22.september 2022 af Sayer Ji, Founder
Borreliose er yderst vanskelig at behandle på grund af dens velkendte formskiftende (pleomorfiske) evner, og konventionel antibiotika kan ofte ikke give en langsigtet helbredelse. Måske kan den almindeligt anvendte naturlige plante Stevia være et sikrere og mere effektivt middel til at bekæmpe den stadig mere udbredte infektion?
En lovende ny præklinisk undersøgelse har afsløret, at hele stevia-bladekstrakter har en usædvanlig antibiotisk aktivitet mod det yderst vanskelige patogen Borrelia Burgdorferi, som er kendt for at forårsage borrelia. Undersøgelsen viste:
“Stevia helbladsekstrakt, som et individuelt middel, var effektivt mod alle kendte morfologiske former af B. burgdorferi.”
CDC anerkender, at mindst 300.000 mennesker årligt smittes med borrelia, og at den konventionelle standardbehandling er baseret på antibiotika, som ikke blot er giftige, men som også i stigende grad bliver kritiseret for kun at behandle overfladiske aspekter af infektionen, hvilket ofte efterlader antibiotikaresistente borrelia dybt inde i systemet, så de fortsat kan forårsage skade.
B. burgdorferi har en kompleks livscyklus og kan eksistere i meget forskellige former: spirokæter, spheroplast (eller L-form, som mangler en cellevæg), runde eller cysteformede (som gør det muligt for dem at holde sig i dvale og undslippe PCR-detektion) og meget antibiotikaresistente biofilm.
Denne pleomorfiske egenskab gør konventionel behandling usædvanlig vanskelig, for mens nogle konventionelle antibiotika er effektive mod former med en cellevæg som f.eks. spirokæter, er de ineffektive mod former uden cellevæg. Det gør det muligt for B. burgdorferi at ændre form for at undgå at blive udryddet med konventionelle midler. Desuden skaber biofilmdannelse en betydelig barriere mod de fleste konventionelle antibiotika, selv når de anvendes i kombination, og det er for nylig blevet foreslået, at det er den mest effektive resistensmekanisme.
Den nye undersøgelse blev offentliggjort i European Journal of Microbiology & Immunology med titlen “Effectiveness of Stevia Rebaudiana Whole Leaf Extract Against the Various Morphological Forms of Borrelia Burgdorferi in Vitro” og blev udført af forskere fra Department of Biology and Environmental Science, University of New Haven, West Haven, CT.
![](https://www.mayday-info.dk/wp-content/uploads/2022/10/image-5.png)
Forskerne sammenlignede direkte et alkoholekstrakt af et helt steviabladprodukt, der almindeligvis findes på det amerikanske detailmarked, med konventionelle antibiotika og vurderede deres respektive evner til at dræbe de forskellige former for Borrelia burgdorferi, herunder såkaldte “hårdnakkede” former.
I undersøgelsen blev det påpeget, at ifølge CDC oplever ca. 10-20 % af de patienter med borreliose, der behandles med antibiotika i de anbefalede 2-4 uger, negative helbredsmæssige virkninger som f.eks. træthed, smerter eller led- og muskelsmerter. Hos nogle af disse patienter varer de negative virkninger i mere end 6 måneder. Disse patienter får ofte betegnelsen “kronisk borrelia-sygdom” eller “borrelia-syndrom efter behandling”. Mens de negative virkninger af antibiotika, herunder deres ødelæggelse af gavnlige mikrober i tarmen, kan forklare det syndrom, er en anden mulighed, at lægemidlerne driver antibiotikaresistente former af sygdommen dybere ind i systemet, hvilket resulterer i øget sygdomsrelateret utilpashed.
I betragtning af de velkendte udfordringer med at udrydde B. burgdorferi med konventionelle antibiotika undersøgte forskerne potentialet for stevia som antimikrobielt middel.
Stevia betragtes normalt ikke som et antimikrobielt middel, men alle planter har indbyggede fytokemiske forsvarssystemer, som beskytter dem mod infektioner, og som vi selv kan udnytte og drage fordel af ved at indtage dem. Forskerne uddyber det:
“Bladekstraktet af Stevia indeholder mange fytokemikalier, som omfatter austroinullin, β-caroten, dulcosid, nilacin, rebaudioxider, riboflavin, steviol, steviosid og tiamin med kendte antimikrobielle egenskaber mod mange patogener [40, 42, 43]. Disse forbindelsers rolle er primært at beskytte planten mod mikrobielle infektioner og ugunstige miljøforhold [38-43].”
