Eksperter advarer om, at menneskeheden producerer potentielt farlige kemikalier hurtigere, end de kan nå at blive testet.
I den engelske avis the Independent kan man læse, at vi næsten ingenting ved om en stor del af de kemikalier, vi bruger hver dag, fx hvor giftige de er. Det siger Prof John Sumpter til bladet.
Det er et britisk panel af eksperter, der har gennemgået studier, der viser, at hormonforstyrrende kemikalier lækkes til omgivelserne med indhold som lægemidler, vaskemidler og flammehæmmere. De gør hanfisk til hunfisk og oplagres desuden i de store dyr som hvaler, hvilket gør dem helt ude af stand til at reproducere sig selv.
Videre står der, at EU har godkendt over 140.000 kemikalier til brug i dagligdagen, og skader opdages først, når en hel population af en bestemt dyreart er forsvundet.
Med så mange kemikalier på markedet er det næsten umuligt at nå at teste hver enkelt og endnu mere de uendelige kombinationer, de kan indgå i i naturen, siger Professor John Sumpter, der er miljøgiftekspert ved Brunel University. Men selv sådan noget som almindeligt sæbe kan opføre sig helt anderledes, når det nedbrydes i naturen, siger han videre.
Der skal sættes meget mere ind for at rense op, så de mange spildprodukter ikke ender i miljøet og i sidste ende i os. Videnskabsfolk skal udvikle systemer, der bedre kan forudsige kemikaliernes effekt baseret på deres molekylestruktur, og der skal ryddes op i de eksisterende kilder, som fx indeholder PCB-stoffer. De blev forbudt i 80’erne, men man finder dem stadig i hvaler og andre havdyr.
“Der er en lang række kemikalier i os, som slet ikke findes i vores bedsteforældre,” siger professoren. “Mange af dem er måske ufarlige i sig selv, men hvad sker der, når der er 400-500 tilsammen? Det ved vi ikke,” tilføjer han.
I en artikel i FDM’s blad Motor fortælles om alt det, folk smider fra deres bil under kørslen – og som også er med til at forurene vores natur – og især om hvor lang tid det er om at forgå i naturen. En plastikflaske er fx 500 år om at forsvinde og det samme med en øldåse. Glasflasker skal bruge 1 mio. år til at blive omsat. Skodder er også et problem. På 10 kvadratmeter kunne man finde 103 skodder, hvilket svarer til over 66 mio. skodder langs motorvejsnettet, hvis man bare ganger op. Noget af det regner ned i kloakker og ender – i havet.
Ja, vi skal tænke meget mere over, hvilke stoffer vi bruger i vores husholdning, og hvordan vi skaffer os af med det. Og du kan være sikker på, at industrien er de sidste til at advare os.
Kilder: https://www.independent.co.uk/environment/pollution-chemicals-hormone-disruption-whales-reproduction-gender-a8798376.html og bladet Motor fra april 2019.
Skrevet og redigeret af cr@mayday-info.dk den 19/5/2019
Skriv et svar