forklaringer på, hvad hendes sygdom kunne skyldes, og at hun nu havde givet disse erfaringer videre til andre med MS.
Hun havde fjernet sine amalgamplomber i tænderne, havde anvendt antidepressiv medicin, var begyndt at indtage antioxidant-kosttilskud, havde lagt sine kostvaner og livsstil om og havde gået i psykoterapeutisk behandling, hvilket alt sammen havde medført, at hun var blevet symptomfri.
To år efter at hendes bog udkom, skrev en gruppe svenske docenter og professorer en bog om sklerose, hvor de systematisk afviste alle de "rygter", der var i omløb om, at stresstilstande og amalgam skulle være medvirkende årsag til MS og at antioxidanter skulle kunne have en gavnlig virkning på sygdommen – præcis hvad Brunes i dag er overbevist om, er den viden, der har hjulpet hende og mange andre MS-patienter af med symptomerne.
Jeg mærker tydeligt, at Birgitta Brunes har været mange udfordringer igennem. Hun fortæller, at hun i Sverige er blevet beskyldt for at give sine patienter falske forhåbninger, fordi hun har undladt at fortælle sine patienter om det "naturlige" MS-forløb:
At 66 % af MS-patienter får fremskreden MS efter 16 år med sygdommen. Hun mener ikke det gavner personer med sklerose at bekymre sig om deres fremtid, og hun stiller spørgsmålstegn ved dette såkaldte "naturlige" forløb af sygdommen.
De første symptomer
Selv oplevede hun de første symptomer på MS i 1979: Føleforstyrrelser, følelsesløshed, trætte og svage ben. Hun havde travlt som læge, medens hun ved siden af passede gård, børn og dyr. Selvom hun var overbelastet af arbejde, påtog hun sig viljestærk endnu mere, havde aldrig tid nok til det hele og følte sig i stigende grad utilfreds.
Pludselig kunne hun ikke læse med sit ene øje og flere steder på hendes krop begyndte at blive følelsesløse. Hun følte en stikken samt en "sodavandsfornemmelse" i benene, som føltes tunge som bly og hun blev nogle steder så øm, at hun ikke kunne tåle berøring. I 1985 gav hun sig selv MS-diagnosen.
Faktisk var det hendes får, som fik hende i gang med at tænke "alternativt". Fårene begyndte at opføre sig besynderligt, de fik muskellammelser og mistede deres muskelkraft. Dyrlægen konstaterede straks, at fårene led af selen og E-vitamin mangel, hvorefter de straks fik selen- og E-vitamin indsprøjtninger og hurtigt fik det bedre igen (!)
Da Brunes egne muskler også blev svagere, tænkte hun, at selen og E-vitamin tilskud måske også ville gavne hende selv. Hun begyndte at spise selen og E-vitamin tabletter, og efter få uger blev hendes syn næsten så godt som før og de fleste føleforstyrrelser aftog efterhånden.
De mange års udforskning
De næste mange år udforskede hun, hvilke faktorer der kunne have skabt hendes sygdom. En bekendt MS-syg kvinde havde fået det bedre ved at få noradrenalinforhøjende lægemiddelbehandling, hvilket ellers kun blev givet til mennesker med Parkinsons syge og folk med depression.
Birgitta Brunes tog kontakt til en læge, der mente, at MS skyldtes et for lavt noradrenalinindhold, fordi de, der fik MS, havde været overbelastede i tiden før sygdomsudbruddet, hvilket havde tæret på deres noradrenalin.
Noradrenalin-behandling hjalp efter få dage på både følelsesløsheden og kraftesløsheden. Året efter fik hun dog andre symptomer, der viste, at hendes signalstoffer var ude af balance, så hun nu måtte tage et lægemiddel, som stimulerer acetylkolinet, og hun fik det bedre igen.
Hun satte sig desuden ind i kviksølvs sundhedsskadelige virkninger, da hun allerede vidste, at kviksølv kunne forhindre transporten af aminosyrer til hjernen og at kviksølv netop kunne påvirke selve dannelsen af signalstoffer.
Hun fik langsomt fjernet sine amalgamplomber, medens kviksølvmængden i hendes rygmarvsvæske blev målt. Forbedringen i hendes tilstand skete helt proportionelt med, at kviksølvværdierne blev lavere. Hun indtog samtidig C-vitamin, E-vitamin, betakaroten og selen, for at modvirke kviksølvets påvirkning.
Kosten og psyken
Via sit arbejde med MS-syge så hun, hvor vigtig kosten og psyken var for at få det bedre. Uro, bekymring, stress, skyld og anstrengelse forstærkede hendes symptomer. Hun blev langsomt bedre til at sørge for hvile til sin krop.
Hun så, hvor mange advarsler hun tidligere havde fået – og overhørt. Og hun lagde mærke til, hvor hurtigt hun kunne "skabe" et kropssymptom, hvis hun blev stresset, bekymret og overanstrengt. Psykoterapi fik stor betydning for hendes gradvise forbedring.
Brunes konkluderer selv i dag, at hun blev syg pga. mange forskellige faktorer:
- Hun var arvelig disponeret for autoimmun sygdom.
- Hun har en stædig og udholdende personlighed, som før tvang sig selv til at gennemføre sine projekter.
- Hun havde tidligere svært ved at udtrykke vrede, raseri og aggressioner.
- Hun var i længere perioder fysisk og psykisk overanstrengt.
- Hendes krop reagerede negativt på kviksølvet i hendes amalgamfyldninger.
MS-profilen
Brunes siger, at egoister ikke får MS. Hendes erfaring har vist, at det er en speciel personligheds-profil, der udvikler denne sygdom:
Den effektive, handlekraftige, ambitiøse, viljestærke, dygtige person, der trods begrænsninger fuldfører sine projekter ansvarligt og pligtopfyldende og identificerer sig meget med sit arbejde. Denne personlighedstype lever oftest et stresset og overanstrengt liv, fordi personen ikke siger fra, sætter grænser og sørger godt for sig selv og kroppens behov.
Dobbelt så mange kvinder som mænd får MS. Mange vil sikkert kunne kende sig selv ud fra denne beskrivelse, der for øvrigt er det "moderne" menneske i en nøddeskal. Vil man holde sig rask, må man lære at lytte til sin krop, sørge for god "næring" på alle niveauer og være mere egoistisk, siger Brunes, som i dag underviser MS-syge i, hvordan de selv kan tage ansvar for deres eget liv og helbred.
Bogen "Et nyt syn på sklerose" af Birgitta Brunes er udkommet på dansk på Borgens Forlag, er på 184 sider og koster 199 kr.
ISBN 87-21-01320-9
– Se også artiklen "Et nyt syn på sklerose" – en anmeldelse af lægen og forfatteren Birgitta Brunes’ bog" !
Skriv et svar