Videnskab eller lægelig arrogance
Af dyrlæge Hanne Koplev, 16. november 2015
Kommentar til Prof. Johan Hviid Andersens debatartikel: ”Medierne fremmer angst for sygdom", som er et svar på dette indlæg
Hvis man læser den norske højesteretsdom, som har medført erstatning for nogle tandklinikassistenter, vil man fra punkt 67 kunne læse om: ”Hva er det karakteristiske sykdomsbildet ved kronisk kvikksølvforgiftning?”
Herved fremgår det tydeligt, at danske arbejdsmedicinere ved deres undersøgelser af de tandklinikansatte har frasorteret en lang række symptomer, som kunne være relateret til kronisk kviksølvforgiftning f.eks. slidgigt i forskellige led, leddegigt, sene- og muskellidelser samt muskelsmerter, koncentrationsbesvær, hovedpine, svimmelhed, uro i kroppen, ledsmerter, træthed, søvnbesvær med videre.
Jævnfør også beskrivelse af symptomer ved kviksølvforgiftning af:
- Skerfving, S & Berlin, M. Oorganiskt kvicksilver, Nord. Expertgruppen för Gränsvärdesdokumentation 1985
- Moeschlin, S. Klinik und Therapie der Vergiftungen 6 uppl. 1980. G Thieme Verlag
- Baader, E. Quecksilbervergiftung. Handbuch der gesamten Arbeitsmedizin vol II,1961
- Nordin, J. Yrkessjukdomar, Almqvist & Wiksell, 1943 Kvicksilver, kronisk förgiftning
- Poulsson, E. Lehrbuch der Pharmakologie 6:e uppl. 1922; 16:e uppl. 1949
- Oettingen WF von. Poisoning. A guide to clinical diagnosis and treatment. Saunder Co 1958
- Burgener, P & Burgener, A. Erfahrungen Uber chronische Quecksilbervergiftungen. Schw. Med. Wochenschr. 8, 1952, 204.
- Schulz, H. Wirkung und Anwendung der unorganische Arzneistoffe, G. Thieme Verl. Leipzig 1907
Typiske symptomer ved kronisk kviksølvforgiftning burde ikke være ukendte for danske arbejdsmedicinere.
Endvidere er det katastrofalt for muligt kviksølvforgiftede patienter, at danske arbejdsmedicinere ikke synes at have opdateret viden om diagnostiske muligheder for at diagnosticere denne tilstand.
Hviid Andersen nævner: ”En registerundersøgelse blandt klinikassistenter og tandlæger” foretaget af Statens Institut for Folkesundhed, og i denne forbindelse nævnes nogle specifikke sygdomme.
I registerundersøgelsen er tandklinikassistenters hospitalsindlæggelser for visse sygdomme sammenlignet med indlæggelser hos en relevant kontrolgruppe. Det kan kommenteres, at hospitalsindlæggelser for en del af de undersøgte sygdomme er yderst sjælden, hvorfor registerundersøgelsen for disse sygdomme ikke er brugbar.
Det bør påses, at en statistikers samkøring af registre også har faglig lægelig relevans.
Det kan undre, at Hviid Andersen ikke kommenterer på mine oplysninger om blodprøver for kviksølv og depoteffekterne. Samt at han ikke nævner, at det ses med mellemrum, at undersøgelser i en periode ikke viser nogen sammenhæng med klagerne. Måske på grund af manglende viden om relevante undersøgelsesmetoder.
Klart at en mistanke om en årsagssammenhæng altid skaber uro blandt de udsatte og skal søges undgået.
I øvrigt kan det kommenteres, at der til Nordisk konference om de tandklinikansatte i 2009 ikke kunne dannes konsensus, hvilket må tolkes som, at der ikke blandt deltagerne er opbakning til Hviid Andersens påstand om, at klinikassistenterne blev taget alvorligt og undersøgt med passende grundighed for mulig kviksølvforgiftning.
Med venlig hilsen
Hanne Koplev, dyrlæge
Skriv et svar