Skader ved kosttilskud?
Statistisk sammenligning af hyppige dødsårsager (USA):
-
Forgiftninger og andre reaktioner på fødevarer er hvert år årsag til mellem 5.000 og 9.000 dødsfald pr år (Kilde: CDC)
-
Kosttilskud har gennemsnitligt været årsag til mindre end 5 dokumenterede dødsfald pr år, gennem de sidste 25 år i USA. De fleste af disse dødsfald skyldes et enkelt mærke af gensplejset L-tryptofan (aminosyre, red.), der blev introduceret i slutningen af 1980’erne (Kilde: CDC/FDA).
-
Ingen dødsfald pga. af kosttilskud er dokumenteret at have fundet sted i New Zealand.
-
En stor mængde forskellige kosttilskud bliver indtaget af over 50 % af befolkningen i både USA og New Zealand (Kilde: NIH/MOH).
-
Der er mindre risiko for at dø af at indtage kosttilskud end ved bistik, sportsskader, lynnedslag, dyrebid, ridning, radongas etc.
-
Kosttilskud er umådelig sikre.
-
Kosttilskud kan potentielt nedsætte dødsfald pga. kræft- og hjertesygdomme med over 50 % (optimister vil endda sige 75 %).
-
Mennesker dør 26.000 gange mere af fejlmedicineringer – der kunne have været afværget – samt af legale og korrekt ordinerede og korrekt indtaget lægemidler end pga. kosttilskud. Man kan derfor med god grund have tillid til sikkerheden af kosttilskud.
-
Der har været rapporteret to dødsfald sammenkædet med brug af kosttilskud i New Zealand – begge mennesker, der led af fremskreden kræft, som indtog en urteblanding kaldet K4. Ingen af dødstilfældene kunne bevises at være fundet sted pga. indtagelse af denne urteblanding. I forbindelse med det ene tilfælde, udtalte retsmedicineren, at det ikke kunne bevises, at urteblandingen K4 havde en sammenhæng med dette dødsfald. Patienten havde en fremskreden leverkræft, tog K4 og døde af leversvigt. Myndighederne forsøgte at skyde skylden for hans død på urteblandingen, og selvom dette ikke kunne bevises, blev urteblandingen alligevel forbudt.
-
En nylig medieudsendelse sammenkædede indtagelse af urten Ginkgo biloba med en hjertepatients dødsfald pga. en hjerneblødning. Patienten havde taget Ginkgo biloba gennem nogen tid. Han tog blodfortyndende lægemidler, som er berygtede for at kunne medføre hjerneblødninger. I modsætning til hvad mediedækningen antydede, viste dokumenter erhvervet (via aktindsigt) af NNFA, at man ikke mente, at Ginkgo biloba var skyld i mandens død.
Tænk lidt over dette…
-
Dyrlæger har længe anbefalet, at man ikke bruger madrester til kæledyr – de bliver syge – så af samme grund indeholder alt foder på markedet til kæledyr kosttilskud. Køer, får, heste, geder, laboratorierotter og –kaniner m.fl. behøver kosttilskud for at holde sig sunde. Vi har længe vidst hvilke græsser og afgrøder, der behøver næringsstoffer (gødning) for at have gode vækstbetingelser. Alligevel benægter myndigheder stadig, at mennesker behøver kosttilskud – selvom der findes overvældende bevismateriale, der viser – og sund fornuft siger noget andet. Myndighederne forsøger at overbevise os om, at vores kæledyr, vores landbrugsdyr, vores afgrøder og planter behøver kosttilskud – men ikke mennesker.
-
Harvard Universitetet for nylig udgivet en rapport om forebyggelse af kræft i tyktarmen. Øverst på listen over gavnlige forebyggelsesindsatser lå motion og længere tids indtagelse af folsyre (B9) samt et dagligt vitamin- og mineraltilskud. Harvard Universitetet har foretaget et bredt forskningsforsøg af næsten 100.000 sygeplejersker gennem 20 år. Forskningen har vist, at indtagelse af folsyre som tilskud kan reducere tyktarmskræft med 75-80% (Se fig. 2).
-
Samtidig har John Hopkin’s Medical Center’s ernæringsafdeling for nylig udtalt: “Baseret på forsøg, hvor personer tager et kosttilskud, har E-vitamin vist sig at kunne reducere risikoen for visse kræftsygdomme med 60-70%. Større mængder E-vitamin ser også ud til at kunne formindske mængden af fedt (lipider) i årerne og kunne nedsætte risikoen for hjertesygdomme med 80-90 %.” Og så anbefaler man folk ikke at tage kosttilskud?
Nedsættelse af risiko for tyktarmskræft
Skriv et svar