Snyd i et tysk laboratorium har rejst yderligere tvivl om EU’s godkendelse af glyphosat (aktivstoffet i Roundup) i 2017 og om hele EU’s procedure for vurdering af pesticider.
Laboratory of Pharmacology and Toxicology (LPT) i Hamburg, der for nylig blev taget i at snyde i en række kontroltests [som bruges af myndighederne til at godkende diverse giftmidler], lavede også mange af testene, der lå til grund for godkendelsen af glyphosat i 2017, viser en ny undersøgelse. Mindst én ud af 7 glyphosatkontroltests med stemplet “Good Laboratory Practice” (GLP) kom fra laboratoriet i Hamburg, det samme laboratorium, der er blevet taget i at manipulere med andre GLP-undersøgelser ved at erstatte døde dyr med levende, ændre tumordata til “inflammationer” og generelt forvrænge dataene for at behage deres klienter.
Glyphosat-testene blev fremsendt til bl.a. Monsanto, som derefter kunne bruge dem som bevis over for EU’s kontrolmyndigheder på, at der ikke er nogen risiko forbundet med glyphosat. Alle producenternes GLP-rapporter, på nær én, viste, at glyphosat ikke har genotoksiske egenskaber (betyder, at midlerne ikke kan skabe genmutationer, der kan forårsage kræft). Men sammenligner man med peer reviewed studier foretaget af uvildige forskere er resultatet et helt andet. Her viste 75 pct. af rapporterne genotoksisitet. Disse forskellige vurderinger var en vigtig del af den strid, der opstod omkring vurderingen af cancer og glyphosat i forbindelse med EU-kommissionens sidste godkendelse i 2017.
Myndighedernes tilgang var generelt, at GLP-undersøgelser automatisk er “pålidelige”, mens peer review-undersøgelser fra universiteter betragtes som “ikke pålidelige” eller “pålidelige med begrænsninger” på grund af den manglende GLP-status: Denne tilgang skabte en ubalance med betydelige implikationer for resultatet af vurderingen.
Derfor er det meget betænkeligt, at GLP-undersøgelser stadig betragtes som den videnskabelige “gyldne standard” af regulerende myndigheder, der synes at mene, at snyd under GLP er umuligt.
PAN Europe (NGO-netværk mod miljøgifte) har bedt EU-Kommissionen om at kassere de glyphosatundersøgelser, der er foretaget af LPT-laboratoriet, og som i øjeblikket er under evaluering på EU-niveau, og også alle andre undersøgelser.
God Laboratorie-Praksis er en obligatorisk standard inden for kontrolundersøgelser, der forpligter laboratorier til at nedskrive en række slutpunkter i et specifikt format. Systemet skulle give mulighed for et højere niveau af standardisering af rapporteringen og lettere kontrol fra lovgivende myndigheders side.
https://www.global2000.at/sites/global/files/2020-GoodLaboratoryPractice-en.pdf
Oversat og redigeret af cr@mayday-info.dk for May Day 23/2/2020
Skriv et svar