Analyse af Dr. Joseph Mercola – Ekspertgennemgang af Tyler Lebaron Faktatjekket
Den korte udgave
- Basisk (alkalisk) vand er vand, der er blevet adskilt i basiske og sure dele ved hjælp af elektrolyse.
- Mange reklamefolk og marketingfolk hævder, at basisk vand kan korrigere surhed i ens væv, som så kan forebygge eller hæmme kræft, gigt og andre degenerative sygdomme, men det er ikke understøttet af videnskaben.
- Jo højere pH, jo færre frie brintioner (H+); jo lavere pH, jo flere frie brintioner (H+).
- Brintioner (H+) må ikke forveksles med molekylær brint (H2-gas); de er helt forskellige fra hinanden. Molekylær brint er en gas med meget unikke og selektive antioxidanteffekter, der specifikt er rettet mod skadelige frie radikaler.
- Dillen med basisk ioniseret vand var en uheldig udløber af dets succesfulde brug kombineret med en misforståelse eller uvidenhed om vands terapeutiske egenskaber (f.eks. fordele, der fejlagtigt tilskrives basisk pH og ikke den reelle H2-gas).
Redaktørens bemærkning: Denne artikel er et genoptryk. Den blev oprindeligt udgivet den 12. november 2018.
Basisk vand oplever en opblomstring i popularitet med et salg, der er steget fra 47 millioner dollars i 2014 til 427 millioner dollars i 2017. (1) Marketingfolk hævder, at basisk vand kan korrigere forhøjet surhed i ens væv, hvilket så kan forebygge eller standse kræft, gigt og andre degenerative sygdomme. (2)
Men der er stort set ingen gode beviser for sådanne påstande, og jeg advarede folk mod at drikke basisk vand regelmæssigt for over otte år siden. Molekylær brint har derimod en række sundhedsmæssige fordele, hvoraf nogle minder om påstandene om basisk vand – og det er der en rigtig god grund til.
Så her vil jeg gennemgå disse to typer vand og den videnskabelige underbygning (eller mangel på samme) for hver af dem, og hvordan fordelene ved molekylær brint uhensigtsmæssigt blev overført til basisk vand – primært på grund af uvidenhed.
Hvad er basisk vand?
Basisk vand er vand, der har gennemgået en elektrolyse, som adskiller det i basiske og sure komponenter. Teorien bag basisk vand er, at basisk (ioniseret) vand er en kraftig antioxidant med et overskud af elektroner, som kan “opsluge” farlige frie radikaler. Som rapporteret af Arwa Mahdawi i The Guardian: (3)
“Dr. Tanis Fenton, adjungeret professor ved University of Calgary og evidensanalytiker for Dietitians of Canada, fortalte mig, at anprisningerne af basisk vand er baseret på en gammel idé, der kaldes syre-aske-hypotesen.
Den går ud på, at indtagelse af visse fødevarer som kød, mejeriprodukter og æg resulterer i noget, der kaldes syreaske i kroppen, hvilket øger syreniveauet og forårsager negative helbredseffekter, herunder knogleskørhed.
I 2002 omsatte en alternativ læge ved navn Robert O. Young4 syre-aske-hypotesen til en basisk diæt med en populær serie bøger kaldet pH Miracle. Ifølge bøgerne kunne en basisk diæt behandle alle mulige problemer, fra dårlig fordøjelse til kræft. Young blev i øvrigt idømt tre års fængsel i 2017 for at praktisere medicin uden licens.”
Ifølge Fenton – forfatter til en systematisk gennemgang (5) af sammenhængen mellem basisk vand og kræft – er de få undersøgelser, der viser positive resultater med basisk vand, dårligt designet, hvilket får ham til at konkludere, at “der ikke er nogen holdbar dokumentation”, der viser, at basisk vand giver sundhedsmæssige fordele.