Forskerne undersøgte Stevias potentielle effektivitet mod B. burgdorferi-kulturer ved at sammenligne det med tre almindelige antibiotika, der undertiden anvendes til behandling af borrelia: doxycyklin, cefoperazon, daptomycin samt deres kombination.
Resultaterne af undersøgelsen blev opsummeret som følger:
“De forskellige formers modtagelighed blev vurderet ved hjælp af forskellige kvantitative teknikker og forskellige mikroskopimetoder. Stevias effektivitet blev sammenlignet med doxycyclin, cefoperazon, daptomycin og deres kombinationer. Vores resultater viste, at Stevia havde en betydelig effekt med hensyn til at eliminere B. burgdorferi-spirokeæer og de vedholdende. Subkulturforsøg med Stevia- og antibiotikabehandlede celler blev etableret i 7 og 14 dage og gav henholdsvis ingen og 10 % levedygtige celler sammenlignet med de ovennævnte antibiotika og antibiotikakombinationer. Da Stevia og de tre antibiotika blev testet mod fastsiddende biofilm, reducerede Stevia signifikant B. burgdorferi-formerne. Resultaterne fra denne undersøgelse tyder på, at et naturprodukt som Stevia-bladekstrakt kan betragtes som et effektivt middel mod B. burgdorferi.”
Undersøgelsen viste især, at den mest antibiotikaresistente form af B. burgdorferi, biofilmformen, faktisk øgedes i masse, når der blev givet individuelle antibiotika. Stevia reducerede derimod biofilmmassen på begge testede overflader (plast og kollagen) med ca. 40 %.
Det er også interessant at bemærke, at stevosideekstraktet i sig selv ikke viste sig at være et effektivt antimikrobielt middel mod B. burgdorferi; det havde heller ingen virkning på resistente celler. Masseproducerede Steviaprodukter, herunder Coca-Colas Truvia (ironisk navn, når man tænker på, at det ikke har den sande (true, red.) terapeutiske egenskab, som hele stevia har), vil derfor ikke have den medicinske egenskab, der er forbundet med det hele urteekstrakt. Det er netop et udtryk for det velkendte princip i naturmedicin, at helheden ikke kan reproduceres gennem en del, og at helheden ikke har samme terapeutiske virkning som summen af delene.
Selv om det her kun er en foreløbig undersøgelse og ikke bør fortolkes, som om indtagelse af et helt steviaekstrakt vil resultere i kliniske forbedringer, der er sammenlignelige eller bedre end konventionelle antibiotika, åbner det døren for fremtidig forskning i emnet. Når det er sagt, kan alle, der overvejer naturlige måder at forebygge borreliainfektion på eller for, som en supplerende terapi, at støtte konventionelle behandlinger af sygdommen, udnytte dette sikre, fødevarebaserede stof som et potentielt middel til hjælp og synergi. Der er bestemt kun få eller ingen tegn på, at stevia kan forårsage skade, i modsætning til konventionelle behandlinger. Se vores afsnit om steviaforskning for at få flere oplysninger.
For mere forskning om naturlige indgreb mod borreliose besøg vores forskningsside om emnet: Borrelioseforskning.
© September 22, 2022 GreenMedInfo LLC. This work is reproduced and distributed with the permission of GreenMedInfo LLC. Want to learn more from GreenMedInfo? Sign up for the newsletter here //www.greenmedinfo.com/greenmed/newsletter.”
![](https://www.mayday-info.dk/wp-content/uploads/2022/10/image-4.png)
Sayer Ji is founder of Greenmedinfo.com, a reviewer at the International Journal of Human Nutrition and Functional Medicine,Co-founder and CEO of Systome Biomed, Vice Chairman of the Board of the National Health Federation, Steering Committee Member of the Global Non-GMO Foundation.
Oversat og redigeret af May Day oktober 2022
Skriv et svar