Det synspunkt deles af Randy Johnson (6) – som har en kandidatgrad i molekylær genetik – hvis evaluering af beviserne kan findes på hans Cyber Nook-hjemmeside, “Drinking Water Resources: A Review of the Evidence Alleged to Support Health Benefits of Alkaline Water.” (7)
Derfor virker basisk vand ikke
En af de vigtigste grunde til, at indtagelse af basisk vand ikke kan give de sundhedsmæssige fordele, der er forbundet med høj base, er, at man ikke kan ændre pH-værdien i blodet og kroppen på den måde. Som bemærket af Fenton: (8)
“Kroppen regulerer sin [blodets] pH-værdi inden for et meget snævert område, fordi alle vores enzymer er designet til at fungere ved pH 7,4. Hvis vores pH-værdi varierede for meget, ville vi ikke overleve.”
Ens kost, herunder det vand, man drikker, kan dog ændre pH-værdien i ens urin. Urin er typisk surt med en pH-værdi på omkring 6, og det er faktisk et tegn på, at nyrerne fungerer korrekt. Hvad angår de fordele, folk rapporterer, når de drikker basisk vand, foreslår Fenton, at placebo-effekten kan spille ind.
Den umiddelbare forbedring kan også tilskrives afgiftning og/eller forbedret hydrering generelt, simpelthen ved at drikke mere vand. Endelig er basisk vand ofte forbundet med en højere mineralkoncentration, som er kendt for at have gavnlige virkninger, især når man ikke får nok fra kosten. (9)
Forståelse af pH
Begrebet syre eller base i kroppen – eller i vand – er baseret på pH-skalaen. Hvad er pH? Det er simpelthen et mål for koncentrationen af brintioner. (10) Faktisk er akronymet “pH” en forkortelse for “potential of hydrogen” (potentiale for brint).
Jo højere pH-værdi en væske har, jo færre frie brintioner (H+) har den; jo lavere pH-værdi, jo flere frie brintioner (H+) har den. En pH-enhed afspejler en tidobbelt ændring i ionkoncentrationen, så der er 10 gange så mange brintioner til rådighed ved en pH-værdi på 7 som ved en pH-værdi på 8. (11)
pH-skalaen går fra 0 til 14, og en pH-værdi på 7 er neutral. Alt med en pH-værdi under 7 betragtes som surt, og alt med en pH-værdi over 7 er basisk (eller alkalisk). (12)
Men den virkelige grund til, at basisk vand er et fupnummer, er, at vandet ikke har nogen buffere til at opretholde sin pH-værdi. I det øjeblik det basiske vand rammer din meget sure mave, neutraliseres pH-værdien, da der ikke er nogen buffere. Ægte basisk vand ville have en basisk buffer som bagepulver (natriumbicarbonat), som også er vores krops naturlige basiske buffer.
Nogle har hævdet, at når mavesyren neutraliserer det basiske vand, frigives bikarbonat-ionerne til blodet, og dermed har det en basedannende effekt. Det ville være sandt, hvis det basiske vand effektivt neutraliserede al mavesyren (ligesom bagepulver), men basisk vand neutraliserer ikke nogen nævneværdig mængde mavesyre; mavesyren neutraliserer fuldstændigt det basiske vand. Så der er ingen ” basedannende nettoeffekt”.
Naturligt vand på vores planet har en pH-værdi på mellem 6,5 og 8,5, afhængigt af den omgivende jord og vegetation, årstidsvariationer og vejr og endda sollys på forskellige tidspunkter af dagen. Menneskelige aktiviteter har yderligere indflydelse på vandets pH-værdi på grund af de mange giftige forurenende stoffer fra industrien.
De fleste vandlevende dyr og planter har tilpasset sig livet i vand med en meget specifik pH-værdi og vil dø af selv små ændringer. Michigan State University har for eksempel fundet ud af, at når pH-værdien i drivhusjorden er for høj (over 6,5), øger det risikoen for mangel på mikronæringsstoffer i planterne, og en for lav pH, mindre end 5,3, kan resultere i calcium- og/eller magnesiummangel eller mangantoksicitet. (13)
På samme måde rapporterer Ohio State University Extension Service, at basisk vand påvirker en plantes evne til at optage næringsstoffer fra jorden og kan ændre jordens pH-værdi over tid. (14) Din krop kræver også en relativt stabil pH-værdi, ellers får du problemer. Det blev demonstreret i en svensk undersøgelse af brøndvand(15), som viste, at begge pH-ekstremer var problematiske.
Især ser pH ud til at have en stor indflydelse på ens mitokondrier. (16) Forskning har vist, at normale celler dør under ekstremt basiske forhold som et resultat af, at mitokondriefunktionen ændres. (17) Så som Fenton bemærker: “er basisk vand en løsning på et problem, der ikke behøver at blive løst”. Det giver faktisk mening, at vi er designet til at drikke vand, der forekommer naturligt, hvilket udelukker basisk vand med pH-niveauer på 9,5 og derover.
Begyndelsen på fremstilling af brintvand
Interessant nok er der, udover at Young tog syre-aske-hypotesen og kørte videre med den, noget andet fra fortiden, som kan forklare, hvorfor myten om basisk vand fik fodfæste. Molecular Hydrogen Institute forklarer baggrunden for elektrolyseret reduceret vand eller ERW (den mest almindelige betegnelse for basisk vand i den videnskabelige litteratur): (18)
“Undersøgelser af ERW begyndte i 1930’erne i Japan, og i 1965 godkendte det japanske ministerium for sundhed, arbejde og velfærd ERW som et medicinsk middel med potentiale til at forbedre mavetarmsymptomer …
I løbet af de følgende årtier blev der samlet anekdotisk og videnskabelig dokumentation for mange andre fordele ved ERW, såsom: beskyttelse af DNA mod radikale skader, øget glukoseoptagelse, forbedring af diabetes, forebyggelse af for tidlig celledød, leverbeskyttelse, forebyggelse af fedtsyreoxidation og meget andet. Det var dog usikkert, hvordan ERW kunne frembringe disse fordele.”
Desværre er det sådan, misforståelsen om pH opstod. Men som instituttet bemærker: “Det er nu velkendt, at den primære årsag til fordelene tilskrives den opløste molekylære brintgas.” Så i en nøddeskal skyldes fordelene, hvis der er nogen, faktisk tilstedeværelsen af molekylær brint og har intet at gøre med vandets pH-værdi.
Dr. Kyu-Jae Lee, der forsker i brintgas, siger: (19)
“I 1990’erne begyndte jeg at studere basisk ioniseret vand og udgav videnskabelige artikler om dets antioxidant-, anticancer- og antidiabetiske virkning, men jeg forstod ikke rigtig, hvorfor vandet virkede. Det var svært at tro på. Efter yderligere undersøgelser har jeg nu bekræftet, at fordelene ved basisk ioniseret vand tilskrives den brintgas, der produceres under elektrolyse.”
En anden forsker, Mami Noda, Ph.D., tilføjer: (20)
“Ved at teste alle variabler i vandet (f.eks. mineraler, pH, H2 osv.) stod det klart, at det kun var H2, der havde den gavnlige virkning …
Hvad er molekylær brint?
Molekylært brint (hydrogen) (H2) – to brintatomer sat sammen – er en gas med meget unikke og selektive antioxidanteffekter, der specifikt er rettet mod de mest skadelige frie radikaler. Den virker primært ved at forbedre og optimere cellens redoxstatus [forholdet mellem oxidanter og antioxidanter, red.], når det er nødvendigt.
Som et resultat ser man for eksempel forbedringer i superoxiddismutase-, katalase- og glutathionniveauerne. Ikke alene reducerer hydrogen selektivt de mest giftige radikaler, men det kan også være med til at forhindre, at der overhovedet produceres et overskud (som bliver giftigt) af de frie radikaler. Det er en meget effektiv forebyggelsesmekanisme.
H2 aktiverer også Nrf2-vejen, når det er nødvendigt. Nrf2 er en transkriptionsfaktor, der, når den aktiveres, går ind i cellekernen og binder sig til antioxidantresponselementet i DNA’et. Derefter inducerer den transkriptionen af yderligere cytobeskyttende enzymer som glutathion, superoxid dismutase katalase, glutathion peroxidase, fase II-enzymer, heme-1 oxygenase og mange andre.
En skelsættende artikel (21) om molekylær brint blev udgivet i Nature Medicine i 2007 og viste, at 2 % brintgas var effektiv til at forhindre hjerneskade fra iskæmisk reperfusion (gentilførsel af blod efter afskæring af blodtilførsel, red.), og som antioxidant har den stærke terapeutiske anvendelser.
Brint er det mindste molekyle i universet, og det er neutralt og upolært, hvilket er grunden til, at dets biotilgængelighed er så stor. Det spaltes ikke i elektroner og protoner, når det opløses i vand, så det ændrer ikke vandets eller din krops pH-værdi og har intet at gøre med begrebet basisk vand.
Mere end 1.000 peer-reviewed videnskabelige publikationer har tilsammen vist, at H2 har et terapeutisk potentiale i over 170 forskellige sygdomsmodeller hos mennesker og dyr. Faktisk har brint vist sig at gavne stort set alle organer i den menneskelige krop, og grunden er, at brint faktisk er rettet mod og afbøder de grundlæggende årsager til inflammation og oxidation.
Hvis man vil vide mere om, hvordan molekylær brint fungerer, kan man se “The Remarkable Benefits of Molecular Hydrogen”, hvor jeg interviewer en ekspert og forsker i verdensklasse på området, Tyler W. LeBaron. Videolink. Download interviewudskrift
Brintvand versus brintoverilte
På grund af ligheden i navne forveksler mange brintvand med brintoverilte (H2O2), og jeg bliver ofte spurgt, om man kan få de samme fordele ved molekylær brint som ved at drikke brintoverilte i vand. Det vil være en farlig fejltagelse, så lad mig gøre det helt klart: Indtag aldrig brintoverilte (3% opløsning).
Brintoverilte (3% opløsning) – det, man bruger til at desinficere sår – er ikke det samme som molekylær brint eller brintvand (H2). Brintoverilte er kun til udvortes brug. Du kan muligvis bruge det som mundskyl mod tandkødsbetændelse, forudsat at du spytter det ud og ikke sluger det, og du kan hælde et par dråber i øregangen som et middel til at bekæmpe forkølelses- og influenzasymptomer. Men du bør aldrig indtage brintoverilte.
En anden udbredt misforståelse er, at der dannes brintoverilte, når man tilsætter brint til vand. Som forklaret af Molecular Hydrogen Institute: (22) “Vand har den kemiske formel H2O, og brintoverilte har den kemiske formel H2O2, som til sammenligning indeholder en ekstra ilt, ikke brint. Så det danner ikke, og kan faktisk ikke danne, brintoverilte.
Faktum er, at brintgas ikke binder sig til eller reagerer med vandmolekylerne, den opløses bare i vandet. Den skaber ikke et nyt molekyle som H4O, som faktisk ville være kemisk umuligt at danne. Derfor er brintvand og brintoverilte helt forskellige stoffer. Desuden kan brintoverilte ikke bruges til at generere H2-gas eller lave brintrigt vand.”
Basisk versus alkalinitet
Endnu en kilde til forvirring er spørgsmålet om basisk (vandig opløsning med pH højere end 7, red.) versus alkalinitet (vandig opløsnings evne til at neutralisere syre, red.). Disse to ord er ikke identiske, da de fra et videnskabeligt synspunkt refererer til forskellige ting. Det kan også være en del af grunden til, at folk har lagt så stor vægt på basisk vand. Som forklaret af Mark Timmons, CEO for U.S. Water Systems: (23)
Alkalinitet måler evnen til at neutralisere syre med buffere, som er summen af bikarbonater. Alkalinitet måles i mg/L (milligram pr. liter). Basiske mineralforbindelser omfatter … calcium, kalium, magnesium, natrium, mangan [og] jern. Så man er nødt til at tilføre kroppen alkalinitet, men man må forstå, at pH ikke har nogen relation til denne alkalinitet.
Et godt eksempel: Spinatjuice har en pH-værdi på 6,4, men en alkalinitet på 2.250 mg/L … Hvis du kom en halv teskefuld natron i et glas vand, ville du have en alkalinitet på 1.500 mg/L. Sammenlign det med et af de mange alkaliske filtre på markedet. De fleste tilfører kun et par mg/L alkalinitet, og så holder det kun til et par liter.”
Basisk vand er et usandsynligt kræftforebyggende middel
En af de påståede sundhedsmæssige fordele ved at drikke basisk vand er kræftforebyggelse. Men meget af forskningen taler faktisk imod alkalinitet, når det gælder behandling af kræft. Ifølge Robert Gillies, som har studeret tumordannelse og surhedsgrad på Moffitt Cancer Center, (24) danner tumorer deres egen surhedsgrad af natur, og det gør de selv i en basisk cellestruktur.
Forskere, der udvikler prototyper af anticancer-midler, som selektivt dræber tumorceller ved at forstyrre reguleringen af intracellulær pH, rapporterer også, at basiske behandlinger ikke har den ønskede effekt, hvorimod stærkt sure behandlinger har! (25)
Endnu mere interessant er en undersøgelse fra 2005 (26) foretaget af National Cancer Institute, som revurderer brugen af C-vitamin (ascorbinsyre) til behandling af kræft. De fandt ud af, at askorbinsyre i farmakologiske doser administreret intravenøst med succes dræbte kræftceller uden at skade normale celler.
Det er endnu et eksempel på, at kræftceller er sårbare over for surhed i modsætning til alkalinitet. Så det synes klart, at forholdet mellem alkalinitet og kræft er blevet groft forsimplet af dem, der drager forhastede konklusioner.
Molekylært brint er yderst gavnligt for dit helbred
Kort sagt er det usandsynligt, at du får meget ud af at drikke basisk vand. Du spilder sandsynligvis bare dine penge. Hydrogenvand, derimod, har vidtrækkende sundhedsmæssige fordele, når det indtages på daglig basis. Jeg bruger det selv regelmæssigt.
Brint kan fås fra forskellige inhalationsapparater, brintproducerende tabletter og drikkeklare brintdrikke på dåse (ikke plastik). For mere information om molekylær hydrogen, dets virkning og terapeutiske potentiale samt information om, hvordan du sikrer dig, at du får et kvalitetsprodukt, se mit interview med LeBaron
Kilder og referencer:
- 1, 3, 8 The Guardian October 29, 2018
- 2 Los Angeles Times January 22, 2007
- 4 NBC News November 1, 2018
- 5 BMJ Open, Systematic review of the association between dietary acid load, alkaline water and cancer
- 6 Drinking Water Resources, About Randy Johnson
- 7 Drinking Water Resources: A Review of the Evidence Alleged to Support Health Benefits of Alkaline Water
- 9 WHO, Calcium and Magnesium in Drinking Water
- 10, 11 Waterontheweb.org, pH National Curriculum for Colleges and High Schools
- 12 USGS: Water Science for Schools, Water properties: pH
- 13 Michigan State University Extension Bulletin E-1736
- 14 GardenGuides.com, Alkaline water plant damage
- 15 Air and Soil Pollution 2003; 142: 261-277
- 16 AAPS Journal 2006; 8(3): E521-E531
- 17 Journal of Biological Chemistry April 3, 1998; 273: 8217-8224
- 18 Molecular Hydrogen Institute, Mildly Alkaline Ionized Water
- 19 Molecular Hydrogen Institute, Kyu-Jae Lee bio
- 20 Molecular Hydrogen Institute, Mami Noda bio
- 21 Nature Medicine May 7, 2007; 13: 688–694
- 22 Molecular Hydrogen Institute
- 23 Ask the Water Doctor, April 15, 2013
- 24 Neoplasia August 1999; 1(3): 197-207
- 25 Cancer Research March 15, 1987; 47(6): 1497-504
- 26 PNAS September 20, 2005; 102(38): 13604-13609
Kilde: Download PDF
Oversat (Deepl) og redigeret af cr@mayday-info.dk august 2023
Alexandar
Tak for interessant og spændende artikel.
Jeg har for nyligt taget et alkaline apparat i brug, som også er et ioniserings apparat. I artiklen er der meget om selve pH værdierne, men kender du til nogle kommentare ift. negative ORP (Oxidation Reduktion Potientiale) værdier?
Jeg fik at vide at det ikke var pH værdierne men ORP værdierne der var afgørende for vandets gavnlige egenskaber ift mit apparat. Men måske der er tale om noget helt forskelligt her og jeg får blandet pærer og æbler sammen.
Jeg udleder fra artiklen at man ikke bør drikke vand der er mere basisk end 8,5 hvilket eksisterer på jorden, som der skrives. Men ved du noget om test eller anbefalinger ift. ORP værdier?
Mvh Alexandar